Σφοδρές αντιπαραθέσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο με αφορμή τον απολογισμό

4 Min Read

Σε 52 σελίδες αποτυπώνεται ο απολογισμός της Περιφερειακής Αρχής Δυτικής Μακεδονίας για τη χρονιά που πέρασε. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των πεπραγμένων για το 2018 που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, ο Θ. Καρυπίδης αναφέρθηκε αναλυτικά σε ότι έγινε την περασμένη χρονιά δίνοντας έμφαση, όπως ήταν φυσικό, σε πρωτοβουλίες που ξεχώρισαν, όπως το ειδικό τιμολόγιο, το φυσικό αέριο, το συνέδριο παραγωγικής ανασυγκρότησης, το Ταμείο Δυτικής Μακεδονίας και ο μεθοριακός σταθμός στο Λαιμό Πρεσπών μεταξύ άλλων.
«Στο επίκεντρο έχουμε τον πολίτη της Δυτικής Μακεδονίας και δημιουργούμε το αναγκαίο περιβάλλον ανάπτυξης» κατέληξε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης δήλωσε ότι «αντιλαμβάνομαι τον πανικό και τον τρόπο με τον οποίο κάποιοι με ψευδή δημοσιεύματα επιχειρούν να θίξουν το πρόσωπο του Περιφερειάρχη. Είναι ανεπίτρεπτο να έχουμε νομοθετήσει το ειδικό τιμολόγιο και να λένε πως είναι μόνο για ένα χρόνο ή μόνο για ειδικές κατηγορίες».
Ο Θ. Καρυπίδης αναφέρθηκε σε στείρα στάση από την αντιπολίτευση και πρόσθεσε πως «δείξαμε ότι αναλάβαμε πολλές υποχρεώσεις της προηγούμενης αρχής ως συνέχεια της διοίκησης. Το 2018 με τα εργαλεία και τους πόρους που έχουμε διασφαλίσει η Δυτική Μακεδονία θα αλλάξει σελίδα και οι πολίτες θα μπουν σε νέα εποχή».
Ιδιαίτερα σκληρός στις δηλώσεις του ήταν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργος Δακής, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση του Θ. Καρυπίδη, κατηγορώντας τον για το ξεπούλημα της ΔΕΗ. «Ζητώ από τον κ. Καρυπίδη να κάνει τουλάχιστον αυτό που κατά κόρον υπεσχέθη προεκλογικά, τώρα που ξεπουλιέται το σύνολο της ΔΕΗ, να υποβάλλει την παραίτησή του κι αυτό θα είναι η μεγαλύτερη υπηρεσία που μπορεί να παρέχει στους Δυτικομακεδόνες και να βοηθήσει τη Δυτική Μακεδονία για να γυρίσει σελίδα, να μπορέσει να δει τα πράγματα με αισιοδοξία και συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα».
Πολύ καυστική ήταν και η Γεωργία Ζεμπιλιάδου στις δηλώσεις της, κατηγορώντας τον Θ. Καρυπίδη για μια σειρά από απώλειες σε μείζονα ζητήματα. Σύμφωνα με την κ. Ζεμπιλιάδου «η περιοχή τα επόμενα χρόνια, την επόμενη επταετία, θα χάσει 6 δις μόνο από τον τομέα της ενέργειας. Ο καθένας από μας πρέπει να σκεφτεί αν η τεράστια απώλεια, η τραγική αυτή απώλεια για τον οικονομικό πλούτο, μπορεί να εξισορροπηθεί από τα 7,5 εκατομμύρια από το λογαριασμό ρεύματος. Τα 203 εκ. που χάθηκαν με βάση την ΕΛΣΤΑΤ από την Περιφέρεια. Τα 230 εκ. του ΕΣΠΑ το 2015. Η περιφέρεια μετρά απώλειες, κι όλο αυτό μεταφράστηκε σε 5.500 νέες απώλειες θέσεων που προστέθηκαν στους ήδη ανέργους». Η Γ. Ζεμπιλιάδου κατηγόρησε την περιφερειακή αρχή ότι «έχει εκτινάξει το σύνολο των προβλημάτων. Μας έκανε πρώτους στην Ευρώπη σε ανεργία, είχε να προστατέψει τα συμφέροντα της περιοχής στον τομέα της ενέργειας και μας οδήγησε στο ξεπούλημα, είχε να διαχειριστεί το ΕΣΠΑ για να μην χάσουμε πόρους και έχασε εκατομμύρια πόρους. Ακόμη, κατάφερε και στο μείζον εθνικό ζήτημα της Μακεδονίας να διχάσει για ακόμη μια φορά μέχρι και το Περιφερειακό Συμβούλιο στην προσπάθειά του να το παίξει κυβερνητικός εκπρόσωπος».
Κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης σε αρκετά σημεία ακούστηκαν ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις, αλλά και αναφορές ακόμα και σε σεξιστικές επιθέσεις, όπως από την πρώην περιφερειακή σύμβουλο του Θ. Καρυπίδη και νυν ανεξάρτητη Ε. Παναγιωτίδου που απευθυνόμενη στον Θ. Καρυπίδη τον κατηγόρησε ως «δεκανίκι» της συγκυβέρνησης, με αφορμή το τηλεοπτικό σποτάκι για το ειδικό τιμολόγιο.
Εκτός από τον απολογισμό του Περιφερειάρχη κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης έγιναν και οι απολογισμοί των Αντιπεριφερειαρχών.

Μοιραστείτε την είδηση