Προαναγγελία “ξαφνικού” θανάτου της περιοχής- Οι δύο αντίθετες στρατηγικές αντιμετώπισης των εξελίξεων

7 Min Read

Ο “ξαφνικός θάνατος” της Δυτικής Μακεδονίας, μέσα απο την πλήρη απολιγνιτοποίηση και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, ήταν το μοναδικό θέμα της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, με θέμα την ενέργεια, που διήρκεσε περισσότερες από 7 ώρες.
Βουλευτές, αυτοδιοικητικοί, συνδικαλιστές και πολύς κόσμος βρέθηκαν στην αίθουσα της οδού Δημοκρατίας, προκειμένου να μιλήσουν και να ακούσουν ποιο είναι το πλάνο της επόμενης ημέρας.
Όπως είναι φυσικό, η ανησυχία στην περιοχή είναι διάχυτη, μετά τον αιφνιδιασμό από τη δήλωση του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη περί κλεισίματος όλων των λιγνιτικών μέχρι το 2028, όταν η λιγνιτική παραγωγή συνεισφέρει το 43% του ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας με 1 δις. ευρώ / ετησίως, που θα πρέπει να αναπληρωθεί.

Για σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης και συγκρότηση επιτροπής παραγωγικής ανασυγκρότησης και κοινωνικής συνοχής που θα αντιμετωπίσει το θέμα έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, ενώ με τα πλέον μελανά χρώματα περιέγραψαν τις εξελίξεις οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Στην συζήτηση που ακολούθησε τοποθετήθηκαν τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και βουλευτές, συνδικαλιστές και άνθρωποι που γνωρίζουν τα θέματα της ενέργειας.

Από τη συζήτηση φάνηκε πως υπάρχουν δύο διαφορετικές στρατηγικές αντιμετώπισης των εξελίξεων. Από τη μία η πλευρά που πιστεύει  πως πρέπει να επικεντρωθεί η περιοχή στο σχέδιο για την επόμενη μέρα ώστε οτι χαθεί να αντικατασταθεί ισάξια και σε περίπτωση που αυτό δεν επιτύχει να υπάρχουν ρήτρες ώστε να αλλάξει το έτος  απολιγνιτοποίησης (όπως εκφράστηκε κυρίως από τον Περιφερειάρχη και  τους βουλευτές της Ν.Δ. ) και από την άλλη η πλευρα που πιστεύει πως πρέπει να υπάρξει πολιτική σύγκρουση με την εξαγγελία του Πρωθυπουργού και μόνο αν παρθεί πίσω να ανοίξει ο διάλογος για το αναπτυξιακό σχέδιο, ώστε να μην εκληφθεί ως σύμφωνία της τοπικής κοινωνίας.

Στο τραπέζι έπεσε από τον Περιφερειάρχη και η πρόταση να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, χωρίς όμως να είναι σαφές τι μπορεί να σημαίνει αυτό σε πρακτικό επίπεδο.

