Σε Λιβαδερό, Ελάτη και Μικρόβαλτο ο Γιώργος Κασαπίδης-Σχεδιασμος για κτηνοτροφία, γεωργία και τουριστική ανάπτυξη

3 Min Read

Το σχέδιο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την κάλυψη βασικών υποδομών ύδρευσης, ηλεκτροδότησης και οδικής πρόσβασης σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, παρουσίασε  χθες ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης  σε παραγωγούς και τους προέδρους κτηνοτροφικών χωριών του Δήμου Σερβίων της Π.Ε. Κοζάνης.
Παρουσία του δημάρχου Χρήστου Ελευθερίου εξήγησε στον πρόεδρο του Λιβαδερού και παραγωγούς του μεγαλύτερου κτηνοτροφικού χωριού της Δυτικής Μακεδονίας τον τρόπο συνεργασίας  για την υλοποίηση του προγράμματος στήριξης των παραγωγικών υποδομών της υπαίθρου. Μέσα από το στοχευμένο αυτό πρόγραμμα που σχδιάστηκε με τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας, βασική επιδίωξη είναι η βελτίωση  των συνθηκών εργασίας των ανθρώπων της υπαίθρου κάνοντας τη σκληρή δουλειά τους λίγο πιο ξεκούραστη και πιο παραγωγική.
Τις ίδιες εξηγήσεις ο Περιφερειάρχης έδωσε και στους παραγωγούς της Ελάτης αναπτύσσοντας παράλληλα και την αναγκαιότητα μεταποίησης των εξαιρετικών κτηνοτροφικών πρώτων υλών σε τελικά προϊόντα με επωνυμία, ταυτότητα, πιστοποίηση και μεγάλη προστιθέμενη αξία σε τοπικές μονάδες μεταποίησης που μπορούμε ως Περιφέρεια μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα να στηρίξουμε.
“Η απόφαση για απολιγνιτοποίηση καθιστά ακόμα πιο αναγκαία την προοπτική αυτή, για τη συγκράτηση θέσεων εργασίας και εισοδήματος που μέχρι σήμερα εξάγεται μέσω χύδην πρώτων υλών σε επιχειρήσεις όμορων περιφερειών. Άλλωστε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι από τις τελευταίες στην Ελλάδα στη μεταποίηση αιγοπρόβειου γάλακτος με μόλις το 10% περίπου να μεταποιείται σε τυροκομεία εντός της Περιφέρειας μας.
Αυτή την αρνητική εικόνα της αγροτικής μας οικονομίας θέλουμε να αλλάξουμε” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κασαπίδης επισκέφθηκε και το Μικρόβαλτο, όπου μίλησε για την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της περιοχής , όπως το γεωλογικό πάρκο με τα μπουχάρια και τα νοχτάρια (τμήμα του γεωπάρκου της Τηθύος ) που συναντά ώστε να αναδειχθεί η προστιθέμενης αξίας του τόπου μας.
“Συνδυάζοντας τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν στην ευρύτερη περιοχή των Καμβουνίων ορέων, σε συνέργεια με τα τοπικά προϊόντα και τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής δημιουργείται μεγάλη γκάμα αυθεντικών γεύσεων και εμπειριών που μπορούν να προσελκύσουν ιδιαίτερα απαιτητικούς επισκέπτες από Ελλάδα και εξωτερικό.
Οι εμπειρίες αυτές θα βασίζονται στο μοναδικό φυσικό κάλλος, την ιστορία, τα θρησκευτικά μνημεία, την παράδοση, τον πολιτισμό μα πάνω από όλα στην υποδοχή και τη φιλοξενία των τοπικών κατοίκων που κάνουν και τη διαφορά” κατέληξε ο κ. Κασαπίδης.

Μοιραστείτε την είδηση