Σε ΔΕΗ και Πράσινο Ταμείο για θέματα της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς

3 Min Read

Στην Αθήνα βρέθηκε χθες Δευτέρα 20 Ιανουαρίου ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, για ζητήματα που αφορούν την τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Πλακεντάς τον οποίο συνόδευαν ο Πρόεδρος της Δ.Ε.ΤΗ.Π. Δημήτριος Καρακασίδης και στελέχη της Δημοτικής Επιχείρησης, πραγματοποίησε σημαντικές συναντήσεις στην ΔΕΗ και στο Πράσινο Ταμείο, για θέματα τροφοδοσίας και χρηματοδότησης των επειγόντων έργων της Τηλεθέρμανσης.
Στην πρώτη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν από πλευράς Δ.Ε.Η. Α.Ε. ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Ιωάννης Κοπανάκης και ο Γενικός Διευθυντής Παραγωγής Δημήτριος Μετικάνης, συζητήθηκε το θέμα διαχείρισης των υπολειπόμενων ωρών του ΑΗΣ Καρδιάς, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος κενού τροφοδοσίας της τηλεθέρμανσης.
Διευκρινίστηκε ότι η λειτουργία των μονάδων μόνο την χειμερινή περίοδο δεν εξαρτάται από την ΔΕΗ, αλλά από τον διαχειριστή του ενεργειακού συστήματος. Σημειώνουμε ότι για την κάλυψη της θερινής ζήτησης καταναλώθηκαν ήδη 4.723 ώρες από τις 32.000 του ΑΗΣ Καρδιάς 3+4, που ισοδυναμούν με μια ολόκληρη περίοδο λειτουργίας της τηλεθέρμανσης.
Επίσης υπήρξε ενημέρωση ότι επανεξετάζεται από το ΥΠΕΝ και την ΡΑΕ ο φάκελος ένταξης κατά προτεραιότητα στο ενεργειακό σύστημα των μονάδων που παρέχουν Τηλεθέρμανση, που αποτελεί χρονίζον αίτημα τόσο της ΔΕΗ όσο και της τηλεθέρμανσης και υποστηρίζεται από το Δήμο Εορδαίας, ώστε να μην διακόπτεται οποτεδήποτε η λειτουργία των μονάδων συμπαραγωγής.
Για την Μονάδα Πτολεμαΐδα 5, η ΔΕΗ ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι επισπεύδεται η ολοκλήρωση κατασκευής της μονάδας, ωστόσο η Δ.Ε.ΤΗ.Π. θα πρέπει να εξασφαλίσει επαρκή εφεδρεία, μέχρι την ομαλή ένταξη της νέας μονάδας σε κανονική λειτουργία και την τροφοδοσία της τηλεθέρμανσης. Ακόμα επισημάνθηκε από τους συμμετέχοντες ο κίνδυνος για την τηλεθέρμανση, ιδιαίτερα κατά την χειμερινή περίοδο 2021-2022 και μετά το 2028.
Ο Δήμαρχος Εορδαίας επανέλαβε ότι η μετάβαση που εξαγγέλθηκε είναι βίαιη και δημιουργεί κινδύνους και ζήτησε από την ΔΕΗ την άμεση υπογραφή της «Σύμβασης Πλαίσιο για την Παροχή Θερμικής Ενέργειας ισχύος 140 MWth από τη Μονάδα Πτολεμαΐδα 5»που εγκρίθηκε από το Δήμο και την ΔΕΤΗΠ τον Μάρτιο του 2019 , ώστε να ολοκληρωθεί έγκαιρα το έργο διασύνδεσης της Μονάδας με την τηλεθέρμανση. Συμφωνήθηκε η άμεση επικαιροποίηση και υπογραφή της Σύμβασης στις αρχές Φεβρουαρίου και αφού πρώτα εγκριθεί από τα συλλογικά όργανα.
Στην συνάντηση με τον Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου Ευστάθιο Σταθόπουλο, εξετάστηκαν οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις άμεσης ένταξης στο Ταμείο, για την συγχρηματοδότηση των έργων σύνδεσης με την μονάδα Πτολεμαΐδα 5 και Εφεδρειών της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας, με σκοπό τα έργα που έχουν ήδη μελετηθεί να δημοπρατηθούν εντός του Μαρτίου , ώστε να ολοκληρωθούν έγκαιρα.
Τέλος να υπογραμμιστεί ότι από πλευράς Δήμου Εορδαίας θεωρείται καθοριστική και θα επιδιωχθεί η παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να αξιοποιηθεί μέρος των πιστώσεων του Πράσινου Ταμείου, επειδή δεν υπάρχουν άλλα διαθέσιμα προγράμματα άμεσης ένταξης και συγχρηματοδότησης για τα κατεπείγοντα έργα της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας.

Μοιραστείτε την είδηση