Σε μονάδα φυσικού αερίου μετατρέπεται η «Πτολεμαϊδα V» μέχρι το 2025- Διατήρηση των λιγνιτικών μονάδων για λόγους ευστάθειας ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ

3 Min Read

Την αποκάλυψη πως η ΔΕΗ σχεδιάζει να μετατρέψει την, υπό κατασκευή, λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» σε μονάδα φυσικού αερίου (άνω των 1000MW) μέχρι το 2025, έκανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης Γιώργος Στάσσης, στο πλαίσιο του συνεδρίου Power and Gas Supply Forum.
Σύμφωνα με τον κ. Στάση, το σχέδιο της μετατροπής της μονάδας, προγραμματίζεται να υλοποιηθεί περίπου στα μέσα της δεκαετίας και αφού προηγουμένως λειτουργήσει για λίγα χρόνια ως μονάδα με καύσιμο το λιγνίτη. Αξίζει να σημειωθεί πως ΔΕΗ βρίσκεται στην διαδικασία επεξεργασίας το πως μπορεί να μετασχηματίσει την υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα (ισχύος 660MW) με την σχετική μελέτη να βρίσκεται σε τελικό στάδιο.
«Εμείς σαν ΔΕΗ έτσι κι αλλιώς είμαστε σε διαδικασία να καταλήξουμε στο πως θα μετασχηματίσουμε την «Πτολεμαΐδα 5» και πιθανότατα θα προχωρήσουμε σε μια λύση με το φυσικό αέριο με την μελέτη να βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Θα έχουμε πιο συγκεκριμένα δεδομένα σε 2-3 μήνες. Η Πτολεμαΐδα 5 σχεδιάζεται να λειτουργήσει ως λιγνιτική μονάδα και θα μετασχηματιστεί το αργότερο ως το 2028. Παρόλα αυτά, όπως κινείται η τιμή του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), είναι σχεδόν βέβαιο ότι η τελική λύση θα είναι το αέριο και θα υλοποιηθεί το αργότερο ως τα μέσα της δεκαετίας, δηλαδή νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό» είπε χαρακτηριστικά από το «βήμα» του διαδικτυακού συνεδρίου ο κ. Στάσσης.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα θεμάτων ενέργειας energypress, η «Πτολεμαΐδα 5» θα λειτουργήσει ως λιγνιτική μονάδα από το 2022 έως το 2028 όταν και θα μετασχηματιστεί σε μονάδα φυσικού αερίου. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως το κόστος κατασκευής της λιγνιτικής μονάδας, θα ανέλθει τελικά μεταξύ 1,4 με 1,5 δις ευρώ από το αρχικό 1,2 δις. Θα απαιτηθούν επιπλέον 300 με 500 εκ. ευρώ για τον μετασχηματισμό της μονάδας.
Στο ίδιο συνέδριο ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, μίλησε για ανάγκη διατήρησης των λιγνιτικών μονάδων, παρά του ότι είναι ζημιογόνες, για λόγους ευστάθειας. Όπως επισήμανε, ο Διαχειριστής ενημέρωσε πως δεν συναινεί σε καμία επίσπευση απόσυρσης λιγνιτικής μονάδας όπως αναφέρεται στο χρονοδιάγραμμα απόσυρσης της περιόδου 2021-2023. Επομένως, όπως ανέφερε ο κ. Στάσσης, η ΔΕΗ θα πρέπει να αποζημιωθεί για τη ζημία από τη διατήρηση των λιγνιτών, με την έγκριση από τις Βρυξέλλες του σχήματος Στρατηγικών Εφεδρειών που έχει προταθεί από την ελληνική πλευρά.

Μοιραστείτε την είδηση