Όλα έτοιμα για το τουρνουά του προκριματικού ομίλου του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος- Όσα έγιναν στη συνέντευξη τύπου

straboy
από straboy
17 Min Read

Πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Κοβεντάρειο του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κοζάνης, η συνέντευξη Τύπου για το τουρνουά του προκριματικού ομίλου του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (16-18/9).

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο διευθυντής της ΕΟΠΕ, Περικλής Μπακοδήμος και οι συνδιοργανωτές από τον Δήμο Κοζάνης, ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδη αλλά και τη Δ.Ε.Η, ο Τομεάρχης Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας της ΔΕΗ, Γιάννης Αλεξόπουλος.

- Advertisement -

Μπακοδήμος: «Αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας»

Ο Διευθυντής της ΕΟΠΕ, Περικλής Μπακοδήμος σημείωσε: «Εκ μέρους της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης θα ήθελα να οφείλω να ευχαριστήσω το Δήμο Κοζάνης. Είχαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα την πίεση να επισκεφτούμε αυτό το κλειστό (σ.σ Λευκόβρυσης) και μπορώ να πω ότι λέγαμε δεν είναι δυνατόν να είναι τόσο ωραίο όσο μας περιέγραφαν. Όταν το επισκεφτήκαμε πριν ένα χρόνο είχαμε ένα αίσθημα χαρμολύπης γιατί υπήρχε ένα όμορφο γήπεδο εγκαταλελειμμένο , τη δεύτερη φορά ήταν μόνο λύπης όταν το επισκέφτηκαμε είχε 300 πρόσφυγες. Ωστόσο, η εικόνα του κλειστού από το Μάιο και έπειτα είναι η αντάξια αυτού του χώρου και αυτού του Δήμου και δίνουμε και το έναυσμα να χρησιμοποιηθεί για οποιοδήποτε event. Σε όλη αυτή τη διάρκεια ο πρώτο δημότης της πόλης ήταν δίπλα μας, αλλά προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω τομ αντιδήμαρχο Γιάννη Ιωαννίδη που ήταν το εργαλείο, ο μηχανισμός, το πρόσωπο που έλυνε πράγματα στο και πέντε και στάθηκε δίπλα μου. Ευχαριστούμε επίσης το δεύτερο υποστηρικτή που ήταν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας τον κ. Πλακεντά και οφείλω να τον ευχαριστήσω διότι και αυτός ένθερμα υποστήριξε τη διοργάνωση του γουόρντ λιγκ. Ευχαριστώ τη Δ.Ε.Η που για πολλοστή φορά είναι κοντά μας, τόσο στη Μεγαλόπολη στο ευρωπαϊκό λιγκ στις γυναίκες, όσο και στους άνδρες και προσωπικά τον κ. Αλεξόπουλο. Τέλος, να ευχαριστήσουμε την πόλη, τους ανθρώπους του βόλεϊ και τους όλους τους δημότες. Αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας, είμαστε σαφέστατα πιο μπροστά οργανωτικά από ότι το Μάη. Να πούμε ότι υπάρχουν τρία σενάρια. Το τρίτο να μείνουμε τρίτοι που είναι το χειρότερο, το δεύτερο να προκριθούμε απευθείας και το τρίτο τα μπαράζ (σ.σ ένα εντός-ένα εκτός παιχνίδι) που θα μας οδηγήσουν ξανά στην πόλη της Κοζάνης (σ.σ το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη).
Όπως γνωρίζετε η ΕΟΠΕ διοικητικά βρέθηκε σε αναταραχή ένα διάστημα προεκλογικό, μετεκλογικό και οφείλω να ευχαριστήσω ένα σύστημα ανθρώπων τους άμεσους συνεργάτες, τους υπαλλήλους της Ομοσπονδίας, το προπονητικό σταφ που κρατήσαμε ψηλά τη σημαία του αθλήματος.
Να πούμε το 2013 η Εθνική έδωσε μηδέν παιχνίδια, τα βάλαμε κάτω διοίκηση, σταφ και το 2014-15-16 η Εθνική έλαβε μέρος με μεγάλο κόπο, προσπάθεια και οικονομική δαπάνη σε δυο World League και δυο European και φτάνουμε σε αυτούς τους αγώνες που ήταν και στόχος της 3ετίας. Η ομάδα έχει δυνατότητα και ταλέντο και πρέπει να είναι στα τελικά. Αν μπεις σε ένα δρόμο το τρένο θα τραβήξε μπροστά. Καλή επιτυχία στην ομάδα μας».

