Σε ελεύθερη πτώση

2 Min Read

«Πέφτω κάθε μέρα πέφτω όλο και πιο πολύ» θα μπορούσαμε να τραγουδήσουμε για την ελευθερία του τύπου, παραφράζοντας το γνωστό τραγούδι του Ορφέα Περίδη. Ή αλλιώς να πούμε κάθε πέρυσι και καλύτερα.

Τριάντα οκτώ θέσεις έχασε, λοιπόν, η Ελλάδα, σε σχέση με πέρυσι, σε ό,τι αφορά στην ελευθερία του Τύπου, και πλέον βρίσκεται στην 108η θέση σε σύνολο 180 χωρών. Μάλιστα, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει αντικαταστήσει τη Βουλγαρία στην τελευταία θέση.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, η αστυνομία καταφεύγει τακτικά στη βία, καθώς και σε αυθαίρετες απαγορεύσεις για να εμποδίσει τη δημοσιογραφική κάλυψη των διαδηλώσεων και της προσφυγικής κρίσης στα νησιά.

Τα συμπεράσματα αυτά προβληματίζουν και ανησυχούν ιδιαίτερα, όχι μόνο τους ανθρώπους που βρίσκονται στο χώρο της ενημέρωσης, αλλά το σύνολο των πολιτών που αναγνωρίζουν τον καθοριστικό ρόλο της ενημέρωσης στις δημοκρατίες.

Ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα σημαίνει περισσότεροι πολίτες με κριτική σκέψη και δύναμη να επιλέξουν το καλύτερο για την κοινωνία τους. Λιγότερα ανεξάρτητα μέσα και περισσότερες κρατικές παρεμβάσεις σηματοδοτούν αποδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών και δημοσιογραφία που εξυπηρετεί κάθε άλλο παρά το δημόσιο συμφέρον.

Οι κοινωνίες χαρακτηρίζονται από τους θεσμούς τους και την ανεξαρτησία αυτών και η κατάσταση του τύπου λέει πολλά για μια χώρα και την ποιότητα της δημοκρατίας της.

Μοιραστείτε την είδηση