ΣΕΕΕΝ: Η διεκδίκηση των εργαζομένων έφερε την προσωρινή διακοπή των εργασιών στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 5 για να μην υπάρξει εξάπλωση του κορωνοϊού

4 Min Read

Κάτω από την πίεση των εργαζομένων και των σωματείων τους διακόπηκαν οι εργασίες στην κατασκευή της μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 5 που εδώ και εβδομάδες με ευθύνη της εργοδοσίας και της κυβέρνησης λειτουργούσε εγκυμονώντας σοβαρούς κίνδυνους για την ζωή των εργαζομένων και των οικογενειών τους λόγο της πιθανής διασποράς του κορωνοϊού. Μπορεί κάποια ελάχιστα μέτρα προστασίας, και αυτό σε περιορισμένο αριθμό εργαζομένων, να πάρθηκαν κάτω από τις απαιτήσεις των εργαζομένων και αυτών που εργάζονται στο κομμάτι της ασφάλειας και της περίθαλψης μέσα στο εργοτάξιο, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί πως η ασφάλεια και η ζωή των εργαζομένων από το κεφάλαιο αντιμετωπίζετε ως κόστος.

Παρόλο που και ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΕΚ Πτολεμαΐδας ζήτησε την διακοπή των εργασιών στην μονάδα ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 5 από τις μετέπειτα τοποθετήσεις του δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο για την υπεράσπιση του κύρους της εργοδοσίας αλλά και των κερδών τους. Συγκαλύπτει πως τόσο καιρό το εργοτάξιο αποτελούσε υγειονομική βόμβα με ευθύνη της ανάδοχου εταιρίας και της κυβέρνησης. Η πληροφόρηση δεν είναι μόνο δική του αποκλειστικότητα. Το ΣΕΕΕΝ με αίσθημα ευθύνης δεν πρόκειται να παίξει με την υγεία των εργαζομένων για αυτό εξαρχής απαίτησε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και στην συνέχεια ζήτηε την άμεση διακοπή των εργασιών στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας 5 ώστε να μην υπάρξει διάδοση του κορωνοϊού.

- Advertisement -

Στις νέες πλέον συνθήκες διεκδικούμε:

  1. Να δοθεί το επίδομα στους εργαζόμενους που εργάζονται στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V για όσο διάστημα απαιτείται το εργοτάξιο να είναι κλειστό.
  2. Να δοθεί το επίδομα στους αυτοαπασχολούμενους, τους εργαζόμενους με μπλοκάκι και τους μικρούς επαγγελματίες που απασχολούνται στην κατασκευή της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V για όσο διάστημα απαιτείται το εργοτάξιο να είναι κλειστό.
  3. Καμία απόλυση εργαζομένων, όχι στους εκβιασμούς και τις απειλές. Να κηρυχτούν παράνομες όσες απολύσεις, αν και εφόσον έγιναν, από 1/3/2020 και μετά.
  4. Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους στο εργοτάξιο της κατασκευής της Μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδας V έως και 30/3/2020 όπως επίσης και στους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και είχαν «απομακρυνθεί» από το εργοτάξιο για προληπτικούς λόγους τις τελευταίες 15 ημέρες.
  5. Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τις αντεργατικές διατάξεις που επέβαλλε με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.
  6. Άμεση ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού με μαζικές προσλήψεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, με νοσηλευτικό προσωπικό. Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα των ιδιωτικών νοσοκομείων. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς, που είναι επί το πλείστον έμπειροι επιστήμονες.
  7. Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση, να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην υπάρχουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού. Αναστολή πληρωμών για τους εργαζόμενους προς Δημόσιο, τράπεζες, κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων.
Μοιραστείτε την είδηση