Ιωαννίδης: «Καλώ τον κόσμο να δώσει δυναμική παρουσία»

Ο αντιδήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Ιωαννίδης τόνισε: «Μετά από τρεις μηνες επιστρέφει η Εθνική στο Δήμο Κοζάνης και είμαστε χαρούμενοι που την φιλοξενούμε ξανά. Η υποδοχή και η στήριξη στο world league ήταν πολύ δυναμική και αυτό ελπίζουμε να γίνει και τώρα. Ζητούμε από τον κόσμο να στηρίξει το γήπεδο και να επιτευχθεί ο στόχος της πρόκρισης. Το στολιδί της Δυτικής Μακεδονίας είναι έτοιμο και νομίζω ότι η προσπάθεια που γίνεται να διοργανώσουμε ένα χώρο, να δώσουμε ώθηση και στα υπόλοιπα σωματεία της πόλης να λειτουργήσει είναι πολή σημαντική. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ομοσπονδία και σε όλο το τιμ που υπάρχει από πίσω και ελπίζω να έχουμε ξανά την τύχη να τους έχουμε κοντά. Καλώ τον κόσμο να έρθει στο γήπεδο με τη δυναμική παρουσία του να δώσει παλμό και να πετύχει το στόχο να πάμε ένα βήμα παραπέρα».

Αλεξόπουλος: «Στηρίζουμε την Εθνική»

Ο Τομεάρχης Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας της ΔΕΗ, Γιάννης Αλεξόπουλος με τη σειρά του ανέφερε: «Εκ μέρους της ΔΕΗ να πω ότι είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που για άλλη μια φορά στηρίζουμε την Εθνική ανδρών και σε αυτή τη φάση μετά το World League. Ευχόμαστε και σε αυτή τη φάση να επαναληφθούν οι επιτυχίες. Η ΔΕΗ στηρίζει την τοπική κοινωνία και όλες τις δράσεις της και σκοπός της είναι να προσφέρει στο σύνολο και στον αθλητισμό. Το γεγονός είναι καθαρά αθλητικό. Καλή επιτυχία σε όλες τις ομάδες, κυρίως στη δική μας. Να γίνουν καλοί αγωνες για όλους».

Μετά τις τοποθετήσεις των συνδιοργανωτών του τουρνουά, ακολούθησαν οι τοποθετήσεις του Ομοσπονδιακού προπονητή Σωτήρη Δρίκου, αλλά και του αρχηγού της Εθνικής Δημήτρη Τζούριτς.

Αναλυτικά οι δηλώσεις τους:

Σωτήρης Δρίκος: «Τα ευχαριστήρια συνηθίζονται σε αυτές τις περιπτώσεις αλλά στη δική μας κατάσταση είναι πιο ουσιαστικά από ποτέ. Στους δημότες της πόλης, στο δήμο της Κοζάνης, τη ΔΕΗ που μας στήριξαν υλικά και ηθικά αυτό το διάστημα του καλοκαιριού έχει να κάνει και με την περίοδο του Μάη.

Εκπροσωπώ όλη την ομάδα σε αυτό το κομμάτι και την Ομοσπονδία και είναι από καρδιάς. Χωρίς τη στήριξη τους τα πράγματα θα ήταν δύσκολα. Η αγάπη αυτού του κόσμου του απλού ανώνυμου κόσμου, των ανθρώπων του αθλήματος στην Κοζάνη είναι καύσιμο, ενέργεια, κινητήριος δύναμη για να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Αυτή η αγάπη μας δίνει το μέτρο της αναγνώρισης αυτής της δύσκολης προσπάθειας της Εθνικής για να είμαστε εδώ και να είμαστε όσο καλύτερα προετοιμασμένοι μπορούμε.

