Σε εργολάβο από 1η Οκτώβρη ο καθαρισμός του νοσοκομείου Κοζάνης

3 Min Read

Διαμαρτυρία για την λύση της σύμβασης των 15 καθαριστριών

Τον δρόμο της «εξόδου» δείχνει σε 15 καθαρίστριες που εργάζονται στο νοσοκομείο Κοζάνης, ο διαγωνισμός για τις υπηρεσίες καθαριότητας του νοσηλευτικού ιδρύματος. Από την 1η Οκτωβρίου, όταν και αναλάβει ο εργολάβος καθαριότητας που «πήρε» τον διαγωνισμό, οι 15 εργαζόμενες που εργάζονται εκεί από το 2019 δεν θα έχουν αντικείμενο εργασίας και οι συμβάσεις τους θα λήξουν και δεν θα ανανεωθούν.

- Advertisement -

Το μεσημέρι της Τετάρτης στο προαύλιο του νοσοκομείου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι άλλων νοσοκομείων και προσωπικό ενώ υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές εξέφρασαν την στήριξή τους στους απολυμένους.

Δημήτρης Κουκοβίκης, πρόεδρος εργαζομένων του Νοσοκομείου Κοζάνης και των κέντρων υγείας

Παρών ήταν και ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Δ.Η.Ν. Μιχάλης Γιαννακός, ο οποίος σημείωσε πως υπάρχει πρόθεση από το ΕΣΥ να ιδιωτικοποιηθούν περαιτέρω οι υπηρεσίες του. «Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη σπουδή που δείχνουν πολλοί διοικητές νοσοκομείων να ολοκληρώσουν τους διαγωνισμούς με εργολάβους και να απολύουν σταδιακά 6.000 εργαζόμενους στις υπηρεσίες στήριξης των νοσοκομείων (καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση) αν και έχουν ενεργές συμβάσεις καθώς ο υπουργός ανακοίνωσε πως οι συμβάσεις ανανεώνονται έως το τέλος του έτους, όταν όμως εγκατασταθεί εργολάβος, οι συμβάσεις λήγουν, απολύονται οι εργαζόμενοι και εγκαθίστανται οι εργολάβοι» ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Δ.Η.Ν. κ. Μιχάλης Γιαννακός

Μιλώντας για την γενική κατάσταση των νοσοκομείων, είπε πως έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,2 δις ευρώ και πως δίνουν δουλειές σε εργολάβους, οι οποίοι με δημόσιο χρήμα εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους. «Για παράδειγμα, η συμβασιούχος καθαρίστρια στην Κοζάνη στοιχίζει 1.300 ευρώ μεικτά ενώ αυτή του εργολάβου 2.500 ευρώ, ο φύλακας του εργολάβου στη Νίκαια στοιχίζει 3.500 ευρώ το μήνα και ο συμβασιούχος στοιχίζει 1.500 ευρώ. Τα χρήματα αυτά δεν τα παίρνουν εργαζόμενοι αλλά τα βάζουν οι εργολάβοι στην τσέπη τους» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ακόμη, κατήγγειλε πως οι εργολαβικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν «υλικά αμφιβόλου ποιότητας στον καθαρισμό» με στόχο την αύξηση του κέρδους με αποτέλεσμα «να μη γίνεται σωστή απολύμανση στα νοσοκομεία και οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις να θερίζουν».

«Είναι απαράδεκτο και πέραν όλων των άλλων είναι και ηθικό το θέμα. Έβαλαν πλάτη στην πανδημία, δούλεψαν και δουλεύουν πάρα πολύ, είναι άψογες» τόνισε ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δημήτρης Κουκοβίκης. Ο ίδιος σημείωσε πως κατά την πανδημία ο Πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει πως όλοι οι συμβασιούχοι θα μονιμοποιηθούν.

Αίτημα των εργαζόμενων είναι η μόνιμη και σταθερή εργασία, κάτι που φώναξαν και σε αυτή την συγκέντρωση ζητώντας από την κοινωνία να σταθεί δίπλα τους.

Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση