Σε έξαρση «κοκτέιλ» αναπνευστικών λοιμώξεων

5 Min Read

Αναστάτωση και θλίψη από το θάνατο 15 μηνών αγοριού στο Μποδοσάκειο

Έξαρση σημειώνεται τις τελευταίες μέρες σε αναπνευστικές λοιμώξεις. Ήδη, αρκετά νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και το Μποδοσάκειο, έχουν αναστείλει τα επισκεπτήρια και έχουν κάνει υποχρεωτικά τα rapid test στους συνοδούς εντός 48ώρου πριν την έλευσή τους στο νοσοκομείο.

Εν τω μεταξύ αναστάτωση και μεγάλη θλίψη προκάλεσε ο θάνατος αγοριού 15 μηνών το βράδυ της Τρίτης στο Μποδοσάκειο. Το αγοράκι είχε μεταφερθεί με υψηλό πυρετό στην Παιδιατρική Κλινική, ενώ προς το παρόν δεν έχουν διευκρινιστεί τα ακριβή αίτια του θανάτου.

Λόγω κορωνοϊού, το τελευταίο 24ωρο στα νοσοκομεία της χώρας έχουν καταγραφεί 172 νέες εισαγωγές, 72 εκ των οποίων στην Αθήνα. Συνολικά οι νοσηλείες έχουν ελαφρώς υποχωρήσει στις 1.415, ενώ στην εντατική βρίσκονται 84 ασθενείς.

Α. Σιδηράς: «Δεν έχουμε φτάσει στο αποκορύφωμα της έξαρσης των ιώσεων»

Ο Αναστάσιος Σιδηράς, Ιατρός – Παθολόγος (401 Γ.Σ.Ν.Α) και μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης μίλησε στον «Χ» για την αύξηση των κρουσμάτων Covid, για το τι ευθύνεται και τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες. «Δεν είναι μόνο τοπικό αυτό το φαινόμενο, παρατηρείται σε όλη τη χώρα και είναι η περίοδος που περιμένουμε να έχουμε μια έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων».

Οι αναπνευστικές λοιμώξεις έχουν ξεκινήσει ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου και η διασπορά τους μαζί με τον Covid είναι σε έξαρση με τη «βοήθεια» του καιρού αλλά και των εορταστικών εκδηλώσεων όπου υπήρχε συνωστισμός χωρίς κανένα μέτρο ατομικής προστασίας, με αποτέλεσμα να ευνοήσει τη διασπορά των λοιμώξεων.

Ο ίδιος θεωρεί πως η κύρια αιτία αυτής της έξαρσης και του «κοκτέιλ» που έχει δημιουργηθεί, είναι η κλιματική αλλαγή παρόλο που κάθε χρόνο είναι αναμενόμενη κάποια έξαρση. «Το ότι υπάρχει θερμό κλίμα μας ξεγελάει, με αποτέλεσμα βγαίνουμε πιο ελαφρά ντυμένοι έξω και την “πατάμε” και επίσης αν υπήρχε παγωνιά, όλοι αυτοί οι ιοί δεν θα μπορούσαν να επιζήσουν». 

Αυτό που τονίζει ο κ. Σιδηράς είναι πως δεν έχουμε φτάσει στο αποκορύφωμα της έξαρσης των ιώσεων, καθώς αυτό αναμένεται, όπως και κάθε χρόνο, περί τα τέλη Γενάρη και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ο κ. Σιδηράς συστήνει σε άτομα τα οποία έχουν συμπτώματα όπως συνάχι, μπούκωμα, πονόλαιμο και πυρετό, να κάνουν υποχρεωτικά ένα τεστ γρίπης και Covid και μετά να προχωρήσουν στις περαιτέρω απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Επίσης, συστήνει άμεσο εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του Covid και της γρίπης και κυρίως σε άτομα άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο της γρίπης καθώς και σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα. 

Άτομα τα οποία έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικιωμένοι που έχουν κάποιο σύμπτωμα θα πρέπει να συμβουλευθούν άμεσα τον προσωπικό τους ιατρό για συμβουλές καθώς υπάρχει σημαντικό ενδεχόμενο νοσηλείας. 

Επίσης, να μην επισκεπτόμαστε άτομα τα οποία υπάρχουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και κλειστές δομές, για την αποφυγή μετάδοσης.

Ο ίδιος ήταν και είναι υπέρμαχος της χρήσης μάσκας προστασίας, η οποία θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε όλους τους υγειονομικούς χώρους, σύμφωνα με τις συστάσεις και του ΕΟΔΥ αλλά και οπουδήποτε παρατηρείται συνωστισμός, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους.

Τέλος, ο κ. Σιδηράς σημειώνει πως θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού, δηλαδή το πλύσιμο των χεριών, τον καλό αερισμό των κλειστών χώρων, σε περίπτωση που έχουμε κάποιο σύμπτωμα να απομονωνόμαστε, να περιορίζουμε την επαφή μας με ανθρώπους που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, να χρησιμοποιούμε τη μάσκα προστασίας και να κάνουμε προληπτικά τεστ σε περίπτωση εμφάνισης οποιουδήποτε συμπτώματος. «Το πλύσιμο των χεριών και η χρήση της μάσκας, θα πρέπει να εφαρμόζονται τακτικά. Θεωρώ όμως με την εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων θα τα καταφέρουμε. Είναι αναμενόμενη αυτή η έξαρση αλλά μέχρι το αποκορύφωμα τους θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί» τόνισε ο ίδιος.  

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση