Σε αναβρασμό η κοινωνία της Ποντοκώμης

4 Min Read

Σε αναβρασμό βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η κοινωνία της Ποντοκώμης, μετά την είδηση πως εντός της επόμενης διετίας θα κατεδαφιστεί ο απαλλοτριωμένος οικισμός, για να μεταβιβαστεί από τη ΔΕΗ στη ΜΕΤΑΒΑΣΗ  ΑΕ αλλά και το θέμα που υπήρξε με το σχολείο και τη θέση  της ΔΕΗ πως δεν μπορεί να πάρει παράταση η λειτουργία του.

Οι αντιδράσεις των κατοίκων της Ποντοκώμης, περίπου 600 παραμένουν στο απαλλοτριωμένο χωριό, αφορούν το γεγονός πως δεν έχουν ολοκληρωθεί οι υποδομές για τη μετεγκατάσταση στο νέο χωριό, ενώ υπάρχουν ακόμη δικαστικές εκκρεμότητές σε κάποιες από τις περιπτώσεις των αποζημιώσεων.

Oι κάτοικοι της Ποντοκώμης, προσπαθούν να βρουν ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους, οι οποίες αναμένονται το αμέσως προσεχές διάστημα.

Συνάντηση του Πρόεδρου της Ποντοκώμης Γιώργου Πηλιανίδη και της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης Καλλιόπης Βέττα 

Πριν λίγες μέρες υπήρξε και συνάντηση μεταξύ της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης Καλλιόπης και του  Προέδρου της Ποντοκώμης Γιώργου Πηλιανίδη.

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της κας Βέττα, στη συνάντηση συζητήθηκαν τα κύρια προβλήματα που αφορούν τη μετεγκατάσταση στο νέο οικισμό. Αναφέρθηκε ότι, εκτός από τις εκκρεμότητες με την ύδρευση και την αποχέτευση, υφίστανται σοβαρά εμπόδια με την μετεγκατάσταση των τριών πυλώνων υψηλής τάσης, τη ρευματοδότηση του νέου οικισμού και τη μεταφορά του σχολείου.

Ειδικότερα, για τους πυλώνες, το πρόβλημα επηρεάζει περίπου 80-90 οικόπεδα που ανήκουν σε αντίστοιχες οικογένειες, οι οποίες λόγω των εκκρεμοτήτων δεν μπορούν να βγάλουν πολεοδομική άδεια ενώ υπάρχει προμελέτη για την υπογειοποίηση των πυλώνων, όπως και μελέτη περιβαλλοντικών όρων.

Για τη ρευματοδότηση, παρά την διάθεση 350.000 ευρώ στον ΔΕΔΔΗΕ από το οικείο Δήμο, ήδη από τον Ιούλιο του 2021, δεν έχει προχωρήσει καθόλου η μελέτη ηλεκτροδότησης ενώ, τέλος, η παραμονή του σχολείου στην Ποντοκώμη για το ακαδημαϊκό έτος 2022-23 προσκρούει στις αντιφατικές δηλώσεις, αφενός της ΔΕΗ, με το επιχείρημα ότι θα δημιουργηθούν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας των εκτάσεων από την εταιρία που έχει συσταθεί για το θέμα και, αφετέρου, της Μετάβαση Α.Ε. που, μέσω των ανώτατων  στελεχών της, αναφέρει ότι δεν επίκειται άμεση έναρξη των ενεργειών για την αξιοποίηση των εκτάσεων.

Η Βουλευτής ανέφερε ότι η έλλειψη ενεργειακού σχεδιασμού και η απεμπόληση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ, δημιουργούν μεγάλα προβλήματα σε κάθε πτυχή της μετάβασης που αφορά την Π.Ε. Κοζάνης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ποντοκώμη, όπου ο ένας φορέας διαφωνεί με τον άλλο, ενώ τα έργα υποδομών και δικτύων παραμένουν στάσιμα.

Αντιθετικά, τόνισε, ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, το 20126, σε συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας κατέβαλλε σχεδόν 150 εκατομμύρια ευρώ στους κατοίκους, ενώ η ΔΕΗ σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ, είχε δεσμευτεί δημόσια για τη μετεγκατάσταση – υπογειοποίηση των πυλώνων, καθώς τότε αλλά και σήμερα, είναι εμφανής η διαφορά αντιλήψεων, πράξεων και πολιτικών των δύο κομμάτων για το μέλλον και την ευημερία της Π.Ε. Κοζάνης.

Παράλληλα, διερωτήθηκε πόσο προνοητική, ικανή και ευαίσθητη είναι μια επιχείρηση όπως η ΔΕΗ που στέλνει τελεσίγραφα για απομάκρυνση των κατοίκων από τον οικισμό έως το τέλος του 2024, την ώρα που δεν είναι καθόλου τυπική στις συμβατικές της υποχρεώσεις.

Τέλος, κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση για το θέμα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητώντας σαφείς απαντήσεις για την κωλυσιεργία της κυβέρνησης και τα αντιφατικά μηνύματα των εποπτευόμενων φορέων.

 

Γιάννης Κωσταρέλλας 

 

Μοιραστείτε την είδηση