Σε εξέλιξη η μεταφορά ευάλωτων μεταναστών και αιτούντων άσυλο στη Δυτική Μακεδονία

3 Min Read

Συνεχίζεται η μεταφορά ευάλωτων μεταναστών και αιτούντων άσυλο από τα νησιά του Αιγαίου σε προσωρινές δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα, όπως ενημερώνει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Μεταξύ των περιοχών στις οποίες αναζητούνται καταλύματα για να στεγάσουν τους ανθρώπους αυτούς είναι και η Δυτική Μακεδονία, όπου καταφθάνουν οι ωφελούμενοι με τη συνοδεία ανθρώπων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Η «μερίδα του λέοντος» αναλογεί στα Γρεβενά, τα οποία στον ορεινό όγκο της Βασιλίτσας, φιλοξενούν τον τριπλάσιο αριθμό από αυτών που φιλοξενούν οι υπόλοιποι νομοί μαζί.
Πάντως, ο συνολικός αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία είναι κατά πολύ μικρότερος από αυτόν άλλων περιφερειών.
Επιστολή του βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση στο Δήμαρχο Γρεβενών Γ. Δασταμάνη
Στο μεταξύ επιστολή έστειλε ο βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης στον Δήμαρχο Γ. Δασταμάνη, στην οποία μεταφέρει την αντίθεση των κατοίκων της κοινότητας Λάβδας σε πιθανή φιλοξενία μεταναστών σε οίκημα που έχει νοικιάσει ο Δήμος Γρεβενών σε ιδιώτη.
Αναλυτικά, η επιστολή έχει ως εξής:
Με την παρούσα θα ήθελα να θέσω στη διάθεσή σας την επιστολή που έλαβα από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Λάβδα, κ. Βασίλειο Ζιώγα στην οποία διατυπώνεται η αντίθεσή των κατοίκων της κοινότητας στην πιθανή φιλοξενία μεταναστών σε οίκημα/ξενώνα που έχει ενοικιάσει ο Δήμος Γρεβενών σε ιδιώτη. Ο ιδιώτης ενοικιαστής ουδέποτε ενημέρωσε ως όφειλε πριν από τη σύναψη του συμφωνητικού για τις προθέσεις του να μετατρέψει το εν λόγω οίκημα σε χώρο φιλοξενίας μεταναστών, αλλά αντίθετα διαβεβαίωνε τους υπευθύνους ότι επρόκειτο να αξιοποιήσει τον χώρο προς όφελος των κατοίκων του χωριού. Όπως προκύπτει όμως από τις ενέργειες του, στόχος του είναι να εκμεταλλευτεί το δημοτικό αυτό ακίνητο, το οποίο έχει ενοικιάσει με ιδιαίτερα χαμηλό μίσθωμα, με σκοπό το προσωπικό οικονομικό κέρδος μέσω των επιχορηγήσεων για τη φιλοξενία μεταναστών. Συγκεκριμένα, ενώ το συμφωνηθέν με τον Δήμο μίσθωμα είναι μόνο €140 ανά μήνα, ο μισθωτής θα αποκομίζει έσοδα τουλάχιστον €7.200 ανά μήνα (κατ’ ελάχιστο 20 άτομα επί ευρώ 12,00 το άτομο ανά ημέρα διαμονής, επί 30 ημέρες).
Είναι σημαντικό ακόμα να σημειωθεί, ότι πλησίον του χωριού στο οποίο διαμένουν μόνιμα μόνο 70 κάτοικοι, φιλοξενούνται ήδη 160 μετανάστες σε ξενοδοχειακές μονάδες και εφόσον υλοποιηθεί η εν λόγω μετεγκατάσταση μεταναστών σε αυτό το οίκημα, ο πληθυσμός τους στην κοινότητα Λάβδα θα είναι υπερδιπλάσιος των κατοίκων του χωριού.
Κατόπιν τούτων, παρακαλώ για την επίσημη τοποθέτησή σας και ειδικότερα αν το ζήτημα αυτό είναι σε γνώση σας, αν η σύμβαση που έχετε συνάψει με τον ιδιώτη επιτρέπει τη χρήση και την εκμετάλλευση του δημοτικού ακινήτου με τον τρόπο αυτό, δεδομένου ότι η μετεγκατάσταση μεταναστών σε αυτό θα αλλοιώσει τον δημοτικό χαρακτήρα του ακινήτου ενώ δεν προκύπτει καν ωφέλεια για τον Δήμο ικανή να δικαιολογήσει την αποξένωσή των πολιτών από την χρήση του, καθώς επίσης και πώς προτίθεστε να ενεργήσετε για την επίλυση αυτού του ζητήματος.

Μοιραστείτε την είδηση