Προετοιμασία χωρίς την ύπαρξη προπονητικού κόσμο είναι διαδικασία δύσκολη και κοστοβόρα έτσι αναγκαζόμαστε να κάνουμε πράγματα που οι αντίπαλοί μας τα αποφεύγουν. Μετακινούμαστε πολύ για να κάνουμε προπόνηση, στο όριο που είναι κατάλληλο για αγώνες τέτοιου επιπέδου. Χρησιμοποιούμε πολλές φορές προσωπικές γνωριμίες ώστε να λύνονται μικρά προβλήματα προκειμένου οι συνθήκες που προσφέρουμε στους αθλητές να είναι κοντά σε κάποιο αναγνωρισμένο επίπεδο επαγγελματισμού. Προφανώς σε αυτή τη διαδικασία λειτουργούμε όλοι μας με τι συναίσθημα και καταλαβαίνετε ότι το συναίσθημα όταν υπερτροφοδοτείται δεν είναι πάντα καλός σύμβουλος και πρέπει εδώ που φτάνουμε να ελέγξουμε το συναίσθημα.

Για αυτούς ακριβώς τους λόγους θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους αθλητές της ομάδας, αυτούς που ήταν στην προετοιμασία από την αρχή στο κομμάτι Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, αλλά κι αυτούς που ήταν στο κομμάτι Μαΐου – Ιουνίου στους οποίους στηρίχθηκε η ομάδα για να κατακτήσει την 3η θέση στο 3ο γκρουπ του World League. Μια μια επιτυχία που εν πολλοίς από κάποιους κύκλους με τη γνωστή εσωστρέφεια και μιζέρια που μας διακρίνει υποτιμήθηκε και νομίζω πως με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες επιτεύχθηκε ήταν πολύ σημαντική καθώς εξασφάλισε τη συμμετοχή της Ελλάδας και στο επόμενο World League.

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τα μέλη του προπονητικού τιμ και θα τους αναφέρω ονομαστικά γιατί ο αγώνας που δίνουν είναι στον όριο του επαγγελματισμού και του εθελοντισμού. Είναι ο γυμναστής της ομάδας Λάμπρος Δάνας, ο φυσιοθεραπευτής Στέλιος Ναβροζιδης, ο φροντιστής Θοδωρής Οσμαλάρι, οι άμεσοι συνεργάτες του Νίκος Ζαλμάς, Άρης Γιαμακίδης, αλλά και ο Κώστας Δεληκώστας για το κομμάτι Μαΐου, Ιουνολυ. Επίσης την ιατρική ομάδα των κ.κ. Χαντέ, Βενουζίου, Λιάντση οι οποίοι εθελοντικά προσφέρουν τη βοήθειά τους σε αυτό το σημαντικό κομμάτι της υγείας των αθλητών.

Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: Να προσπαθήσουμε να πολεμήσουμε και να διεκδικήσουμε την πρόκριση. Το Βέλγιο είναι ομάδα της πρώτης ταχύτητας του παγκοσμίου βόλεϊ. Έπαιξε στο Α’ γκρουπ του World League, αντιμετώπισε σπουδαίες ομάδες και καταλαβαίνετε τι εμπειρίες δίνουν στην ομάδα οι αγώνες με αντιπάλους όπως η Ιταλία, η Πολωνία. Είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για αυτόν τον όμιλο, αλλά έχει κι αυτό προβλήματα καθώς στο 1ο τουρνουά δεν θα αγωνιστούν οι δύο βασικοί διαγώνιοι του Βαν Ντε Ντρίες και Βαν Βάλε. Ο τεχνικός του Βελγίου κ. Μπάγενς είπε ότι παρά τις απουσίες πιστεύει ότι έχει την ποιότητα να πάρει την πρώτη θέση και για αυτό δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί του. Οι αγώνες όμως είναι ένα άλλο πράγμα. Επιλέξαμε να βάλουμε το Βέλγιο την πρώτη αγωνιστική ώστε να τους περιορίσουμε το διάστημα της προσαρμογής του στο μέρος και στο χώρο του γηπέδου. Σ’ αυτό το παιχνίδι θα μετρήσουμε τις δυνάμεις μας. Αν έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα θα μας επιτρέψει να πάμε στην Αμβέρσα με άλλη ψυχολογία, ενώ αν είναι αρνητικό θα πρέπει να επανακαθορίσουμε τους στόχους μας, Ξεκινώντας από το ματς με την Μολδαβία ώστε να οδηγηθούμε στο ματς με Ουκρανία που θα έχει αποκτήσει μεγάλη σημασία για τη διεκδίκηση της 2ης θέσης.

