Σε αναζήτηση επενδυτικού ενδιαφέροντος για άλλη μια φορά για το Ξενία- Έρχεται Διαγωνιστική διαδικασία από την ΕΤΑΔ

7 Min Read

Στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης, που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα στις 7 το απόγευμα,  έρχεται για μια ακόμη φορά το θέμα του Ξενία. Αφορμή αυτή τη φορά η ανάκληση των αριθμ. 687/1998 και 623/2000 αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, που αφορούν το Ξενία και  οι οποίες είχαν ως στόχο να μην επιτρέψουν τη εκποίηση του ακινήτου χωρίς κανένα περιορισμό ή δέσμευση για τη χρήση του.

Σκοπός της ανάκλησης των αποφάσεων είναι να μην υπάρχουν προβλήματα, στην όπως φαίνεται ειλημμένη απόφαση της ΕΤΑΔ να προχωρήσει σε  διαγωνιστική διαδικασία προσέλκυσης ενδιαφέροντος για μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου και τη χρήση του ως ξενοδοχείο.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Αξίζει να σημειώσουμε πως δεν είναι η πρώτη φορά, που υπάρχει διάθεση να αναζητηθεί επενδυτικό ενδιαφέρον. Τόσο η προηγούμενη δημοτική αρχή όσο και η σημερινή έχουν κάνει σχετικές κινήσεις, που όμως δεν απέδωσαν ενώ επί θητείας Λευτέρη Ιωαννίδη είχε γίνει προσπάθεια να περάσει το Ξενία στο Δήμο, με τους όρους όμως που είχε θέσει τότε η ΕΤΑΔ να κρίνονται απαγορευτικοί.

ΕΤΑΔ και Δήμος ελπίζουν να βρεθεί επενδυτικό ενδιαφέρον, με τη χρήση των κρατικών ενισχύσεων ιδιωτικών επενδυτικών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με την εισήγηση του Δημάρχου Κοζάνης Λάζαρου Μαλούτα, το φθινόπωρο του 2019, η νέα τότε Δημοτική Αρχή ξεκίνησε  επαφές-συνεργασία με διευθυντικά στελέχη της ΕΤΑΔ ΑΕ προκειμένου να κινηθούν διαδικασίες που θα οδηγούσαν στη επαναλειτουργία του ΞΕΝΙΑ.

Παράλληλα  έγιναν επαφές προκειμένου να διερευνηθεί τυχόν επιχειρηματικό ενδιαφέρον, το οποίο όμως  δεν εντοπίστηκε.

Το φθινόπωρο του 2020, έγιναν εκ νέου επαφές Δήμου και  ΕΤΑΔ ΑΕ και συμφωνήθηκε  ώστε να εκκινήσουν οι προετοιμασίες για την προκήρυξη διαγωνιστικής διαδικασίας. Ως ο πλέον κατάλληλος χρόνος για την προκήρυξη του διαγωνισμού συμφωνήθηκε ότι είναι εκείνος μετά την ψήφιση από τη Βουλή του νέου πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων ιδιωτικών επενδυτικών δραστηριοτήτων. Θεωρήθηκε αυτός ο πλέον κατάλληλος χρόνος αφενός για την αξιοποίηση εκ μέρους του μισθωτή τυχόν ευνοϊκών ρυθμίσεων για την υλοποίηση των σοβαρών επενδύσεων που χρειάζεται το κτίριο και αφετέρου για να αξιοποιηθεί το γενικότερο θετικό κλίμα που θα σηματοδοτήσει το νέο, ιδιαίτερα ευνοϊκό για την περιοχή, πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων.

Κατά την προετοιμασία του φακέλου του διαγωνισμού επισημάνθηκαν από τους νομικούς της ΕΤΑΔ ΑΕ οι εγγραφές στο υποθηκοφυλακείο και ζητήθηκε να αρθούν οι σχετικές αποφάσεις ΔΣ, ίσως εκ του περισσού αφού στα σχετικά στοιχεία του Κτηματολογικού γραφείου Κοζάνης δεν εμφαίνεται καμία εγγραφή ή διεκδίκηση, προκειμένου κατά την διαγωνιστική διαδικασία να μην ανακύψει κανένα θέμα και έτσι το θέμα θα συζητηθεί τη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το ιστορικό του Ξενία

