Σεβασμός, φροντίδα και αλλαγή κουλτούρας το μήνυμα από την ημερίδα για τα ζώα συντροφιάς

8 Min Read

Στο επίκεντρο η αποτροπή της κακοποίησης, η ενημέρωση για τη νομοθεσία και οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών

Με στόχο την πρόληψη της κακοποίησης και την ενίσχυση του σεβασμού απέναντι στα ζώα, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η ενημερωτική ημερίδα με τίτλο «Ζώντας με τα Ζώα Συντροφιάς» στο αμφιθέατρο της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην Κοζάνη, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Σπανούδης

Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Μακεδονίας, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Σπανούδης, ανέφερε ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Ζώων Συντροφιάς, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την ενίσχυση της προστασίας των ζώων. «Για την Ελληνική Αστυνομία, η προστασία όλων των ζώων, δεσποζόμενων και μη, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα. Συμβάλλουμε αδιάλειπτα στη διατήρηση της ευζωίας τους και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, ενώ παράλληλα στοχεύουμε στη μείωση των περιστατικών κακοποίησης, μέσα από την πρόληψη και την αποτροπή εγκληματικών πράξεων σε βάρος τους», τόνισε, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη διασφάλιση ενός υγιούς και πολιτισμένου περιβάλλοντος αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπων και ζώων.

Ο Ειδικός Γραμματέας Προστασίας των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών, Νικόλαος Χρυσάκης

Ο Ειδικός Γραμματέας Προστασίας των Ζώων Συντροφιάς του Υπουργείου Εσωτερικών, Νικόλαος Χρυσάκης, σημείωσε πως δράσεις όπως η συγκεκριμένη ημερίδα σηματοδοτούν μια ουσιαστική αλλαγή κουλτούρας εντός του αστυνομικού οργανισμού. Όπως τόνισε, στόχος του Υπουργείου είναι να ενεργοποιηθούν οι αστυνομικές υπηρεσίες, ώστε να εντάξουν στο καθημερινό αστυνομικό έργο και τη νομοθεσία που αφορά την προστασία των ζώων. Αναφέρθηκε, επίσης, στο σύγχρονο νομικό πλαίσιο που παρέχει θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία για τη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, μέσω της ηλεκτρονικής σήμανσης, της στείρωσης ή εναλλακτικά μέσω της λήψης και αποστολής γενετικού υλικού (DNA).

Ο κ. Χρυσάκης συνέχισε επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η αρμοδιότητα για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς ανήκει στους δήμους της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε, το Υπουργείο Εσωτερικών ξεκινά περιοδεία με πρώτη στάση τους δήμους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στα τέλη Μαΐου. Σκοπός των συναντήσεων, όπως εξήγησε, είναι να εξεταστεί τι έχει υλοποιηθεί έως τώρα από τους δήμους σχετικά με την εφαρμογή του νόμου, τι όφειλαν να πράξουν, καθώς και να τους παρασχεθεί καθοδήγηση για τις επόμενες ενέργειες. «Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν συστάσεις και θα γίνει επαναξιολόγηση για τα πεπραγμένα τους το επόμενο χρονικό διάστημα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε η σημασία της πρόληψης και της αποτροπής τέλεσης εγκλημάτων σε βάρος των ζώων, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για αποσαφήνιση της ισχύουσας νομοθεσίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα περιβάλλον στο οποίο τα ζώα θα αντιμετωπίζονται με σεβασμό, αγάπη και φροντίδα. Οι εισηγήσεις ανέδειξαν το θεσμικό πλαίσιο, την αστυνομική διαχείριση περιστατικών κακοποίησης, αλλά και τη σημασία της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων.

