Σε απόγνωση οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δημοσίας Χρήσης Σερβίων

7 Min Read

Παρέμβαση στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου

Στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας βρέθηκαν οι Ιδιοκτήτες Φορτηγών Δημοσίας Χρήσης της ευρύτερης περιοχής των Σερβίων, το βράδυ της Δευτέρας, θέλοντας να θέσουν τα προβλήματα τους και να ζητήσουν άμεσες λύσεις.

Ο εκπρόσωπος τους, Λουκάς Ζαρογιάννης μιλώντας από το βήμα, τόνισε πως η κίνηση τους αυτή ήταν αποτέλεσμα της απόγνωσης. «Η περιοχή των Σερβίων, ο δικός μας κλάδος αλλά και ολόκληρη η κοινωνία, με το βίαιο κλείσιμο και τη διακοπή της διακίνησης λιγνίτη από το ορυχείο Προσηλίου προς τη ΔΕΗ από τις 4 Νοεμβρίου του 2023, είναι αγανακτισμένοι και είναι μια κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει μετά από τέσσερις και πλέον μήνες που έχουμε να εργαστούμε και να φέρουμε στο σπίτι μας ένα ευρώ. Έχουμε προσπαθήσει με πάρα πολλούς τρόπους να βρούμε μια λύση στο πρόβλημα μας, κάναμε κινητοποιήσεις, πήγαμε στην περιφέρεια, κλείσαμε συμβολικά τη γέφυρα των Σερβίων αλλά όσο μεγαλώνει το διάστημα το οποίο εμείς είμαστε χωρίς δουλειά, άνεργοι και στο μηδέν κυριολεκτικά τόσο περισσότερο θα μεγαλώνει και η αγανάκτηση μας. Δε ζητάμε παράλογα πράγματα, ζητάμε το αυτονόητο, να έχουμε το δικαίωμα να εργαστούμε στον τόπο μας, να σεβαστούν όλοι τους κόπους και την προσπάθεια χρόνων και πως δεν μπορεί οι περιουσίες μας να πεταχτούν στο δρόμο επειδή κάποιοι αποφασίζουν ερήμην μας και χωρίς καμία πρόβλεψη για το μέλλον αυτής της περιοχής» τόνισε ο κ. Ζαρογιάννης.

Συνέχισε λέγοντας πως προέρχονται από μια περιοχή που το 65% του ΑΕΠ της προκύπτει από τη λειτουργεία του συγκεκριμένου ορυχείου και πως είναι τρεις φορές πληττόμενοι, μια με τη ΛΑΡΚΟ όπου χάθηκαν τα δεδουλευμένα τους, μια με το κλείσιμο της γέφυρας των Σερβίων όπου ήθελαν να δουλέψουν αλλά τους απαγορευόταν η διέλευση και δεν υπήρχε εναλλακτική διαδρομή, ενώ δεν έχουν πάρει ακόμη αποζημίωση όπως είχε δεσμευθεί η προηγούμενη περιφερειακή αρχή και η κυβέρνηση και πλέον από τις 4 Νοεμβρίου έχει σταματήσει κάθε διακίνηση λιγνίτη. «Δε ζητάμε επαιτεία, ζητάμε άμεση λύση του προβλήματος μας. Υπάρχει ενεργή σύμβαση με το ορυχείο, υπάρχει υπολειπόμενη ποσότητα πάνω από 150.000 τόνους, ζητάμε η ΔΕΗ να εφαρμόσει τη σύμβαση και τις υπογραφές της. Ζητάμε όσο υπάρχει λιγνιτική παραγωγή στην περιοχή μας, ο λιγνίτης του ορυχείου Προσηλίου να συμπεριλαμβάνεται στο μείγμα γιατί μιλάμε για το 2% της ημερήσιας ανάγκης για λιγνίτη της ΔΕΗ, το 2% για τη ΔΕΗ μπορεί να είναι ασήμαντο, για εμάς όμως είναι ζωτικής σημασίας και στα πλαίσια της μετάβασης, εφόσον αυτή προκύψει ομαλά, εμείς δεν συμπεριλαμβανόμαστε πουθενά, για να μπορέσουμε να μετασχηματίσουμε τις επιχειρήσεις μας και να μείνουμε στον τόπο μας» σημείωσε ο ίδιος και ανέφερε πως υπάρχουν συνάδελφοι του οι οποίοι έχουν ήδη χάσει τις περιουσίες τους, που πούλησαν τα φορτηγά τους και μετανάστευσαν σε άλλες περιοχές της χώρας αλλά και στο εξωτερικό. «Είναι μια κατάσταση που από εμάς, δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτή. Ζητούμε τη στήριξη όλων των παρατάξεων εφόσον κατά καιρούς υπάρχουν δηλώσεις ότι μας στηρίζουν και είναι μαζί μας στον αγώνα μας αυτό, να έρθουν και να πάρουμε μια απόφαση συντεταγμένα ώστε να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματα μας» κατέληξε ο κ. Ζαρογιάννης.

