Σενάριο για εργοστάσιο της Volkswagen στην περιοχή

4 Min Read

Σενάριο πως υπάρχει ενδεχόμενο η Volkswagen να δημιουργήσει εργοστάσιο στην Ελλάδα και ειδικά στην περιοχή μας, διακινείται εδώ και λίγες μέρες ενώ το Σάββατο ήταν και πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα Αξία.
Η συζήτηση ξεκίνησε όταν πριν από μερικές ώρες ο Υπουργός Ανάπτυξης επιβεβαίωσε συνέντευξη του στην ΕΡΤ πως υπάρχει ενδιαφέρον από μεριάς της κυβέρνησης, ωστόσο για να γίνουν ανακοινώσεις θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα. «Η ελληνική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, εγώ ως υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ο αρμόδιος υφυπουργός για την εξωστρέφεια, ο κύριος Φραγκογιάννης, έχουμε ήδη δείξει ζωηρό ενδιαφέρον για αυτό το θέμα. Για να κάνω ανακοινώσεις, θα πρέπει να έχω αποτέλεσμα. Σας λέω όμως ότι και η Ελλάδα έχει μπει σε αυτή τη διεκδίκηση», ανέφερε.
Τι αναφέρει η εφημερίδα Αξία
Η εφημερίδα Αξία σε άρθρο της αναφέρει πως «η γερμανική RWE θα αναλάβει σύμβουλος της ΔΕΗ στο μείζον ζήτημα της μείωσης της ρυπογόνου λιγνιτικής ενέργειας. Επi της ουσίας θα συνδράμει στον τρόπο και την διαδικασία μέσα από την οποία θα καταστραφούν-κλείσουν οι υπάρχουσες λιγνιτικές μονάδες και τι θα γίνει στην θέση τους. Ειδικά σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη. Και η αλήθεια είναι ότι η RWE διαθέτει αυτή την εξειδικευμένη εμπειρία καθώς έχει ήδη περάσει από την θέση αυτή στην Γερμανία, έχοντας δηλαδή προχωρήσει σε σταδιακό κλείσιμο ρυπογόνων μονάδων και αντικατάστασή τους με σύγχρονες. Παράλληλα η RWE θα προχωρήσει σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην αγορά του 66% των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ αντί ποσού άνω των 2 δισ. ευρώ, καθώς ο σύμβουλος αξιολόγησης του ΔΕΔΔΗΕ Goldman Sachs έχει προσδιορίσει την αξία του δικτύου της ΔΕΔΔΗΕ σε 3-4 δισ. ευρώ.
Εργοστάσιο Volkswagen
Το σημαντικότερο, ωστόσο, που δημιουργεί και μεγάλες επενδυτικές προσδοκίες είναι το ενδεχόμενο εγκατάστασης της Volkswagen στην χώρα μας και η ανέγερση εργοστασιακής μονάδας εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαΐδας. Το ζήτημα χειρίζεται εξ ολοκλήρου ο υφυπουργός Εξωτερικός, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, ο κύριος Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με την διοίκηση της Volkswagen, με την RWE αλλά και με την γερμανική κυβέρνηση. Η Volkswagen είχε αποφασίσει να ανεγείρει εργοστάσιο στην Σμύρνη της Τουρκίας, μια επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα προσέφερε 4.000 νέες θέσεις εργασίας, όμως η εισβολή της Άγκυρας στην Συρία άλλαξε τα δεδομένα, πάγωσε την επένδυση και έτσι μπήκε στο τραπέζι η Πτολεμαΐδα. Ο σχεδιασμός για την Ελλάδα προβλέπει, εάν τελικά υλοποιηθεί, εργοστάσιο παραγωγής Volkswagen Passat και Skoda Superb, με μέγιστη ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 300.000 οχήματα.
Επένδυση πάνω από 1,5 δισ.
Η επένδυση αυτή εάν υλοποιηθεί στην χώρα μας θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. και τούτο γιατί θα πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις σε σιδηροδρομικό δίκτυο αλλά και σε δημιουργία κοντινού λιμένα στην πλευρά του Ιονίου. Υπό αυτή την έννοια εκτιμάται ότι έμμεσα ή άμεσα θα προκύψουν 25.000 νέες θέσεις εργασίας σε όλο το εύρος και τα παρακλάδια της επένδυσης αυτής. Το ζήτημα της επένδυσης της Volkswagen στην Πτολεμαΐδα δεν είναι εύκολο ούτε τελειωμένο. Έχει όμως αυξημένες πιθανότητες και η έκβασή του θα καθοριστεί από την οικονομική διπλωματία και το περιβάλλον γεωπολιτικά που θα διαμορφωθεί εάν η Τουρκία συνεχίσει τις επιθετικές κινήσεις στην Συρία».

Μοιραστείτε την είδηση