Συνέντευξη τύπου και κάλεσμα Δημάρχου Εορδαίας για το Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο

3 Min Read

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή το επικείμενο «ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ» που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 11 και 12 Μαρτίου 2017 στην Πτολεμαϊδα , παραχώρησε ο Δήμαρχος Εορδαίας και Πρόεδρος του «Δικτύου Ενεργειακών Δήμων» Σάββας Ζαμανίδης την Δευτέρα 6 Μαρτίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας.

«Η Βιομηχανική Κληρονομιά ως μοχλός Βιώσιμης Ανάπτυξης : Η περίπτωση της ΛΙΠΤΟΛ είναι τι θέμα του Συμποσίου , που θα φιλοξενηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαϊδας και το οποίο διοργανώνει ο Δήμος Εορδαίας μαζί με το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων», επεσήμανε ο Δήμαρχος Εορδαίας .

- Advertisement -

Αναφερόμενος στο στόχο του Συμποσίου ο κ Ζαμανίδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Επειδή το θέμα της βιομηχανικής μας κληρονομιάς απασχόλησε το τελευταίο διάστημα την περιοχή, όπου εκφράστηκαν διάφορες απόψεις και αντιπαραθέσεις , αποφασίσαμε να αναπτυχθεί όλος ο Επιστημονικός προβληματισμός σε μία εκδήλωση υψηλού επιστημονικού επιπέδου ,από την οποία θα αντλήσουμε όλες τις επιστημονικές πληροφορίες για τη διαμόρφωση άποψης με αντικειμενικά κριτήρια. Έτσι λοιπόν καλέσαμε δύο Καθηγητές Πανεπιστημίων από περιοχές όπου υπάρχουν ορυχεία και έχουν αναπτυχθεί αντίστοιχες δραστηριότητες μετά την εξόρυξη του άνθρακα , ώστε η βιομηχανική κληρονομιά να συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής τους . Οι δύο εισηγητές μας από τη Γερμανία είναι όχι μόνο Πανεπιστημιακοί , αλλά ο ένας είναι μέλος του Διεθνούς Γραφείου για τη διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς και ο άλλος είναι Διευθυντής του Γερμανικού Μουσείου των ορυχείων του Bochum . Επίσης καλέσαμε τους πιο εξειδικευμένους επιστήμονες από της Ελλάδα όπως ο Καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Νίκος Μπελαβίλας και η Αρχιτέκτων ε.τ.ΥΠΠΟ Όλγα Δεληγιάννη η οποία έχει εντρυφήσει ειδικά για το Βιομηχανικό Συγκρότημα της ΛΙΠΤΟΛ . Το πάνελ των εισηγητών συμπληρώνουν η Ιστορικός –Βιομηχανική Αρχαιολόγος , Προεδρος Ελληνικού Τμήματος TICCIH Μαρία Μαυροειδή και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτ.Μακεδονίας Δημήτρης Μαυροματίδης».

     Ο Δήμαρχος Εορδαίας υπογράμμισε ότι καλέστηκε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ προκειμένου να κάνει   την εναρκτήρια ομιλία , όμως δεν θα παραβρεθεί για αντικειμενικούς λόγους, ενώ κάλεσε όλους φορείς και πολίτες να παρακολουθήσουν τις εργασίες του Συμποσίου και να συμμετάσχουν στη συζήτηση που θα ακολουθήσει μετά το πέρας των εισηγήσεων.

Ολοκληρώνοντας ο κ.Ζαμανίδης τόνισε: «Πρέπει να σχεδιάζουμε και για το μέλλον αλλά και για το παρόν . Μπορεί να θέλουμε να διατηρήσουμε τον ενεργειακό μας χαρακτήρα σαν περιοχή , στηρίζοντας τον λιγνίτη , όμως δεν πρέπει να απεμπολούμε όλες τις άλλες μορφές ανάπτυξης, όπως ο βιομηχανικός τουρισμός ,καθώς η μονοδιάστατη ανάπτυξη εγκυμονεί πολλούς κινδύνους».

Μοιραστείτε την είδηση