Ο άγνωστος Χ της διοργάνωσης είναι η Ουκρανία που προέρχεται από την τεράστια βολεϊμπολιστική σχολή της πάλε ποτέ ένωσης ΣΣΔ. Πολλοί αθλητές αγωνίζονται στο ρωσικό πρωτάθλημα με πολλές εμπειρίες. Οι αγωνιστικές δυνατότητες των Ουκρανών αθλητών είναι πολύ υψηλού επιπέδου με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι στο τελευταίο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εφήβων κατέλαβε τη 2η θέση. Τα προβλήματα που υπήρχαν την οδήγησαν να έχουν μικρή συμμετοχή με αποτέλεσμα να πέσει στο ράνκινγκ και αυτή ακριβώς η θέση να μας τη φέρει ως αντίπαλο αλλά πραγματικά δεν είναι η τρίτη ομάδα του ομίλου. Είναι μια ομάδα που θα διεκδικήσει την πρόκριση.

Η Μολδαβία έρχεται ήδη επιτυχημένη δεν έχει να χάσει τίποτα νομίζω. Έχει μια αθλητική κουλτούρα όχι τόσο στο βόλεϊ αλλά δεν παύει να είναι μια ομάδα που είναι ισχυρή. Είναι και τα τρία παιχνίδια δύσκολα, δε υπάρχει κακή Εθνική ομάδα».

Σε ερώτηση για το αν νιώθει πίεση για το γεγονός ότι η Εθνική δεν έχει προκριθεί σε τελική φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από το 2009 τόνισε:

«Θα είναι υπεκφυγή να μην πω ότι νιώθουμε πίεση αλλά αυτό που νιώθουμε παραπάνω είναι η δική μας ανάγκη να φτάσουμε εκεί που μπορούμε και υποσκελίζει την πίεση, που είναι πίεση αγάπης.

Δεν είναι πίεση που απορρέει από μια πιθανή κριτική αν δεν πάμε καλά. Είναι σημαντικότερη η πίεση να αποτυπωθεί μέσα στο γήπεδο η δουλειά που έχουμε κάνει όλο αυτό το διάστημα».

Σε ερώτηση για την απουσία των Φιλίποφ – Κοκκινάκη από τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού τουρνουά σημείωσε:

«Από τη μεριά μας το προπονητικό σταφ έχει δείξει τη μέγιστη κατανόηση σε όλα τα προβλήματα των αθλητών και κυρίως στα θέματα υγείας. Έχουμε προσπαθήσει με τα μέσα που διαθέτουμε και με πολύ εθελοντική προσφορά να έχουμε πολύ καλή προπονητική και ιατρική υποστήριξη.

Για το θέμα του Ντίμα δεν μπορώ να κάνω κριτική αν ήρθε και έφυγε, αλά έχω καταθέσει μια έκθεση στην ΕΟΠΕ όπου παρουσιάζεται όλο το χρονικό με αντικειμενικά δεδομένα θεωρώ, αλλά δεν είναι δική μου ευθύνη να κρίνω.

Θα ήθελα να κάνω μια γενικότερη τοποθέτηση και να πω ότι παρόμοια προβλήματα με εμάς αντιμετωπίζουν και άλλες χώρες κι αυτό έχει να κάνει και με την περίοδο που γίνεται η διοργάνωση. Όταν ένας επαγγελματίας έχει συμβόλαιο με ένα κλαμπ και θα το εισπράξει μόνο αν είναι απόλυτα υγιής, είναι λογικό να του δημιουργούνται μια σειρά φοβίες που δεν του επιτρέπουν να κάνει την υπέρβαση για δράσεις που είναι πολύ κοντά χρονικά, για δράσεις που το μόνο που έχουν να του αποφέρουν είναι κινδύνους. Αυτό αφορά όλα τα αθλήματα.

