Συμπληρώθηκαν φέτος 75 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Οκτωβρίου του 1941 στο Μεσόβουνο του Δήμου Εορδαίας με εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην ηρωική Τοπική Κοινότητα , παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Θεοκλήτου, εκπροσώπων των Προξενείων Γερμανίας και Ρωσίας και Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών.
Στο ολοκαύτωμα του Μεσοβούνου και καθ’ όλη την περίοδο 1941-44 χάθηκαν 157 άνδρες, 108 γυναικόπαιδα, αλλά και 3 σοβιετικοί στρατιώτες που σφαγιάστηκαν από τα στρατεύματα της Βέρμαχτ.
Οι επίσημοι προσκεκλημένοι και οι κάτοικοι της περιοχής τίμησαν τη μνήμη των θυμάτων στο μνημείο των πεσόντων με Αρχιερατικό Μνημόσυνο που τελέστηκε όπως πάντα από το Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητο, ενώ σε μία συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα ακούστηκε το προσκλητήριο πεσόντων από νέα παιδιά του χωριού . Στο μνημείο κατέθεσαν στεφάνια αυτοδιοικητικοί, πολιτικοί, στρατιωτικοί, εκπρόσωποι των μαρτυρικών κοινοτήτων και αντιστασιακές οργανώσεις.
Αίσθηση προκάλεσε η εμπεριστατωμένη και από καρδιάς ομιλία του Dr Αριστομένη Ι. Συγγελάκη , μέλους του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων και της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό του ολοκαυτώματος Μεσοβούνου τονίζοντας ότι απαιτεί Δικαιοσύνη.
«Τιμούμε αυτούς που θυσιάστηκαν, δεν ξεχνάμε. Στέλνουμε το μήνυμα να μην επαναληφθούν ποτέ τέτοιες θηριωδίες» δήλωσε ο Δήμαρχος Εορδαίας Σάββας Ζαμανίδης , διευκρινίζοντας ότι οι εκτελέσεις και τα ολοκαυτώματα της κατοχής ήταν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και όχι ανθρωποκτονίες όπως κάποιοι θέλουν να λέγονται.
Ο Γερμανός Πρόξενος Βάλτερ Στέχελ δήλωσε «είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που βρίσκομαι σήμερα στο ηρωικό αυτό χωριό για να τιμήσουμε όλοι μαζί τη μνήμη των πεσόντων που έδωσαν τις ζωές τους για την ελευθερία».
«Σήμερα είναι μέρα τιμής, μνήμης και ευθύνης . Τιμής για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, μνήμης για να μην ξεχνάμε τι σημαίνει φασισμός και ευθύνης από όλους μας για δικαίωση των θυμάτων της γερμανικής θηριωδίας », επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης.
«Μετά την αποκατάσταση της μνήμης πρέπει να γίνει και η αποκατάσταση κάθε απαίτησης της περιοχής από το Γερμανικό κράτος» τόνισε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Θέμης Μουμουλίδης , ενώ από τους άλλους δύο παρόντες Βουλευτές Μίμη Δημητριάδη και Γιώργο Κασαπίδη της Π.Ε. Κοζάνης τονίστηκε ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια για να μην ξαναζήσουμε τέτοια γεγονότα.
«Σήμερα τιμούμε τους νεκρούς μας που αδίκως εκτελέστηκαν από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής . Εμείς εδώ δεν γνωρίσαμε παππούδες» υπογράμμισε εμφανώς συγκινημένος ο Πρόεδρος της μαρτυρικής Κοινότητας Δημήτρης Τσιαϊδης.
Το δικό της χρώμα στην όλη διοργάνωση έδωσε η τοπική ποιήτρια Παναγιώτα Παρασκευά , με τη συγκλονιστική απαγγελία των στοίχων της , αφιερωμένων στο ολοκαύτωμα του χωριού.