Σε ένα μήνα αρχίζουν τα απογευματινά χειρουργεία στο Ε.Σ.Υ.

5 Min Read

Σε τρεις μήνες η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων

Την απόφαση για την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων υπέγραψε χθες ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με στόχο την ισχυροποίηση του Ε.Σ.Υ. και την ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και τόνισε πως τα απογευματινά χειρουργεία ήταν προτεραιότητα του εξαρχής. Τα απογευματινά χειρουργεία θα αρχίσουν από τις αρχές Μαρτίου και το μέτρο δεν είναι υποχρεωτικό για όλες τις κλινικές και προϋπόθεση είναι να υπάρχει το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. 

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως τα απογευματινά χειρουργεία θα γίνονται με διαφάνεια, πολύ μικρότερο κόστος από τον ιδιωτικό τομέα και θα δίνεται σημασία στην λεπτομέρεια. «Δίνουμε μια επιπλέον διέξοδο σε έναν άνθρωπο που θέλει να πληρώσει ένα λογικό κόστος για να χειρουργηθεί όσο το δυνατόν νωρίτερα. Δεν νομιμοποιούμε το φακελάκι -όπως λένε κάποιοι- που παραμένει παράνομο και θα εξακολουθήσουμε να το κυνηγάμε» τόνισε ο ίδιος.

Αναφορά έγινε και στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, η οποία είναι σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου, αλλά δεν είναι ακόμα σε κοινή θέα, με τον κ. Γεωργιάδη να σημειώνει πως σε τρεις μήνες θα δημοσιοποιείται η λίστα ώστε να γνωρίζουν και οι πολίτες με απόλυτη διαφάνεια πόσο χρόνο θα πρέπει να αναμένουν για το τακτικό τους χειρουργείο ανάλογα με το ποια κλινική θα επιλέξουν και πως αυτό θα δώσει κίνητρα και στις κλινικές να εργαστούν πιο αποτελεσματικά και με ευγενή άμιλλα, ενώ η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων θα εξασφαλιστεί η διαφάνεια, η διασφάλιση ποιότητας, διασφάλιση της υγείας, η προσβασιμότητα, η αποτελεσματικότητα και ο συντονισμός της περίθαλψης. «Ο μέσος χρόνος αναμονής έπεσε στο 1/3 για τα πρωινά ιατρεία του Ε.Σ.Υ. σε σχέση με το πόσο ήταν πριν από 20 χρόνια που θεσπίστηκαν τα απογευματινά ιατρεία» τόνισε ο υπουργός Υγείας, και κατέληξε λέγοντας πως υπήρχαν ανάλογες αντιδράσεις και για τα απογευματινά ιατρεία στο Ε.Σ.Υ.

Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε πως τα απογευματινά χειρουργεία εφαρμόζονται σε όλα τα δημόσια συστήματα υγείας και σημαίνουν καλύτερη υγεία και ποιότητα υπηρεσιών ενώ όσον αφορά τη χώρα μας τόνισε χαρακτηριστικά πως «κάναμε εκκαθάριση και το 38% είχε χειρουργηθεί ή δεν είχε πια λόγο για χειρουργείο. Τώρα οι γιατροί καταχωρούν μόνο ηλεκτρονικά και σε έξι μήνες με τη βοήθεια της ΗΔΙΚΑ θα τα ελέγχουμε όλα κεντρικά. Αυτή τη στιγμή περιμένουν 102.000 περιστατικά με το 57% που αντιστοιχεί σε 58,175 ασθενείς να περιμένουν πάνω από 4 μήνες. Τα πιο πολλά περιστατικά περιμένουν στη Βόρεια Ελλάδα, όπου καταγράφονται και οι περισσότεροι χρόνοι αναμονής».

Οι επεμβάσεις θα χωρίζονται σε έξι κατηγορίες (πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά, εξαιρετικά βαριά) και το κόστος για τον πολίτη είναι από 300 ευρώ έως 2.000 ευρώ, ενώ όπως τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους όσα περιστατικά είναι στη λίστα παραπάνω από τέσσερις μήνες θα χειρουργούνται χωρίς επιβάρυνση στα απογευματινά χειρουργεία, με τη χρηματοδότηση να δίνεται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για την αντιμετώπιση τόσο των καθυστερήσεων και για τη βελτίωση της λειτουργίας της Λίστας Χειρουργείου το υπουργείο Υγείας προέβη σε στρατηγικές αποφάσεις και οι λύσεις βασίστηκαν σε δύο πυλώνες. Ο πρώτος έχει να κάνει με τη διασφάλιση της ορθής τήρησης της λίστας χειρουργείου και τη συνεχή παρακολούθησή της και ο δεύτερος με τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της με προτεραιότητα την πλήρη ψηφιοποίησή της. Τα πρωινά χειρουργεία δεν θα επηρεάζονται καθόλου και θα ελέγχεται αν κάθε κλινική κάνει τον ίδιο αριθμό χειρουργείων με αυτόν που έκανε πριν την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων.

Τα απογευματινά χειρουργεία στόχο έχουν να αποτελέσουν μόνιμη λύση για το σύστημα Υγείας. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μαζί με την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία για την άμεση μείωση του χρόνου αναμονής των πολιτών, όμως ο απώτερος σκοπός είναι να αποτελέσουν μόνιμη δυνατότητα του Ε.Σ.Υ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση