Σημαντικά κτίρια της Πτολεμαΐδας επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες

3 Min Read

Η διαδικασία καταγραφής των ζημιών που προκλήθηκαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή μας, αλλά και οι ενέργειες που θα ακολουθήσουν, συζητήθηκαν σε τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, τον Γενικό Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης Μιχάλη Σταυριανουδάκη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο.

Στη σύσκεψη τέθηκε το πλαίσιο της διαδικασίας καταγραφής των ζημιών που προκλήθηκαν από την πλημμύρα, τόσο σε δημόσιους χώρους όσο και σε περιουσίες ιδιωτών που κατοικούν στο Δήμο Εορδαίας, ενώ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να διατεθούν χρηματοδοτήσεις και μέσα, ώστε να υπάρξουν πλήρεις αποκαταστάσεις των πληττόμενων περιοχών.

Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα επλήγησαν σημαντικά δύο δημοτικά κτήρια, το Δημαρχείο Εορδαίας και το Παλαιοντολογικό Ιστορικό Μουσείο της Πτολεμαΐδας. Συγκεκριμένα, το Δημαρχείο επλήγη στο υπόγειο όπου υπήρξε εισροή υδάτων, με αποτέλεσμα την μερική καταστροφή αρχείων και διάφορων μηχανημάτων, ενώ στο κτήριο του Μουσείου οι προκληθείσες ζημίες είναι πολύ μεγαλύτερου μεγέθους. Μάλιστα, από τις κατά καιρούς νεροποντές έχουν μέχρι σήμερα καταστραφεί σημαντικά εκθέματα, ενώ οι πίνακες «γλίτωσαν» χάρη σε προγενέστερη απόφαση της τωρινής διοίκησης να μεταφερθούν σε άλλο χώρο, μέχρι να ετοιμαστεί η Δημοτική Πινακοθήκη.

Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο τη διάσωση των εκθεμάτων του Παλαιοντολογικού Ιστορικού Μουσείου της Πτολεμαΐδας, καθώς και την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη τόσο αυτό όσο και το Δημαρχείο Εορδαίας, αποφασίστηκε η ένταξη τους ως πληγέντα κτήρια από την πλημμύρα της 22ης Αυγούστου 2022, με σκοπό την έκτακτη χρηματοδότηση τους. Εδώ να θυμίσουμε ότι τα δύο κτήρια έχουν ήδη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την ανακαίνιση τους με πρόταση της δημοτικής αρχής, η οποία εγκρίθηκε από τα αρμόδια όργανα του Δήμου Εορδαίας.

Να τονιστεί ότι τις επόμενες ημέρες οι υπηρεσίες του Δήμου Εορδαίας θα συγκεντρώσουν όλα τα στοιχεία που ζητήθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου άμεσα να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης, ενώ θα υπάρξει πλήρης και αναλυτική ενημέρωση των πολιτών για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, έτσι ώστε να αποζημιωθούν για ζημίες και φθορές που υπέστησαν οι περιουσίες τους

Μοιραστείτε την είδηση