Ο Υφυπουργός Παιδείας στην Κοζάνη για την Τεχνική Εκπαίδευση και τον θεσμό της Μαθητείας

straboy
από straboy
3 Min Read

Οι προοπτικές και δυνατότητες της τεχνικής εκπαίδευσης ήταν το θέμα ημερίδας με τίτλο «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας: Προοπτικές στη Δυτική Μακεδονία» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,  στο Εκθεσιακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας. Στην ημερίδα βρέθηκε  ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Δημήτριος Μπαξεβανάκης.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε  ο νέος θεσμός της μαθητείας στα Επαγγελματικά Λύκεια, δηλαδή της εφαρμογής του δυικού συστήματος εκπαίδευσης με παράλληλη εκπαίδευση στο σχολείο και με αμοιβή στο χώρο εργασίας. Όπως τόνισε ο κ. Μπαξεβανάκης ο θεσμός ξεκίνησε με 1000 μαθητές πέρυσι, ενώ φέτος συμμετείχαν 3000. “Στόχος μας είναι να απαντήσουμε στο ερώτημα πως οι νέοι άνθρωποι θα αποκτήσουν την απαραίτητη πρώτη εργασιακή εμπειρία, που ζητούν πολλές επιχειρήσεις”.

- Advertisement -

Το«Μεταλυκειακό Έτος – Τάξης Μαθητείας»,  αποτελεί πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα στους αποφοίτους ΕΠΑ.Λ. να εκπαιδευτούν στο χώρο εργασίας, να βιώσουν την εργασιακή κουλτούρα, να προετοιμαστούν για την ομαλή και ασφαλή είσοδό τους στην αγορά εργασίας, να εξασκήσουν, να αποκτήσουν εστιασμένες στο επάγγελμά τους δεξιότητες και γνώσεις και συμπληρώνοντας την 9μηνη παραμονή τους στο πρόγραμμα να κατοχυρώσουν την απαραίτητη προϋπηρεσία που αποτελεί βασικό εφόδιο για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος και τη μετέπειτα ανεύρεση εργασίας.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μπαξεβανάκης αναφέρθηκε στη συνολική και συστηματική προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης ώστε να αρθούν οι παθογένειες του παρελθόντος και μέσα από ένα σύνολο θεσμικών αλλαγών να καταστεί το Επαγγελματικό Λύκειο ισότιμη επιλογή μεταξύ των αποφοίτων Γυμνασίου και Λυκείου. Ο κ. Μπαξεβανάκης αναφέρθηκε στη διεύρυνση των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών δυνατοτήτων των μαθητών/-ητριών με την αναμόρφωση της δομής του ΕΠΑ.Λ., στη διεύρυνση της πρόσβασης σε ΤΕΙ (ποσοστό 20%) και σε Πανεπιστήμια (ποσοστό 5%), στην πρόσβαση σε 2ετή τμήματα επαγγελματικής εκπαίδευσης των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, στη συνέχιση σπουδών στα ΙΕΚ και τη συμμετοχή των αποφοίτων στο «Μεταλυκειακό Έτος- Τάξη Μαθητείας», το οποίο συμβάλλει στην εργασιακή προοπτική των αποφοίτων των ΕΠΑΛ. Επισήμανε την έναρξη του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.», που στοχεύει στην ενίσχυση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα Επαγγελματικά Λύκεια και τόνισε την εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους 70 εκ. € με σκοπό την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού ΤΠΕ σε σχολικές μονάδες καθώς και εργαστηριακού εξοπλισμού των ΕΠΑΛ και ΙΕΚ.

Επιπλέον, επισήμανε ότι τα Επιμελητήρια αποτελούν συνδετικό κρίκο μεταξύ της τοπικής κοινωνίας και αγοράς εργασίας και κάλεσε τη διοίκηση του Επιμελητηρίου να στηρίξει το θεσμό της μαθητείας εμπλέκοντας περισσότερους εργοδότες και μαθητευόμενους.

Επίσης, στο χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου λειτούργησε  έκθεση μαθητικών έργων των ΕΠΑ.Λ. Δυτικής Μακεδονίας με σκοπό να προβληθούν οι τομείς των Επαγγελματικών Λυκείων της Δυτικής Μακεδονίας.

 

Μοιραστείτε την είδηση