Δεν ξέρω αν εξαντλήθηκαν οι δυνατότητες και οι προσπάθειες να είμαστε εδώ πλήρεις και δεν μπορώ να το μετρήσω και δεν νομίζω ότι έχει και σημασία αυτή τη στιγμή. Η αλήθεια είναι ότι ένα συγκεκριμένο πρόβλημα των ομαδικών σπορ είναι η σχέση μεταξύ Εθνικών ομάδων και σωματείων. Κι όσο αυτή η σχέση γίνεται πιο επαγγελματική τόσο δυσκολότερη θα γίνεται. Για μένα είναι σημαντικό να τονιστεί η προσέλευση όλων των άλλων αθλητών που είναι ουσιαστικά για 5 μήνες μαζεμένοι και νομίζω ότι αυτό δίνει και το μέτρο του πόσο οι παρόντες αγαπούν πιστεύουν και υπερασπίζονται το θεσμό της Εθνικής ομάδας.

Για το θέμα του Κοκκινάκη, είχα μια επικοινωνία μας του λόγω των προβλημάτων του Δαλακούρα που τον έθεσαν εκτός προπονήσεων και αγώνων για αυτά τα δυο τριήμερα. Θα έλεγα είχα μια επικοινωνία σε μια διαδικασία «επιστράτευσης».

Ο Μενέλαος είχε διαφορετική άποψη, δεν θέλησε να είναι παρών και εκλήθη ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος. Η δουλειά του προπονητή είναι να αξιολογεί τους αθλητές και θα προσπαθήσω να το αναλύσω όσο πιο απλά γίνεται.

Όταν μια ομάδα θα πρέπει να κάνει προπονήσεις για 4 μήνες είναι πολύ σημαντικό να έχεις διαδικασίες που να μπορούν να τονώσουν τον ανταγωνισμό των αθλητών μεταξύ τους. Είναι δύσκολο για ένα προπονητικό ρόστερ να έχει αθλητές που έχουν συγκεκριμένες αδυναμίες πάνω στο φιλέ. Επομένως η αξιολόγηση που γίνεται δεν γίνεται μόνο στο συνολικό προφίλ των αθλητών, αλλά στο πως η χημεία ενός ρόστερ θα προάγει τον ανταγωνισμό μέσα από τις προπονήσεις.

Να πω απλά ο Κοκκινάκης ανταγωνίζεται τον Πρωτοψάλτη κι επειδή οι δεξιότητες του Μενέλαου έχουν να κάνουν με την πίσω ζώνη (είναι καλός στην άμυνα, υποδοχή αλλά και καλός πασέρ) του κάναμε μια πρόταση να αγωνιστεί ως λίμπερο στο World League, θεωρώντας ότι είχε τίποτα να χάσει. Αυτός αρνήθηκε αλλά είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε αθλητή να επιλέγει σε ποια θέση θέλει να σταδιοδρομήσει. Το ζητούμενο για μένα είναι ότι σε μια διαδικασία επιστράτευσης δεν θέλησε να βοηθήσει».

Από την πλευρά του ο αρχηγός της Εθνικής Δημήτρης Τζούριτς σημείωσε: «Σας ευχαριστώ που βρίσκεστε εδώ κι είναι πολύ σημαντικό αυτό για εμάς. Ευχαριστούμε το Δήμο Κοζάνης αλλά και τον απλό κόσμο της πόλης. Νιώθουμε τη ζεστασιά του κόσμου και θέλουμε να ξαναζήσουμε αυτή την απίστευτη ατμόσφαιρα που είχαμε απολαύσει μέσα και έξω από το γήπεδο τον Ιούνιο.

Στόχος είναι πάμε στο Ευρωπαϊκό μετά από τόσα χρόνια. Έχουμε δουλέψει σκληρά παρά τα προβλήματα που υπάρχουν γύρω μας. Είμαστε μόνοι μας, αλλά το σταφ και οι συμπαίκτες μου έχουμε κάνει πολύ καλή δουλειά, τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο κι είμαι περήφανος που είμαι μέλος αυτής της ομάδας».

Δείτε τι έγινε λίγο νωρίτερα.

 

Μοιραστείτε την είδηση