Σε τροχιά υλοποίησης ο πρώτος Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης

3 Min Read

Σε προχωρημένες συζητήσεις βρίσκεται ο Δήμος Κοζάνης με την ΕΨΥΚΑ για τον πρώτο Κοινωνικό Συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης του Νομού Κοζάνης.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του δημάρχου Κοζάνης, Λάζαρου Μαλούτα και του επιστημονικά υπεύθυνου της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας της ΕΨΥΚΑ, Αλέξιου Καβαδάτου στο Δημαρχείο, στην οποία παρέστη και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, Γρηγόρης Τζουμερκιώτης.

Κατά τη συζήτηση αναδείχτηκε η σπουδαιότητα της ενίσχυσης των κοινωνικών υπηρεσιών για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και ειδικότερα για τους ψυχικά πάσχοντες, με έμφαση στην ανάγκη ανάπτυξης δομών επαγγελματικής επανένταξης και αποκατάστασης.

Ο επιστημονικά υπεύθυνος της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας της ΕΨΥΚΑ, Αλέξιος Καβαδάτος, μιλώντας στον «Χ», ανέφερε πως έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για τη σύσταση του συνεταιρισμού, ο οποίος θα είναι εποπτευόμενος από το Υπουργείο Υγείας και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας για λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας. «Όσοι περισσότεροι φορείς συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα, τόσες περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας έχει και είναι σημαντικό ότι ο δήμος Κοζάνης είναι αρκετά θετικός σε αυτό» σημείωσε. Επίσης, πρόσθεσε πως υπάρχει η δυνατότητα να ιδρυθεί μόνο ένας συνεταιρισμός σε κάθε νομό μέσα από το υπουργείο υγείας.

Ο κ. Καβαδάτος αναφέρθηκε και στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις ένταξης στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μπορέσουν να ενταχθούν στο εργασιακό περιβάλλον. Η διαφορά με τους συνεταιρισμούς είναι ότι οι Κοι.Σ.Π.Ε. αφορούν αποκλειστικά τους ψυχικά ασθενείς και είναι θεσμοθετημένοι από το υπουργείο υγείας.

Ο θεσμός των Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης έχει αποδειχτεί, μέσα από την εικοσαετή λειτουργία και τη δράση των 30 πλέον Κοι.Σ.Π.Ε. στην Ελλάδα, ως βασικός πυρήνας ανάπτυξης επαγγελματικών και επιχειρηματικών δράσεων. Παράλληλα, το κοινωνικό αποτύπωμα στην ανάπτυξη βιώσιμων θέσεων απασχόλησης για ψυχικά πάσχοντες και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες είναι άμεσο.

«Είμαστε ευαισθητοποιημένοι, ως Δήμος, για όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και συμμετέχουμε σε αυτή την πρωτοβουλία που ξεκίνησε ο ΕΨΥΚΑ» τόνισε, μιλώντας στον «Χ», ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, Γρηγόρης Τζουμερκιώτης.

Στο πλαίσιο της ίδιας συνάντησης, ο κ. Μαλούτας υπογράμμισε πως ο Δήμος Κοζάνης υλοποιεί διαχρονικά έργα και δράσεις με όφελος για την κοινωνία και ως τέτοια αναγνώρισε και την πρωτοβουλία της Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. Ο κ. Μαλούτας τοποθετήθηκε ιδιαίτερα θετικά ως προς το εγχείρημα και δεσμεύτηκε, ότι θα ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την επίσημη συμμετοχή του Δήμου Κοζάνης στο πρώτο σχήμα του Κοινωνικού Συνεταιρισμού που θα δημιουργηθεί στην ΠΕ Κοζάνης.

Θένια Βασιλειάδου

Μοιραστείτε την είδηση