Σήμερα «κληρώνει» για τα νομικά πρόσωπα του Δήμου

6 Min Read

Υπέρ κατάργησης της η Κοβεντάρειος, υπέρ διατήρησης τους ΟΑΠΝ και Κοινωφελής

Στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο θα συζητηθεί το θέμα της διατήρησης ή μη των Νομικών Προσώπων του Δήμου Κοζάνης. Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του αναπληρωτή υπουργού Θ. Λιβάνιου από 1/1/2024 καταργούνται τα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ α’ βαθμού και οι σχολικές επιτροπές (τέλος Ιουνίου του 2024) εκτός και αν οι Δήμοι τεκμηριώσουν την αναγκαιότητα λειτουργίας τους μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Στο Δήμο Κοζάνης το ζήτημα αφορά στον ΟΑΠΝ, την Κοινωφελή Επιχείρηση, το νομικό πρόσωπο της Κοβενταρείου Βιβλιοθήκης, την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή Δήμου Κοζάνης, όχι, όμως, και το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης που εξαιρείται.

Δυνατότητα εξαίρεσης δίνεται μόνο για Νομικά Πρόσωπα και Κοινωφελείς Επιχειρήσεις που έχουν δραστηριότητα εξειδικευμένη και ευρύτερη αναγνώριση που δικαιολογεί την διατήρησή τους και θα πρέπει να υποβληθεί αποκλειστικά με αίτηση του δημοτικού συμβουλίου έως την 15η.11.2023 στο Υπουργείο Εσωτερικών. Το αίτημα θα πρέπει να συνοδεύεται από τεκμηριωμένη αιτιολόγηση με ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία.

Σε περίπτωση που καταργηθούν τα νομικά πρόσωπα οι αρμοδιότητες τους μεταφέρονται στους οικείους δήμους, όπως και το προσωπικό τους, που διατηρεί τη σχέση εργασίας που είχε. Ανταποδοτικά για κάθε νομικό πρόσωπο που καταργείται, το δημοτικό συμβούλιο μπορεί να συστήσει άμισθες επιτροπές π.χ. πολιτισμού, αθλητισμού, βιβλιοθήκης, κοινωνικής πολιτικής, ενώ για καθένα ΝΠΔΔ που έχει μέσο όρο ετήσιου προϋπολογισμού άνω του 1 εκατ. ευρώ τα τελευταία πέντε έτη, αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός αντιδημάρχων κατά έναν.

Την εξαίρεσή του ζητά ο ΟΑΠΝ

Να γίνει χρήση της εξαίρεσης του άρθρου 27 ζητά ο ΟΑΠΝ στο εισηγητικό έγγραφο της διοίκησής του, που υπογράφουν ο πρόεδρος Ζήσης Μάρας και η διευθύντρια Φωτεινή Διάφα. Μάλιστα, αναφέρουν ότι «στα χρόνια λειτουργίας του ο ΟΑΠΝ αποτέλεσε ζωντανό και πολυσήμαντο κύτταρο πολιτισμού, έδωσε βήμα σε δεκάδες πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς και άφησε ένα σημαντικό πολιτιστικό αποτύπωμα στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Παρά τα ζωτικής σημασίας προβλήματα που αντιμετωπίζει με κυρίαρχα αυτά της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, διατηρώντας τη διακριτή του νομική υπόσταση, ως ξεχωριστό νομικό πρόσωπο, θα μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα και ευέλικτα την αποστολή του».

Μεταξύ των υπηρεσιών που προσφέρει ο ΟΑΠΝ και τις οποίες επικαλείται για τη διατήρησή του είναι:

Διάδοση του  ιδιαίτερου μουσικού πολιτισμού του δήμου (Πανδώρα)

Συνεχής παροχή ποιοτικής μουσικής εκπαίδευσης Δημοτικό Ωδείο με 450 μαθητές

Παροχή εικαστικής παιδείας

Πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως τα Λασσάνεια

Πρόγραμμα Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς

«Σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η εξαίρεση. να γίνει Διεύθυνση Πολιτισμού Αθλητισμού που θα λειτουργεί με την οργανική διάρθρωση του ΟΑΠΝ και μάλιστα λόγω του εύρους του αντικειμένου να γίνει ξεχωριστή διεύθυνση ο πολιτισμός και ξεχωριστή ο αθλητισμός» ζητά η διοίκηση του ΟΑΠΝ.

Η πρόταση της Βιβλιοθήκης: Ξεχωριστή Αντιδημαρχία Τεχνών Πολιτισμού και Παιδείας

Δεν φτάνουν «έξι υπάλληλοι που δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα με υπηρεσίες που στηρίζονται στο φιλότιμο και καταλήγουν να είναι αμφισβητήσιμες, μη ικανοποιητικές ή να σπαταλιέται πολύτιμος χρόνος λόγω άγνοιας ή διάσπασης αρμοδιοτήτων» λέει η διευθύντρια της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Γιάννα Στεργιοπούλου.

Η θέση της Βιβλιοθήκης είναι ότι θα «προκύψει ποιοτικό όφελος για το κοινωνικό σύνολο και τους δημότες αν η δημοτική αρχή μεριμνήσει η βιβλιοθήκη, εντασσόμενη και πάλι στο Δήμο, να επιτελεί το κύριο έργο της και οι άλλες αρμοδιότητες να εκτελούνται από τις ανάλογες οργανικές μονάδες που έχουν ικανό αριθμό έμπειρων και εξειδικευμένων στελεχών».

Όπως σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο «η ΚΔΒΚ με τη μακρά ιστορία αποτελεί περίτρανη απόδειξη ότι η βιωσιμότητα μιας δομής δεν έγκειται στην όποια νομική μορφή και υπόσταση θα λάβει αυτή στο πέρασμα του χρόνου, αλλά στην εύρυθμη λειτουργία της και στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών που προσφέρει και αυτές βασίζονται και εξαρτώνται από τον σωστό και έγκαιρο προγραμματισμό και το εκάστοτε υφιστάμενο προσωπικό».

Σύμφωνα με την εισήγηση της Βιβλιοθήκης προτείνεται δημιουργία Αντιδημαρχίας Τεχνών Πολιτισμού και Παιδείας που θα αναβαθμίσει συναφείς δομές με εκδηλώσεις, λειτουργία πνευματικών κέντρων και κέντρων δια βίου μάθησης.

Τη διατήρησή της εισηγείται η Κοινωφελής

Στο γεγονός ότι παρέχει υπηρεσίες σε ένα εξειδικευμένο αντικείμενο βασίζεται για την εξαίρεσή της η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Κοζάνης.

Προτάσσει την αδιαμφισβήτητη προσφορά στις ευάλωτες ομάδες και το γεγονός ότι βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των βαρύτατων συνεπειών της απολιγνιτοποίησης κι έχει συνεργασία με κοινωνικούς φορείς.

«Με τη διατήρησή της θα συνεχίσει να υπάρχει αμεσότητα ενεργειών και να υλοποιεί συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, ενώ με την κατάργηση θα περιοριστεί η προσφορά στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες με ορατό τον κίνδυνο της περαιτέρω φτωχοποίησης, αλλά και της διάρρηξης του κοινωνικού ιστού» αναφέρεται στο εισηγητικό έγγραφο.

Τέλος, τονίζεται ότι η διατήρησης της αυτοτέλειας θα δώσει το μήνυμα ότι ο Δήμος στέκεται κοντά στους πολίτες και θέτει ως προτεραιότητα το ποιοτικό και αποτελεσματικό των δράσεων, αλλά και τη διατήρηση στενών σχέσεων με τον πολίτη.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι πως το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να πάρει μια απόφαση που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η επόμενη Δημοτική Αρχή.

Σωκράτης Μουτίδηςwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση