Σε κοινή πρόταση μέχρι την Δευτέρα για το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης θα καταλήξει το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης -Τι ειπώθηκε στην συνεδρίαση του οργάνου το βράδυ της Δευτέρας

4 Min Read

 

Την δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής που στόχο θα έχει να καταλήξει σε ένα κείμενο που θα αποτελεί την θέση-πρόταση του Δήμου Κοζάνης στην δημόσια διαβούλευση του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίασή του το βράδυ της Δευτέρας. Το Σχέδιο βρίσκεται ήδη σε διαβούλευση έως και την ερχόμενη Τρίτη 10 Νοεμβρίου και η διαπαραταξιακή επιτροπή θα πρέπει να έχει διαμορφώσει την πρόταση έως την Δευτέρα 9 του μήνα όταν και θα την ανεβάσει στην πλατφόρμα.

- Advertisement -

Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, στην εισήγησή του, αναφέρθηκε στην συνεχιζόμενη συρρίκνωση της τοπικής αγοράς, την ανεργία, το brain drain και την πληθυσμιακή συρρίκνωση, τα οποία, όπως είπε, μεγεθύνονται λόγω της βίαιης απολιγνιτοποίησης. «Ήδη πάνω από 10.000 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε, με την έλλειψη αντικειμένου των εργολάβων και των επιχειρήσεων χωματουργικών εργασιών και τα ερωτηματικά με την τροφοδοσία των τηλεθερμάνσεων» τόνισε ο κ. Μαλούτας, τονίζοντας πως η 5η μονάδα του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου που τροφοδοτεί με άλλες δυο (3 και 4) την τηλεθέρμανση Κοζάνης δεν θα λειτουργήσει φέτος. Αναφέρθηκε στα εργαλεία του ΠΕΠ και του τοπικού πόρου επισημαίνοντας όμως την αλλαγή στο νομικό πλαίσιο από πέρυσι τον Νοέμβρη που ορίζει πλέον πως ο πόρος υπολογίζεται βάση της λιγνιτικής μεγαβατώρας, κάτι που σημαίνει πως βαίνει μειούμενος και έχει ημερομηνία λήξης.

Όσον αφορά στο Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης τόνισε πως από αυτό απουσιάζει το πλαίσιο κινήτρων που καθιστά την περιοχή ελκυστική, απουσιάζει ο χωροταξικός σχεδιασμός, υπάρχει έλλειμα στην ολοκλήρωση σημαντικών υποδομών όπως σιδηρόδρομος και κάθετοι άξονες και δεν υπάρχει διαθέσιμη γη για να επενδύσουν μεγάλες επιχειρήσεις. «Με βάση αυτά, οι διεκδικήσεις μας πρέπει να είναι ταχεία επίλυση των εκκρεμοτήτων, διεκδίκηση εθνικών πόρων και αξιοποίηση δυνατοτήτων που δίνει ο νέος τρόπος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να στηριχθεί η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και οι τηλεθερμάνσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Κοζάνης.

Οι επικεφαλής των συνδυασμών της αντιπολίτευσης μίλησαν για μη ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα μετάβασης και έλλειψη εναλλακτικών. Ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος Να Ζεις» Λευτέρης Ιωαννίδης τόνισε πως η μετάβαση δεν θα είναι δίκαιη και ομαλή και πως η περιοχή καλείται να αλλάξει σε ένα εγχείρημα με πολύ λίγες πιθανότητες να πετύχει, γιατί χρειάζεται σχέδιο, πόρους και χρόνο. «Το λάθος είναι ότι επιλέχθηκε μια από τα πάνω προς τα κάτω διαδικασία, χωρίς συμμετοχή στο σχεδιασμό των τοπικών φορέων, με αποτέλεσμα η τοπική κοινωνία να μην έχει την δυνατότητα να σχηματίσει τη δική της αντιπρόταση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωαννίδης.

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νόντας Στολτίδης, μίλησε για ένα σχέδιο που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δεχθεί η παράταξη και δεν το συζητά και τάχθηκε υπέρ του λιγνίτη και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

Από την μεριά του ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κωνσταντίνος Κύργιας ζήτησε να δοθεί παράταση χρόνου από την Κυβέρνηση στην εφαρμογή του Σχεδίου με στόχο όποιες αποφάσεις παρθούν, να παρθούν με διαβούλευση με τους πολίτες. «Δεν μπορώ να καταλάβω τι εστί δίκαιη ανάπτυξη όταν χάνεις θέσεις εργασίας» είπε χαρακτηριστικά.

 

Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση