Σε νέα βάση η προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Δυτικής Μακεδονίας

2 Min Read

Το τελικό φόρουμ για την παρουσίαση του Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης του Διαπεριφερειακού Έργου EPICAH με τίτλο «Αποτελεσματικότητα των εργαλείων πολιτικής για τη διασυνοριακή προαγωγή της κληρονομιάς» που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα INTERREG EUROPE, παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου.
Το Epicah ανήκει στην οικογένεια έργων που αφορούν στο περιβάλλον και αποτελεί ένα από τα λίγα διαπεριφερειακά έργα σε εθνικό επίπεδο που ασχολούνται με θέματα πολιτισμού (φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον) και βρίσκονται σε σύνδεση με τον τουρισμό ως προς τη αναπτυξιακή τους διάσταση, σύμφωνα με τον σύμβουλο στρατηγικής Κώστα Καραμάρκο, που ήταν ένας εκ των εισηγητών.
Την κήρυξη των εργασιών του φόρουμ έκανε ο Περιφερειάρχης Γ. Κασαπίδης, που ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια δημιουργεί έναν ειδικό γραφείο υπό τον Περιφερειάρχη που θα έχει συνολική εποπτεία όλων των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών των φορέων.
Το θέμα του τουρισμού ξεκινά από την βάση με στόχευση στο branding, αλλά και στη λογική των ειδικών εναλλακτικών προορισμών. Το EPICAH έχει δύο επί μέρους σχέδια δράσης, το πρώτο αφορά σε πρόσκληση που θα βγει μέσω του ΠΕΠ για την κάλυψη θεμάτων προσβασιμότητας ΑΜΕΑ σε κτίρια πολιτιστικού ενδιαφέροντος και το δεύτερο για εξοπλισμό δομών – υποδομών σύγχρονου πολιτισμού.
Πολύ ενδιαφέρουσες ήταν οι εισηγήσεις των προσκεκλημένων ειδικών. Ξεχώρισε η εισήγηση του πρώην αντιδημάρχου τουρισμού και διεθνών σχέσεων Θεσσαλονίκης Σπύρου Πέγκα, που ως ειδικός στο branding, αναφέρθηκε στη στρατηγική που ακολουθήθηκε από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά και του Βασίλη Κούτσιανου, προέδρου της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ για το θέμα της προσβασιμότητας στον τουρισμό.
Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν το EPICAH είναι ένα ακόμα συμπληρωματικό εργαλείο για την εφαρμογή της περιφερειακής πολιτικής, με στόχο την προώθηση του διαπεριφερειακού τουρισμού που αφορά ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία.

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση