Συμμετοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ως έταιρος στο Διαπεριφερειακό Ευρωπαϊκό έργο «REGIO-MOB»

4 Min Read

Το Διαπεριφερειακό έργο REGIOMOB (Interregional Learning towards Sustainable Mobility in Europe: the REGIOMOB Experience), στο οποίο η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ με φορέα υλοποίησης το ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ συμμετέχει ως εταίρος, εγκρίθηκε στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του Προγράμματος συνεργασίας INTERREG Europe και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) για την Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020.

 

- Advertisement -

Συνοπτική Περιγραφή του έργου REGIO-MOB

Γενικές πληροφορίες

Γενικός στόχος του έργου REGIO-MOB είναι να εξασφαλίσει τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης με την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας στις ευρωπαϊκές περιφέρειες: επηρεάζοντας τα σχετικά μέσα και εργαλεία σε κάθε συμμετέχουσα στο έργο περιοχή, συμβάλλοντας στη βελτίωσή τους και την πιο αποτελεσματική απόδοσή τους ως αποτέλεσμα της αμοιβαίας διαπεριφερειακής μάθησης.

 

Διάρκεια του Έργου: 01.04.2016-31.03.2020

 

Περίληψη

Οι ευρωπαϊκές περιφέρειες αντιμετωπίζουν μια αυξανόμενη κινητικότητα και υψηλότερα επίπεδα κυκλοφοριακής συμφόρησης. Αναμφίβολα, η ανάγκη να αυξηθεί η χρήση των βιώσιμων μέσων μεταφοράς είναι μεγάλη, με την προώθηση των συνδυασμένων μεταφορών, την τεχνολογική καινοτομία και τη χρήση καθαρότερων και αποδοτικότερων συστημάτων μετακίνησης. Ως εκ τούτου, οι ευρωπαϊκές περιφέρειες πρέπει να αναλάβουν τη μετάβαση προς τη χρήση πιο αποτελεσματικών και οικονομικών συστημάτων μεταφοράς χαμηλών ρύπων, προκειμένου να αυξηθεί η κινητικότητα, να αρθούν μεγάλα εμπόδια στοχεύοντας στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων και στην αύξηση της απασχόλησης. Σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο, όπου η αποτελεσματική δράση απαιτεί ισχυρή διαπεριφερειακή συνεργασία, δραστηριοποιείται το έργο REGIO-MOB του οποίου γενικός στόχος είναι να εξασφαλίσει τη βιώσιμη ανάπτυξη της Ευρώπης με την προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας.

Οι εταίροι του έργου στοχεύουν στην εδραίωση της βιώσιμης κινητικότητας, επηρεάζοντας τις σχετικές δράσεις και τα εργαλεία χάραξης περιφερειακής πολιτικής σε κάθε περιοχή του έργου και συμβάλλοντας στη βελτίωση και την αποτελεσματικότερη απόδοσή τους, ως αποτέλεσμα της αμοιβαίας διαπεριφερειακής μάθησης. Η βελτίωση αυτή θα υλοποιηθεί μέσω της ανάπτυξης των περιφερειακών στρατηγικών κινητικότητας με μια ολιστική προσέγγιση (λαμβάνοντας υπόψη περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες). Για τον σκοπό αυτό, κάθε εταίρος θα πραγματοποιήσει μια περιφερειακή ανάλυση των αναγκών του και των καλών πρακτικών του, οι οποίες θα μεταφερθούν περαιτέρω μέσω των 7 Διαπεριφερειακών Σεμιναρίων Ανταλλαγής Εμπειριών. Επιπλέον, κάθε εταίρος θα δημιουργήσει ένα Δίκτυο Εμπλεκομένων Μερών που θα διευκολύνει τη διαδικασία παρέχοντας πολύτιμες συμβουλές στο θεματικό αντικείμενο της κινητικότητας. Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας θα συγκεντρωθούν σε έναν οδηγό σχετικά με τις συστάσεις για την πιο αποτελεσματική και καθαρότερη κινητικότητα, ένα παραδοτέο το οποίο θα οδηγήσει στην ανάπτυξη των Σχεδίων Δράσης των 7 Περιφερειακών Σχεδίων Κινητικότητας. Τα αποτελέσματα που περιγράφονται παραπάνω θα ωφελήσουν άμεσα τους εταίρους ως προς την ανάπτυξη ικανοτήτων, το Δίκτυο των Εμπλεκομένων Μερών και σαφώς τις ίδιες τις συμμετέχουσες περιοχές.

 

Συνολικός Προϋπολογισμός του έργου REGIO-MOB: 1.340.220,00€

 

Εταίροι του έργου REGIO-MOB

  1. ANDALUSIAN INSTITUTE OF TECHNOLOGY (IAT) – Spain/Ισπανία (Επικεφαλής Εταίρος)
  2. INSTITUTE OF TRAFFIC AND TRANSPORT LJUBLJANA (PROMETNI) – Slovenia/Σλοβενία
  3. REGIONAL ASSOCIATION OF LAZIO MUNICIPALITIES (ANCI LAZIO) – Italy/Ιταλία
  4. NIEPOLOMICE MUNICIPALITY (NIEPOLOMICE Mun.) – Poland/Πολωνία
  5. REGIONAL DEVELOPMENT AGENCY SOUTHWEST OLTENIA (SW OLTENIA) – Romania/Ρουμανία
  6. REGION OF WESTERN MACEDONIA (W.MACEDONIA) / ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΟΔΟΝΙΑΣ – Greece/Ελλάδα
  7. SOUTHEAST SCOTLAND TRANSPORT PARTNERSHIP (SESTRAN) – UK/Ηνωμένο Βασίλειο
Μοιραστείτε την είδηση