Η πορεία των προσφύγων απο τον Πόντο στο Μεσόβουνο εικονίζεται στο μνημείο της Γενοκτονίας που έχει στηθεί στο ηρωϊκό αυτό χωριό στη μνήμη των 353 χιλιάδων θυμάτων. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν το απόγευμα της Πέμπτης, παρουσία πλήθους κόσμου, και σε κλίμα συγκίνησης.
«Εμείς έχουμε μνήμη. Έχουμε χρέος να κρατήσουμε τη μνήμη αυτή ζωντανή, να την μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές. Μόνο έτσι θα μείνει ζωντανή η ιστορία μας. Μόνο έτσι θα ζήσουμε υπερήφανοι και δυνατοί. Ξεχνώντας τις ρίζες και την ιστορία μας ξεχνούμε την ύπαρξή μας ως λαός, τη συνέχεια μας ως έθνος» ανέφερε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Παύλος Παραστατίδης.
Το μνημείο κόστισε περί τα 10.000 ευρώ, εκ των οποίων τα μισά καλύφθηκαν απο τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσοβούνου απο τα έσοδα της θεατρικής παράστασης με τίτλο «Τα πιατ’ κι αλλάζομεν» και τα υπόλοιπα απο χορηγίες.
Ο Σύλλογος απο την ίδρυσή του είχε ως μέλημα την ανέγερση μνημείου για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και ο στόχος επετεύχθη με μια υπόσχεση. Η καμπάνα βάρους 300 κιλών που εικονίζεται στο μνημείο και μεταφέρθηκε απο τον Πόντο με κάρο στο Μεσόβουνο και το 1941 εκλάπη, να βρεθεί και να ξαναχτυπήσει στον τόπο που ανήκει.
«Βλέπετε μια παράσταση στο μαύρο γρανίτη του αειμνήστου Δημήτρη Ιωαννίδη. Όταν πριν απο 35 τουλάχιστον χρόνια μαζί με τον Βλάση Χατζηιωαννίδη ακούγαμε να ψελλίζουν την πορεία των κατοίκων απο τον Πόντο στην Κρέμιτσα, σήμερα Μεσόβουνο. Φορτώνοντας πάνω σε ένα κάρο την ιστορική καμπάνα, βάρους 300 κ. περίπου, κατασκευασμένη σε εργαστήριο της Κωνσταντινούπολης. Η καμπάνα αυτή διέσχισε χιλιόμετρα και μαζί το πλήθος των κυνηγημένων που έφτασαν απο τον Πόντο» ανέφερε στην ομιλία του ο Παύλος Παραστατίδης.
Σωκράτης Μουτίδης
Μοιραστείτε την είδηση