Σε λειτουργία οι ΑΗΣ Αμυνταίου και Καρδιάς μέχρι να ξεκινήσει η Πτολεμαϊδα 5 διαβεβαίωσε στη βουλή ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης

7 Min Read

Το θέμα των εξελίξεων στη ΔΕΗ συζητήθηκε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια σημερινής ενημέρωσης στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής σχετικά με την ανάθεση των έργων (ταινιοδρόμων, αποθετών) για τη λειτουργία της αυλής λιγνίτη στη νέα λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα V» της ΔΕΗ. Εκεί βρέθηκαν ο Πρόεδρος της Επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης και ο υπουργός ΠΕΝ, Γιώργος Σταθάκης, που απάντησαν σε πολλά ερωτήματα βουλευτών.

Ο κ. Παναγιωτάκης αποκάλυψε ότι οι μονάδες Αμύνταιου και Καρδιάς θα συνεχίσουν να λειτουργούν μέχρι να μπει στο σύστημα η μονάδα Πτολεμαϊδα 5, ενώ για το Αμύνταιο θα προκηρυχθεί ανοιχτός διαγωνισμός, με σύμβουλο ανεξάρτητο διεθνή οίκο, για να επιλεγεί η πιο συμφέρουσα λύση από εκείνες που έχουν προταθεί για την αναβάθμιση και ενεργειακή αναβάθμισή του, ώστε να συνεχίσει και παραπέρα τη λειτουργία του.

« Έχουμε αναδείξει και το ξέρετε πολύ καλά, τις επιπτώσεις για την μη λειτουργία του Αμυνταίου όπως και της Καρδιάς μέχρι το 2021. Δεν θα είναι πρόβλημα μόνο της ΔΕΗ ή της περιοχής, αλλά θα υπάρξει πρόβλημα ακόμα και την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας. Γι’ αυτό πιστεύω και με τις ενέργειες που γίνονται από πλευράς Υπουργείου, οι Ευρωπαίοι θα συμφωνήσουν, γιατί δε νομίζω ότι είναι παράλογοι, να τεθεί σε κίνδυνο η χώρα κι επομένως το Αμύνταιο και η Καρδιά θα λειτουργήσουν μέχρι να λειτουργήσει η «Πτολεμαΐδα V» όπου θα διασφαλίσει τη συνέχιση της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας».

Για την αποεπένδυση ο κ. Παναγιωτάκης  είπε ότι η ΔΕΗ θα αποδεχθεί ό,τι μπορεί να αποδεχθεί από τα αιτήματα των υποψήφιων επενδυτών, αλλά αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, η υποχρέωση έναντι της Κομισιόν έχει τελειώσει. «Από εκεί και πέρα δεν ξέρω τι μπορεί να πουν οι θεσμοί» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ.

Ο κ. Παναγιωτάκης ξεκίνησε χαρακτηρίζοντας την Πτολεμαΐδα 5 ως το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο των τελευταίων ετών στη χώρα ασχέτως του αν δεν έχει τύχει της δημοσιότητας άλλων έργων. “Οι κατασκευές που ανατίθενται σήμερα είναι μέρος της τροφοδοσίας λιγνίτη του έργου. Κατέληξε στο μειοδότη ΤΕΡΝΑ έναντι 21,7 εκατ. ευρώ”, ανέφερε.

Σκρέκας: Τα στοιχεία μας δείχνουν ζημιές 100 εκατ. στο γ’ τρίμηνο για τη ΔΕΗ

Ο τομεάρχης ενέργειας της ΝΔ, Κώστας Σκρέκας, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αναφορά του ενεργειακού σχεδιασμού σε μείωση της ηλεκτροπαραγωγής λιγνίτη από 33% σε 17% ως το 2030. Παράλληλα, ρώτησε τι θα γίνει με το σταθμό στο Αμύνταιο; “Βγαίνουν νέες εργολαβίες αλλά δεν ξέρουμε αν θα λειτουργεί μετά το 2019”, τόνισε.

Σχετικά με την αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων, ο κ. Σκρέκας δήλωσε: “Πήραν παράταση για Δεκέμβριο οι προσφορές. Υπάρχει ενδιαφέρον; Αν δεν προχωρήσει η πώληση ποια είναι τα επόμενα βήματα;”

Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στην οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ λέγοντας: “Ολοκληρώνεται σύντομα το γ’ τρίμηνο. Οι εκτιμήσεις μας δείχνουν ότι τα αποτελέσματα θα είναι πολύ άσχημα, καθώς τα EBITDA θα είναι σχεδόν μηδέν και οι ζημιές θα είναι άνω των 100 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο έτους και με βάση ρύπους και ΝΟΜΕ, οι ζημιές θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ. Με βάση τη διεθνή πρακτική σημαίνει ότι η εταιρεία είναι μη βιώσιμη”.

