Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Π.Ε. Κοζάνης: Διεθνή ημέρα μουσείων, Τετάρτη 18 Μαΐου

4 Min Read

Η ημέρα που είναι αφιερωμένη στον πολιτισμό και στις ανθρωπιστικές ιδέες, εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου και έχει καθιερωθεί παγκοσμίως από το 1977. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών ¨με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και την συνεργασία των λαών.¨    Παρόντες και εμείς ως πολίτες του κόσμου αλλά πρωτίστως ως Έλληνες, συμμετέχουμε με τιμή και χαρά στα δρώμενα.

Το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) τιμά φέτος  το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, το οποίο συμπληρώνει 150 χρόνια από τη θεμελίωσή του, ενώ υπερβαίνει μια εκατονταετία μέσα στην οποία πλούτισε το πολιτιστικό τοπίο της ελληνικής πρωτεύουσας και της πατρίδας μας.

Το κάθε μουσείο σε όποια θέση της οικουμένης βρίσκεται, αποτελεί τοπίο πολιτισμού, διότι συγκεντρώνει με την ιστορικότητα των εκθεμάτων του τα βήματα του πολιτισμού της χώρας του, δια μέσου των αιώνων.

Έτσι κι εμείς στην ιδιαίτερη περιοχή μας, τη Μακεδονία, αναλογιζόμαστε, μια μέρα σαν κι αυτή ότι με τις όποιες ηθικές και υλικές δυνάμεις, έχουμε δώσει λαμπρή παρουσία στη μεγάλη αυτή υπόθεση της διάσωσης του πολιτισμού και της παράδοσης.

Όλοι οι συντοπίτες Μακεδόνες κι ιδιαίτερα οι κάτοικοι της Κοζάνης γνωρίζουν πλέον το Ιστορικό-Λαογραφικό και Φυσικής Ιστορίας Μουσείο της Π.Ε. Κοζάνης, το οποίο ιδρύθηκε το 1980, για να εγκαινιαστεί επισήμως στις 10 Οκτωβρίου 1987,όπως και το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στο όρος Μπουρινο, δημιούργημα του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών.  Κι είναι ένα έργο αξιοθαύμαστο, μια και οι θεματικές του κατηγορίες που περιλαμβάνονται στα εκθέματά του εκτείνονται σ’ ένα εύρος χρόνου που ανάγεται στην προϊστορία για να καταλήξει στους νεότερους χρόνους διασώζοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Μια μέρα σαν αυτή, δεν γίνεται να μη θυμηθούμε τον μεγάλο εμπνευστή αυτού του Μουσείου, καθώς και του άλλου κοσμήματος του νομού μας, του Μουσείου του Μακεδονικού Αγώνα στο Μπούρινο, τον μεγάλο δάσκαλο Κωνσταντίνο Σιαμπανόπουλο.  Κι αυτό γιατί τα σημαντικά έργα είναι αυτά που κάνουν τους ανθρώπους αθάνατους στη μνήμη μας.

Υπάρχει όμως κι άλλος ένας σημαντικός πόλος έλξης στην περιοχή μας το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιανής.  Πρόκειται για ένα σύγχρονο ερευνητικό κέντρο διάσωσης και συντήρησης αντικειμένων τέχνης και αρχαιολογικών ευρημάτων που προσφέρονται για σημαντική ιστορική μελέτη.

Η αρχαία Αίανη, έλαμψε ως πρωτεύουσα της Ελιμιώτιδας, ενός ισχυρού βασιλείου της Άνω Μακεδονίας και των γύρω περιοχών.

Το Ιστορικό- Λαογραφικό- και μουσείο Φυσικής Ιστορίας καθώς και το Μουσείο Μακεδονικού  Αγώνα στο όρος Μπουρινο φιλοξενεί διάφορες εκθέσεις και εποχιακές παρουσιάσεις. Στους χώρους του Μουσείου γίνονται επιστημονικά συνέδρια και διεξάγονται ενδιαφέρουσες ημερίδες, παρέχοντας τεχνογνωσία και επεκτείνοντας τις δραστηριότητες τους στο ευρύτερο περιβάλλον συνδιαμορφώνοντας το πολιτιστικό τοπίο, ώστε να αποτελέσουν δυναμικά κέντρα πολιτισμού.

Στόχος κάθε πολιτισμένου λαού είναι να παραδίδει την κληρονομιά της ιστορικής του πορείας με λαμπρά έργα τέχνης, στις επόμενες γενιές.  Όταν σ’ αυτούς τους ναούς του πολιτισμού παρατηρείται μεγάλη προσέλευση επισκεπτών, θεωρούμε ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον μας.

Μοιραστείτε την είδηση