Κασαπίδης: Σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης για την ήπια μετάβαση
«Να εργαστούμε για ένα σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης που θα εξασφαλίσει την ήπια μετάβαση» κάλεσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης στο  έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο για την ενέργεια, προσθέτοντας ότι «θα διεκδικήσουμε με τεκμηρίωση όσο χρόνο χρειαστεί για την προσαρμογή αυτή».
«Θέλουμε η μετάβαση να γίνει ομαλά και δίκαια με ήπια προσαρμογή» ανέφερε ο Περιφερειάρχης τονίζοντας πως πέτυχε αυτό που προεκλογικά είχε δηλώσει,τη δέσμευση της κυβέρνησης για ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο.
«Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρχει νομικά δεσμευτικό κείμενο μεταξύ της Περιφέρειας και την πολιτείας, που θα καταγράφονται όλες οι υποχρεώσεις που υπάρχουν για τη μετάβαση της περιοχής».
Ο Περιφερειάρχης προανήγγειλε ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα εκπονηθεί το σχέδιο αυτό, ενώ παράλληλα πρότεινε την συγκρότηση επιτροπής παραγωγικής ανασυγκρότησης και κοινωνικής συνοχής.
«Θα διεκδικήσουμε το αγώνα της μετάβασης με απόλυτα μεγέθη. Δεν συμβιβαζόμαστε με την απώλεια θέσεων εργασίας. Δεν αντέχει η Περιφέρεια μας απώλεια θέσεων, γιατί θα προκληθεί κοινωνική κατάρρευση. Θα σηκώσουμε στις πλάτες μας τις ευθύνες που μας αναλογούν, εξασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας και τα εισοδήματα των πολιτών με τις νέες τεχνολογίες και τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον» ανέφερε ο κ. Κασαπίδης, προαναγγέλοντας πρωτόγνωρες εξελίξεις.
Ο κ. Κασαπίδης υπογράμμισε επίσης πως «ο χρόνος μετάβασης θα πρέπει να είναι αυτός που θα απαιτηθεί ώστε να καλυφθεί το σύνολο του ποσοστού του ΑΕΠ, που θα χαθεί. Αν αυτός ξεπερνά τη δεκαετία θα το διεκδικήσουμε».
«Καλώ σε αγώνα για όσα δίκαια ανήκουν στην κοινωνία μας με τεκμηρίωση και σχέδιο», έκλεισε την εισήγησή του για το θέμα ο κ. Κασαπίδης.
Θ. Καρυπίδης: Ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας θα πάει στη φάκα τον κ. Μητσοτάκη κι εσάς αν συναινέσετε μαζί του
Παίρνοντας το λόγο ο πρώην Περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης, τόνισε ότι «είμαστε κάθετα αντίθετοι με την απόφαση του Πρωθυπουργού». Ο κ. Καρυπίδης δήλωσε ότι «ήπια μετάβαση δεν μπορεί να υπάρξει με τη μορφή του σοκ».
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Καρυπίδης σημείωσε για τον λιγνίτη «δεν άκουσα καμιά κουβέντα γι’ αυτό τον εθνικό πόρο. Τι θα κάνουμε; Θα τον θάψουμε; Θα αφήσουμε ανοιχτά τα ορυχεία;», ενώ υπραμύνθηκε της προεργασίας που έγινε επί διοίκησής του για το θέμα.
«Το τυρί από τη φάκα δεν θα το πάρουμε και ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας θα πάει στην φάκα τον κ. Μητσοτάκη κι εσάς αν συναινέσετε μαζί του» κατέληξε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη.
Γ. Ζεμπιλιάδου: Μας πάνε σε ξαφνικό θάνατο χωρίς σχέδιο
Για «στημένη» διαδικασία την ώρα που το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα είναι ακόμα σε επεξεργασία, έκανε λόγο η Γεωργία Ζεμπιλιάδου. Η κ. Ζεμπιλιάδου ρώτησε τον Περιφερειάρχη εάν γνώριζε τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη για τη Δυτική Μακεδονία.
«Μας πάνε σε ξαφνικό θάνατο χωρίς σχέδιο» προειδοποίησε η επικεφαλής της παράταξης «Ελπίδα» και ζήτησε απο τον πρωθυπουργό να αλλάξει την απόφασή του, καθώς «καμία επιτροπή δεν μπορεί να λειτουργήσει με την δαμόκλειο σπάθη αυτής της απόφασης».
Θ. Χαστάς: Είναι μάχη δύο στρατοπέδων
Για μάχη δύο στρατοπέδων, του στρατοπέδου του λαού της περιοχής και του άλλου των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, έκανε λόγο ο Θανάσης Χαστάς απο την Λαϊκή Συσπείρωση. «Το μάρμαρο θα το πληρώσει πάλι ο εργάτης» ανέφερε ο κ. Χαστάς.
Στ. Πράσσος: Τα στοιχεία που δίνονται για τον λιγνίτη είναι μισά
«50% επί της εγκατεστημένης ισχύος έχουμε σε ΑΠΕ, φωτοβολταϊκά, καύση βιομάζας» ανέφερε ο περιφερειακός σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Στέφανος Πράσσος στην εισήγησή του, επισημαίνοντας ότι έχει πιαστεί ο στόχος της μείωσης εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα και συμπληρώνοντας ότι τα στοιχεία που δίνονται για τον λιγνίτη είναι μισά και είναι μύθος τα περί «ακριβού λιγνίτη».

Γιώργος Αδαμίδης, Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Κλείσιμο του ματιού Μητσοτάκη στα ιδιωτικά συμφέροντα της ενέργειας
«Ο προσανατολισμός της Κυβέρνησης είναι αντικατάσταση των λιγνιτών με το φυσικό αέριο» δήλωσε ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Ο Γιώργος Αδαμίδης λίγο πριν την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας.
Ο ίδιος κάλεσε τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας να αντιδράσουν σε αυτά τα σχέδια για να μην μιλάμε για απόλυτη αποβιομηχάνιση της περιοχής.

 

Μοιραστείτε την είδηση