Σε κοινό ψήφισμα διαμαρτυρίας για τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο του ομογενούς στην Αλβανία κατέληξε το Περιφερειακό Συμβούλιο

2 Min Read

Σε κοινό ψήφισμα διαμαρτυρίας για τις συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατο του ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα στην Αλβανία, κατέληξε το περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, υιοθετώντας την πρόταση του επικεφαλής της «Συμμαχίας Πολιτών για τη Δυτική Μακεδονία» Γιώργου Δακή, μετά από αρκετή συζήτηση στη συνεδρίασή του την περασμένη Δευτέρα.
Ο Γιώργος Δακής ζήτησε κατά την έναρξη της συνεδρίασης την έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας «για λόγους στοιχειώδους πατριωτισμού, δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού και δικαιωμάτων», τονίζοντας πως «η περιφέρεια που είναι μπροστάρης στους ανοιχτούς ορίζοντες, στην αλληλεγγύη και στη συνεργασία με τον γείτονα αλβανικό λαό, εκφράζει την κάθετη αντίδρασή της στο γεγονός της δολοφονίας ενός ομογενούς». Ο κ. Δακής ζήτησε το ψήφισμα να είναι ομόφωνο και να σταλεί στους αρμόδιους.
«Καταδικάζουμε την οποιαδήποτε μορφή βίας, ζητούμε να χυθεί άπλετο φως και εργαζόμαστε για τη συνεργασία και την φιλία των λαών» ήταν η απάντηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρου Καρυπίδη, ο οποίος ζήτησε αρχικά να δοθεί χρόνος στη δικαιοσύνη να λειτουργήσει στη γείτονα χώρα και στην κυβέρνηση να κάνει τις παρεμβάσεις της και να μην γίνουν βεβιασμένες κινήσεις.
Αρκετοί περιφερειακοί σύμβουλοι τοποθετήθηκαν για το θέμα, άλλοι ζητώντας να δοθεί χρόνος και θέτοντας θέμα αρμοδιότητας του περιφερειακού συμβουλίου και άλλοι καταδικάζοντας τις ενέργειες της αλβανικής αστυνομίας και ζητώντας την άμεση έκδοση ψηφίσματος.
Εν τέλει το ψήφισμα που εκδόθηκε έχει ως εξής:
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας σεβόμενο απόλυτα τις συνταγματικές επιταγές της δημοκρατίας, στηρίζει και σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως αυτά απορρέουν από τις Διεθνείς Συνθήκες που προστατεύουν τις μειονότητες.
Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε στάση, ενέργεια ή παράλειψη που οδηγεί στην απώλεια της ανθρώπινης ζωής.
Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τον Βορειοηπειρώτη ομογενή μας Κωνσταντίνο Κατσίφα και καταδικάζουμε απερίφραστα τις πράξεις που οδήγησαν στο θάνατό του, με την πεποίθηση ότι τέτοια γεγονότα δεν συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτνίασης και συνεργασίας των δύο χωρών.

Μοιραστείτε την είδηση