Ο Σκακιστικός Όμιλος Κοζάνης «Αετοί» ιδρύθηκε με όραμα τη διάδοση και καλλιέργεια του σκακιού στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Από τα πρώτα του βήματα έως και σήμερα, οι «Αετοί» ξεχωρίζουν για τη μαχητικότητα, την ομαδικότητα και την αγάπη για το πνευματικό αυτό άθλημα.
Με μέλη όλων των ηλικιών και δυναμική παρουσία σε τοπικά και πανελλαδικά πρωταθλήματα, ο σύλλογος αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού και πνευματικής άθλησης στην πόλη της Κοζάνης. Οι προπονήσεις, τα τουρνουά και οι συμμετοχές σε διασυλλογικές διοργανώσεις είναι μόνο ένα μέρος της καθημερινής δράσης των «Αετών».
Η πρόσφατη κατάκτηση του Διασυλλογικού Κυπέλλου Κεντροδυτικής Μακεδονίας 2025 επιβεβαιώνει τη συνεχή πρόοδο και την υψηλή ποιότητα του έργου του συλλόγου. Με την πρόκριση στη φάση των «16» του Πανελλήνιου Κυπέλλου, οι «Αετοί» συνεχίζουν να πετούν ψηλά, γεμάτοι φιλοδοξία και πάθος για το σκάκι.

Ο Σ.Ο. Κοζάνης «Αετοί» δεν είναι απλώς ένας σκακιστικός όμιλος· είναι μια κοινότητα που εμπνέει, ενώνει και διδάσκει τις αξίες της σκέψης, της στρατηγικής και του σεβασμού.
Γιατί το σκάκι είναι κάτι παραπάνω από ένα παιχνίδι – είναι τρόπος σκέψης και ζωής.