«Είμαι αυτοκινητιστής 34 χρόνια και αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζομαι από ορισμένους ανθρώπους λες και είμαι ζητιάνος και ζητάω ελεημοσύνη. Για εμάς είναι σίγουρο και είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτά δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, όλα είναι προγραμματισμένα από πολιτικές αποφάσεις εδώ και σχεδόν δώδεκα χρόνια, με την περιβόητη απολιγνιτοποίηση και δίκαιη μετάβαση και εμείς να είμαστε τα θύματα όλης της υπόθεσης» τόνισε ο κ. Μανώλης Θεοδωρίδης από τα Σέρβια και έριξε βολές κατά της πρώην και νυν περιφερειακής αρχής λέγοντας πως αν δεν βρεθεί λύση, ο κ. Αμανατίδης θα θεωρείται στην περιοχή τους ανεπιθύμητο πρόσωπο.

Ο κ. Αμανατίδης από την πλευρά του ανέφερε πως ήταν εξαρχής με τους ανθρώπους που διαμαρτύρονται και θα συνεχίσει να είναι μαζί τους και πως κατά καιρούς έλυσαν κάποια προβλήματα και οι ίδιοι δούλεψαν αλλά τώρα είναι μια δύσκολη κατάσταση και πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες τους όλοι μαζί. Για τη σύμβαση της ΔΕΗ με τη ΜΕΤΕ ο κ. Αμανατίδης σημείωσε πως η ΔΕΗ πλέον δεν χρειάζεται λιγνίτη και έχουν 2,5 εκατομμύρια κυβικά λιγνίτη στο πάτωμα των ΑΗΣ και θέλει να διακόψει τη σύμβαση με τη ΜΕΤΕ. «Εγώ προσπάθησα με τη διοίκηση της ΔΕΗ να μη σταματήσει η σύμβαση και η ΔΕΗ απάντησε πως είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στο κλείσιμο των ορυχείων και η λιγνιτική δραστηριότητα να μειωθεί. Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις δυσκολίες που έχετε γιατί έχετε επενδύσει σε πάγια περιουσιακά στοιχεία και αυτά πρέπει να είναι ανταποδοτικά. Ζήτησα από τη ΔΕΗ να δει τι κόστος θα είχε η ΜΕΤΕ και η ΜΕΤΕ να δει τι θα κερδίζατε εσείς και η αποζημίωση να είναι τουλάχιστον το ποσό αυτό. Είναι κάτι που το σκέφτονται στη ΔΕΗ και νομίζω πως θα είναι προς όφελος σας» τόνισε ο ίδιος και πρότεινε να κάνουν ένα σχέδιο ψηφίσματος για να πάει στο περιφερειακό συμβούλιο προς ψήφιση και να προσθέσουν και τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων.

Η κ. Γεωργία Ζεμπιλιάδου σημείωσε πως ξέρουν για το θέμα με τη ΛΑΡΚΟ πως δεν υπήρξε λύση, όπως και για το κλείσιμο της γέφυρας των Σερβίων και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «τώρα ήρθε σαν κερασάκι στην τούρτα αυτή η αντιθεσμική λειτουργία της ΔΕΗ απέναντι σε έναν εταίρο της».
«Πρέπει αυτή η σύμβαση να ολοκληρωθεί με εντολή από το υπουργείο, γιατί το Δημόσιο πρέπει να έχει πρόσωπο απέναντι στους ιδιώτες με τους οποίους συμπράττει ως μεγαλομέτοχος» τόνισε η ίδια και ζήτησε σαφή πρόταση από το περιφερειακό συμβούλιο ενώ σημείωσε πως πρέπει να προβλεφθεί ένα πρόγραμμα στήριξης από το ταμείο δίκαιης μετάβασης έως ότου σταθούν στα πόδια τους.

Τέλος, ο κ. Γιώργος Κασαπίδης ανέφερε πως μπορεί να δοθεί λύση σε δύο επίπεδα, στην προοπτική συνέχισης της εργασίας των επαγγελματιών με τη μεταφορά του λιγνίτη και την αξιοποίηση από τη ΔΕΗ σε κάποιες άλλες μονάδες, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν και επίσης να προκύψει ένα νέο πρόγραμμα για την ενίσχυση των επαγγελματιών στα πλαίσια της απολιγνιτοποίησης και της δίκαιης μετάβασης.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση