Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία για το χαμηλό βαρομετρικό που επηρεάζει την Δυτική Μακεδονία -Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Π. Ασλανίδης δίνει οδηγίες στους πολίτες

4 Min Read

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Δυτικής Μακεδονίας λόγω του χαμηλού βαρομετρικού που θα επηρεάσει, όπως δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα, την περιοχή από το πρωί του Σαββάτου. Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Πρόδρομο Ασλανίδη, από το πρωί του Σαββάτου έως και την ερχόμενη Τρίτη η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 22 βαθμούς και οι βροχές σε συνδυασμό με τις σποραδικές καταιγίδες θα φέρουν το φθινόπωρο στην Δυτική Μακεδονία.

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Μακεδονίας Πρόδρομος Ασλανίδης

Όπως τόνισε ο ίδιος μιλώντας στον «Χ» τα ύψη βροχής δεν φαίνεται να είναι μεγάλα ωστόσο οι υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή γιατί ο καιρός και η φύση δεν μπορούν να προβλεφθούν. «Το χαμηλό βαρομετρικό κινείται από Δυτικά προς Ανατολικά και θα επηρεάσει την Κοζάνη και την Δυτική Μακεδονία από το πρωί του Σαββάτου. Οι βροχές που αναμένουμε θα ξεκινήσουν από το πρωί του Σαββάτου, θα είναι πιο έντονες το μεσημέρι και από το βράδυ θα εξασθενήσουν. Το δεύτερο κύμα ου χαμηλού βαρομετρικού θα εμφανιστεί από την Δευτέρα και θα επηρεάσει την περιοχή με νέες βροχές και ανέμους. Όλες αυτές τις μέρες η θερμοκρασία θα πέσει αρκετά και δεν θα ξεπεράσει τους 21 με 22 βαθμούς» είπε ο κ. Ασλανίδης.

- Advertisement -

 

Οι οδηγίες προς τους πολίτες

Η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας  έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες  υπηρεσίες, καθώς και τους Δήμους της Περιφέρειας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων. Παράλληλα συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για μέτρα αυτοπροστασίας από έντονα καιρικά φαινόμενα και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας,  στην ηλεκτρονική διεύθυνση:   www.pdm.gov.gr/politiki-prostasia

 

Σωκράτης Μουτίδης

 

 

 

 

Μοιραστείτε την είδηση