Σταθάκης: Δεν θέλουμε καταστροφική σεναριολογία για την αποεπένδυση

Ο υπουργός, κ. Σταθάκης απάντησε στις ερωτήσεις για το μέλλον του λιγνίτη λέγοντας ότι “χθες για πρώτη φορά έχουμε ένα εθνικό σχέδιο για το 2030. Ανοίγει ένα πεδίο διαλόγου πάντα με βάση τους στόχους που έχουν υιοθετηθεί. Το 17% για το λιγνίτη αφορά τη σύνθεση, όχι το μέγεθος της παραγωγής. Η λογική είναι ότι περιλαμβάνεται στο 17% και το Αμύνταιο”. Για την αποεπένδυση, ο υπουργός είπε ότι “θεωρούμε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς και αποτελεί κομβικό σημείο σε όλη την αναμόρφωση του ενεργειακού τομεά διότι θα καταργηθούν τα ΝΟΜΕ και ολοκληρώνονται τα διαρθρωτικά μέτρα. Σώσαμε τα νερά, η ΔΕΗ θα διατηρήσει το ισχυρό κομμάτι της. Επιλύεται το πρόβλημα της καταδίκης της χώρας. Άρα εμείς συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι κομβικό σημείο είναι η ολοκλήρωση της αποεπένδυσης. Η δίμηνη παράταση είναι συνήθης πρακτική”. Σχετικά με την επόμενη μέρα της αποεπένδυσης ο κ. Σταθάκης τόνισε πως “εμείς θέλαμε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και δεν θέλουμε καταστροφική σεναριολογία”.

Διαγωνισμός για το Αμύνταιο

Ο κ. Παναγιωτάκης πήρε στη συνέχεια το λόγο και δήλωσε σχετικά με το Αμύνταιο: Έχουμε αναδείξει τις επιπτώσεις από τη μη λειτουργία του ως το 2021. Θα υπάρξει πρόβλημα ακόμα και στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας. Οι Ευρωπαίοι πιστεύω θα συμφωνήσουν οπότε το Αμύνταιο και η Καρδιά θα λειτουργήσουν μέχρι την λειτουργία της Πτολεμαΐδας 5. Για το μέλλον του Αμυνταίου θα μελετήσουμε το πρόγραμμα. Βλέπω ότι η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση θέλουν να λειτουργήσει. Έχουμε τέσσερις προτάσεις από μεγάλους ομίλους, από τον Όμιλο Κοπελούζου, τη Μυτιληναίος, την ΤΕΡΝΑ και την Ιντρακάτ. Προσανατολιζόμαστε σε ανοιχτό διαγωνισμό τα αποτελέσματα του οποίου θα αξιολογήσει ανεξάρτητος οίκος για να επιλεγεί η πιο συμφέρουσα λύση για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και την ενεργειακή αναβάθμιση του Αμυνταίου.

Δύσκολη η Αποεπένδυση

Σχετικά με την αποεπένδυση, ο πρόεδρος της ΔΕΗ δήλωσε ότι “εμείς έχουμε κάνει ότι χρειάζεται, είναι εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία. Είπα στον Σέφκοβιτς ότι η αποεπένδυση είναι στρατηγικό μέτρο για τη ΔΕΗ επομένως η μικρή καθυστέρηση δεν παίζει ρόλο και χρειάστηκε για να δούμε τι θα γίνει με τον ενεργειακό σχεδιασμό και με τα ΑΔΙ. Σημείωσε πως τα «λιγνιτικά ΑΔΙ» θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την αίσια έκβασή της.

“Από την πλευρά μας έχουμε λάβει υπόψη τα αιτήματα των επενδυτών. Ότι μπορούμε να αποδεχτούμε ώστε να γίνει σωστά η διαδικασία θα το κάνουμε και πιστεύω ότι θα έχουμε αποτέλεσμα. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, η υποχρέωσή μας έναντι της Κομισιόν έχει τελειώσει. Δεν μπορεί να μας πει να κάνουμε κάτι άλλο. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω τι μπορεί να πουν οι θεσμοί”, τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης.

Με πληροφορίες energypreess

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε την είδηση