Μεγάλη ανακάλυψη έκανε ο στρατηλάτης Καμμένος. Βρήκε προπολεμικό χάρτη της Γιουγκοσλαβίας, όπου η σημερινή πΓΔΜ αναφέρεται ως «Βαρντάρσκα». Μόνο που αυτό το ντοκουμέντο το είχα αναδείξει, στην μεγάλη ερεύνα που έκανα στην τηλεόραση του «Αντένα», το 1991. Έρευνα τόσο τεκμηριωμένη, ώστε ξένα πανεπιστήμια, ζήτησαν αντίγραφα από τον σταθμό.
Κακά τα ψέματα. Δεν γίνεται να γυρίσει ο τροχός της ιστορίας πίσω στη «Βαρντάρσκα», δηλαδή «Δημοκρατία του Βαρδάρη». Πέραν όσων, πριν λίγες ημέρες, έγραψα για τα λάθη όλων των κυβερνήσεων, της μεταπολεμικής Ελλάδος, θα σταθώ στην πρόσφατη περίοδο, όταν ο Γκλιγκόροφ, ανακήρυξε την ανεξαρτησία των Σκοπίων.
Τότε, γράφοντας το βιβλίο «Ανατρέψατε Μητσοτάκη», δεν μάσησα τα λόγια μου. Και ο αείμνηστος πρώην πρωθυπουργός, «κατάπιε», και στο βιβλίο και στην παρουσίαση του, στην όποια ήταν παρών, την κριτική μου για τα λάθη της κυβέρνησης του. Λάθη:
• Ενός υπουργού Εξωτερικών, του Αντώνη Σαμαρά, ο ποίος δεν αντελήφθη ούτε την ακριβή δύναμη που είχε στην ιστορική, όσο και τραγική, ενδοευρωπαϊκή διαπραγμάτευση για την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ούτε την σημασία της φράσης «ό,τι ζητήσεις από τους Γερμανούς θα το πάρεις» που του είπε ο πρωθυπουργός του, ως την απλούστερη πρακτική οδηγία, καθώς αναχωρούσε για την μοιραία συνάντηση. Και ενέπλεξε το όλο θέμα στους περίφημους τρεις όρους, στους οποίους εν συνεχεία ενεπλάκη ολόκληρο το πολιτικό μας σύστημα, ενώ ο όρος ήταν ένας και μόνο. Η μη χρήση του ονόματος «Μακεδονία».
• Ενός πρωθυπουργού που παρά τις επιτυχίες του στη Λισσαβόνα, έδινε έναν αγώνα, για το όνομα της νέας αυτής χώρας, για τον οποίο πολλές φορές έχει πει ότι δεν πίστευε. Κι αν δεν πιστεύεις μια υπόθεση δεν φτάνει η ψυχρή λογική για να την κερδίσεις. Εδώ, ό,τι και να μου λέει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ούτε …νεκρό δεν θα με πείσει πώς είχε δίκιο. Ενεπλάκη και ο ίδιος στην ολέθρια συλλογιστική του πώς να «κερδίσει χρόνο» ενώ ο χρόνος ήταν μαθηματικώς βέβαιο ότι λειτουργούσε εναντίον μας διότι όλοι, πλην ημών, συνήθιζαν να αποκαλούν , έστω χάριν …ευκολίας, το νέο κράτος ως απλή και σκέτη «Μακεδονία».
Τώρα, όσοι οδηγούν τα πράγματα στο να χάσουμε και πάλι χρόνο, προσφέρουν την χειρότερη υπηρεσία. Την παγίωση των τετελεσμένων. Ο χρόνος ευνοεί εκείνους που προσδιορίζονται ως «μακάριοι οι κατέχοντες».
Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ
[email protected]
Μοιραστείτε την είδηση