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας του Δήμου Κοζάνης και αρμόδιος για τη διαχείριση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων, Νίκος Παπαδόπουλος

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας του Δήμου Κοζάνης και αρμόδιος για τη διαχείριση του ζητήματος των αδέσποτων ζώων, Νίκος Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στη σημασία τέτοιων δράσεων για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κακοποίηση όχι μόνο των δεσποζόμενων αλλά και των αδέσποτων ζώων. Παράλληλα, σημείωσε τις ευθύνες των δήμων στη διαχείριση του προβλήματος και έκανε λόγο για σχετικά προγράμματα που αναμένεται να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Θεόφιλος Καντζόγλου

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Θεόφιλος Καντζόγλου, σημείωσε πως πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί έντονα όλες τις κοινωνίες και όχι μόνο την Κοζάνη. Υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν η Αστυνομία αλλά και οι δήμοι, μέσα από τη δημιουργία καταφυγίων. «Ο καθένας μπορεί να συμπαθεί ή να αντιπαθεί τα ζώα, αλλά κανένας δεν έχει δικαίωμα να τους κάνει κακό», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι ακόμη και όσοι δεν θέλουν κάποιο κατοικίδιο οφείλουν να συμπεριφέρονται στα ζώα με σεβασμό, καθώς και εκείνα έχουν ανάγκες και αισθήματα. Παράλληλα, στάθηκε στην ευθύνη των ιδιοκτητών ζώων, λέγοντας ότι όσοι αποφασίζουν να υιοθετήσουν κατοικίδιο πρέπει να τηρούν όλους τους κανόνες ευζωίας και σε καμία περίπτωση να μην τα εγκαταλείπουν όταν τα βαρεθούν.

Τονίστηκε ότι σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώων, κάθε πολίτης μπορεί να καλέσει στο «10410» ή στο «100» επώνυμα ή ανώνυμα, να απευθυνθεί στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα ή να επικοινωνήσει με την αρμόδια διεύθυνση στο e-mail [email protected]. Για την περιοχή της Κοζάνης, διαθέσιμα τηλέφωνα είναι το 2461054420 (Αξιωματικός Υπηρεσίας Α.Τ. Κοζάνης) και το 2461350457 (Γραμμή Δήμου Κοζάνης).

Ο Υπαστυνόμος Β’ του Αστυνομικού Τμήματος Κοζάνης, Βασίλειος Μαργέτας

Ο Υπαστυνόμος Β’ του Αστυνομικού Τμήματος Κοζάνης, Βασίλειος Μαργέτας, παρουσίασε το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τα ζώα συντροφιάς, αναφερόμενος τόσο στην προστασία όσο και στους κανόνες ευζωίας τους. Παράλληλα, παρέθεσε παραδείγματα πρακτικής εφαρμογής του νόμου, τονίζοντας ότι στόχος της αστυνομίας δεν είναι η καταστολή, αλλά η πρόληψη των παραβάσεων. «Θέλουμε οι πολίτες να εφαρμόζουν τον νόμο με ευσυνειδησία και να διαμορφώσουν μια κουλτούρα προστασίας των ζώων και σεβασμού προς το θεσμικό πλαίσιο», υπογράμμισε.

Η ψυχολόγος και Αξιωματικός Ειδικών Καθηκόντων, Υπαστυνόμος Β’ Κατερίνα Ζήζου

Η ψυχολόγος και Αξιωματικός Ειδικών Καθηκόντων, Υπαστυνόμος Β’ Κατερίνα Ζήζου, αναφέρθηκε στα οφέλη που προκύπτουν από τη σχέση των ανθρώπων με τα ζώα συντροφιάς, όπως προκύπτει από σύγχρονες επιστημονικές μελέτες. Όπως σημείωσε, η βιβλιογραφία καταγράφει σημαντική θετική επίδραση στην ψυχική υγεία των ιδιοκτητών, όπως η μείωση του άγχους, η ενίσχυση της κοινωνικοποίησης και η μείωση συμπτωμάτων κατάθλιψης. «Στη δουλειά μας συναντούμε αντίστοιχα παραδείγματα και με τα ζώα θεραπείας, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουν ανθρώπους που νοσούν ή παρουσιάζουν κάποια αναπτυξιακή διαταραχή», υπογράμμισε.

Τέλος, επισημάνθηκε ότι οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς έχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις: να φροντίζουν για τη σήμανση και την καταγραφή των ζώων στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, να προχωρούν σε ετήσιο εμβολιασμό και κτηνιατρική εξέταση, να τηρούν τους κανόνες ευζωίας και να εξασφαλίζουν κατάλληλο κατάλυμα, τροφή και περίθαλψη. Επιπλέον, να μεριμνούν για τη στείρωση των δεσποζόμενων ζώων, τη χορήγηση διαβατηρίου για ταξίδια στο εξωτερικό και, φυσικά, να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση