Σήμερα αρχίζουν οι πανελλαδικές εξετάσεις- Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ηλίας Μιχαηλίδης μιλάει στο «Χρόνο»

4 Min Read

Σήμερα 1 Ιουνίου αρχίζουν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τα ΕΠΑΛ και ολοκληρώνονται στις 16 Ιουνίου, ενώ για τα γενικά λύκεια, αρχίζουν αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου, έως και τις 12. Η αρχή θα γίνει με το μάθημα των Νέων Ελληνικών για τα ΕΠΑΛ και το μάθημα γενικής παιδείας, της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, για τα ΓΕΛ. Τα ειδικά μαθήματα των ΓΕΛ θα εξεταστούν από τις 17 έως και τις 29 Ιουνίου.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Δυτικής Μακεδονίας και μέλος του Δ.Σ. της Ο.Ε.Φ.Ε., Ηλίας Μιχαηλίδης, μιλώντας στον «Χ», ανέφερε πως φέτος υπάρχει μια μικρή στροφή των παιδιών, προς τη θετική κατεύθυνση. Σχολές μηχανικών, ιατρικής, νομικής και παιδαγωγικές σχολές είναι συνήθως ψηλά στις προτιμήσεις των υποψηφίων.

- Advertisement -

Αναφερόμενος στις πανελλαδικές εξετάσεις, τόνισε πως πρόκειται για «εξετάσεις κατάταξης» και όχι τόσο εξετάσεις γνώσεων.

Ιδιαίτερες αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, δεν υπάρχουν ενώ ο σχεδιασμός για την ανακοίνωση των βάσεων είναι να γίνει και πάλι νωρίς, ή και νωρίτερα από πέρυσι. «Η ελάχιστη βάση εισαγωγής είναι κυμαινόμενη και έχει να κάνει με τον μέσο όρο των μαθημάτων που έχουν εξεταστεί τα παιδιά, άρα έχει να κάνει με τη δυσκολία των θεμάτων κάθε έτους» σημείωσε ο ίδιος.

Όσο αναφορά για την κατάρρευση του συστήματος της τράπεζας θεμάτων και αν υπάρχει «κίνδυνος» να γίνει κάτι τέτοιο με τις πανελλαδικές, ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε πως τα δύο συστήματα είναι διαφορετικά, δε συνδέονται μεταξύ τους, οπότε φαίνεται πως δε θα επηρεαστεί το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων.

Ο κ. Μιχαηλίδης συστήνει στους υποψηφίους σωστή προετοιμασία και να είναι ήρεμοι, να ξεκουράζονται σωστά και να μην διαβάζουν «υπερπαραγωγές», δηλαδή κάτι υπερβολικά δύσκολο, με αποτέλεσμα να τους αγχώσει, να τους κουράσει ή να τους μπερδέψει, αλλά και να μη συγκρίνουν τις επιδόσεις τους με αυτές φίλων ή συμμαθητών. «Πρέπει να κάνουν επαναλήψεις με το ρυθμό που βολεύει τον καθένα, ώστε να μένει χρόνος, για σωστή ξεκούραση και μια βόλτα με φίλους. Καμία υπερβολή δεν οδηγεί σε καλά αποτελέσματα» τόνισε. Ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά, στη σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου. «Έχουμε παραδείγματα παιδιών, που ενώ μπορούσαν να περάσουν σε κάποια σχολή, η λανθασμένη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού τους δελτίου, τους άφησε εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

«Μια χαμηλή επίδοση σε ένα μάθημα, δε σημαίνει απαραίτητα πως τους έβγαλε εκτός των στόχων τους. Θα πρέπει να έχουν την υπομονή να δώσουν όλα τα μαθήματα και στη συνέχεια να δουν αν η συνολική βαθμολογία τους, είναι επαρκής για τη σχολή της προτίμησης τους» σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης ενώ συνέχισε λέγοντας, πως όσο καλύτερες επιδόσεις έχει κάποιος, έχει προτεραιότητα στην επιλογή σχολής που επιθυμεί και παρόλο που όταν ανακοινώνονται οι βαθμολογίες των μαθημάτων, ορισμένα παιδιά και οι οικογένειες τους στεναχωριούνται , όταν τελικά ανακοινώνονται οι βάσεις και οι σχολές επιτυχίας, τα χαμόγελα επιστρέφουν.

Τέλος, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως «προφανώς δεν κρίνεται η ζωή, η επιτυχία και η ευτυχία των παιδιών από αυτές τις εξετάσεις. Είναι μια δοκιμασία όπου καλό θα ήταν να πετύχουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτές που θα κρίνει οριστικά το επαγγελματικό μέλλον τους».

Ως ώρα έναρξης των εξετάσεων ορίζεται η 8:30 π.μ. ενώ οι εξεταζόμενοι θα πρέπει να έχουν προσέλθει στις αίθουσες, μισή ώρα νωρίτερα. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

Θένια Βασιλειάδου

Μοιραστείτε την είδηση