Το «Ξενία» Κοζάνης κτίσθηκε μεταξύ 1963-65 σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από την τεχνική υπηρεσία του ΕΟΤ, επί κεφαλής της οποίας ήταν ο Άρης Κωνσταντινίδης, την ίδια περίοδο, που από την ίδια ομάδα προέκυψαν και άλλα επώνυμα «Ξενία» όπως αυτό στην Ολυμπία, στον Πόρο, στη Ξάνθη, στη Σκιάθο και στο Ηράκλειο καθώς και οι ξενώνες της Επιδαύρου.
Το κτίριο έχει ανεγερθεί σε παραχωρημένη το 1963 από τον Δήμο Κοζάνης, έκταση ιδιαίτερου φυσικού κάλλους σε δεσπόζουσα, σε σχέση με την πόλη, θέση, κατέχοντας την νοτιοανατολική πλευρά του βραχώδους και πευκόφυτου λόφου της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Είναι κτισμένο σε περίοπτη θέση, με θέα σε ολόκληρη την πόλη και την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή από τον Όλυμπο και την τεχνική λίμνη Πολυφύτου μέχρι την Αιανή και τον ορεινό όγκο των Χασίων, φαίνεται από όλα τα σημεία της πόλης και προβάλλει ευρισκόμενο στο δυτικό άκρο του άξονα που ορίζεται από τον κεντρικό πεζόδρομο και το ιστορικό Κωδωνοστάσιο της πόλης. Το φυσικό περιβάλλον και η εξαιρετική θέα που παρέχει η περιοχή αποτελούν στοιχεία που προσελκύουν το ενδιαφέρον επισκεπτών και κατοίκων της πόλης. Το κτίριο, σύμφωνα με τη μελέτη, εντάχθηκε με ιδιαίτερη προσοχή στο ευαίσθητο αυτό περιβάλλον ενσωματώνοντας στις λειτουργικές του ανάγκες το ήδη υπάρχον από το 1959 “περίπτερο” δωρεά του ευεργέτη Γ. Τιάλιου σε σχέδια του αρχιτέκτονα Σάρου.
Το «Ξενία» Κοζάνης καθώς και ο αναπόσπαστα συνδεδεμένος με αυτό περιβάλλων χώρος αποτελούν για την πόλη τοπόσημο αναφοράς και για την κοινωνία και τους πολίτες πηγή αναμνήσεων και έντονων συναισθημάτων. Ο χώρος έχει συνδεθεί πια με την ιστορία έχοντας φιλοξενήσει κατά καιρούς προσωπικότητες της πολιτικής, κοινωνικής και καλλιτεχνικής ζωής της χώρας, ενώ για τους πολίτες δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί τόπο συνάντησης και αναπόλησης
Το «Ξενία» αρχικά κτίστηκε επί οικοπέδου εμβαδού 9.322,30μ², που παραχώρησε ο Δήμος Κοζάνης στον ΕΟΤ με τις αριθ. 309/1962 και 45/1963 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Αργότερα η περιοχή εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης και στο Ο.Τ. 693 (Π.Δ. 21-111986, ΦΕΚ 321/Δ! 22-04-1987).

Σήμερα το οικόπεδο, με την με αρ. 3/1989 Διορθωτική Πράξη και την αφαίρεση της εισφοράς γης, εμφανίζεται με επιφάνεια 5.036,15μ², ενώ το κτίριο (κτίριο δωματίων, εστιατορίου, μαγειρείου, Τιάλειου περιπτέρου, στεγασμένης βεράντας και κλειστής βεράντας) έχει συνολική επιφάνεια 1.973,01μ², που μετράει στο συντελεστή δόμησης και επιφάνεια 1.448,59μ², που μετράει στη κάλυψη. Η επιφάνεια του ελεύθερου ακάλυπτου χώρου, συμπεριλαμβανομένου και του υπαίθριου χώρου στάθμευσης ανέρχεται στα 3.587,56μ².
Το «Ξενία» Κοζάνης λειτούργησε ως ξενοδοχείο κατηγορίας Β ή τριών αστέρων από το 1968 έως το 1998 και κατά την περίοδο λειτουργίας του διέθετε 60 κλίνες (30 δωμάτια), εστιατόριο και bar. Το 2009 το συγκρότημα των κτιρίων «Ξενία», μετά από ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο με την απόφαση με αρ. πρωτ. ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/85770/2151 / 18-09-2009.
Μετά το 1998 και την αποτυχημένη προσπάθεια εκποίησής του, το «Ξενία» Κοζάνης διέκοψε τη λειτουργία του ως ξενοδοχείο και έκτοτε έχει μετατραπεί σε ένα κτίριο φάντασμα, με τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει στο μεταξύ για αναβίωσή του, να μην έχουν ευοδωθεί.

Σήμερα λοιπόν το κτίριο του «Ξενία» Κοζάνης, στο πιο σημαντικό και πολύτιμο οικόπεδο της πόλης της Κοζάνης ρημάζει, εγκαταλειμμένο και απαξιωμένο, συμπαρασύροντας σε υποβάθμιση και την ευρύτερη περιοχή. Το κτίριο βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση, τόσο εξωτερικά, όσο κι εσωτερικά και αποτελεί πια πηγή μόλυνσης. Λείπει, κατά βάση έχει κλαπεί, βασικός εξοπλισμός του κτιρίου, έχουν καταστραφεί πολλά από τα βασικά στοιχεία του κτιρίου (πόρτες, παράθυρα, εξοπλισμός, υδραυλικός και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός κ.λπ.), και ο περιβάλλον χώρος είναι σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση.

Μοιραστείτε την είδηση