Σκεπτικισμός στη Sunlight για το gigafactory στην Κοζάνη

5 Min Read

Α. Αθανασόπουλος: Δεν πρόκειται να προχωρήσει αν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις – Δεν θα γίνουμε η επόµενη Northvolt του Νότου

Με ιδιαίτερο σκεπτικισμό αντιμετωπίζει πλέον ο επενδυστικός όμιλος Olympia Group το σχέδιο της θυγατρικής της Sunlight για τη δημιουργία της επένδυσης giga-factory μπαταριών λιθίου στη ∆υτ. Μακεδονία.

Όπως λέει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» και στο Δημήτρη Δελεβέγκο ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Αθανασόπουλος, δεν µπορεί να καταρτιστεί σχέδιο και κατ’ επέκταση να δεσµευτούν πόροι για την υλοποίηση δεύτερου gigafactory για λίθιο, αν δεν απαντηθούν σηµαντικά ερωτήµατα. Μεταξύ αυτών, αν θα παράσχει έµπρακτη και µακροχρόνια στήριξη η Ευρωπαϊκή Ενωση, και αν θα στηρίξουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες την παραγωγή µε εγγυηµένες µακροχρόνιες συµβάσεις προµήθειας. «∆εν έχουµε καµία διάθεση να αποτελέσουµε την επόµενη Northvolt του Νότου» δηλώνει κατηγορηματικά ο κ. Αθανασόπουλος.

Διαβάστε παρακάτω τις απαντήσεις του κ. Αθανασόπουλου:

-Με στόχο τον περιορισµό της ενεργειακής εξάρτησης από την Κίνα, τι έχουν πετύχει η Ευρώπη και η Αµερική τα τελευταία 5 χρόνια;

– Μετά τον κορωνοϊό και την κρίση της Ουκρανίας, Ευρώπη και Αµερική ανακοίνωσαν τις προθέσεις τους για απεξάρτηση από την Κίνα στον χώρο των µπαταριών αυτοκινήτων και στην αποθήκευση ενέργειας. Για τον σκοπό αυτό, η Ε.Ε. ξεκίνησε επιδοτήσεις µέσω του Ταµείου Ανάκαµψης και του Ταµείου Καινοτοµίας. Στην Αµερική είχαµε το Inflation Reduction Act που είναι παρασάγγας πιο φιλόδοξο από το αντίστοιχο της Ευρώπης.

Επικράτησε ένας ενθουσιασµός στη ∆ύση που οδήγησε στην ανακοίνωση κατασκευής πολλών εργοστασίων για παραγωγή στοιχείων µπαταριών κυρίως για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Οι πολιτικές παρέµβασης και στήριξης όλων αυτών των προσπαθειών ήταν αποσπασµατικές και δεν απάντησαν σε θέµατα επιλογής βιώσιµων τεχνολογιών, ικανότητας παραγωγής, διασφάλισης ανταγωνιστικής ποιότητας και κόστους.

Μετά πέντε έτη, µήπως η εξάρτηση από την Κίνα αντί να έχει µειωθεί έχει αυξηθεί; Ακόµα και το µεγάλο σχέδιο της Northvolt παρά την ισχυρή ιδιωτική χρηµατοδότηση (16 δισ. ευρώ) απέτυχε και δεν κατάφερε να παραγάγει τα κελιά µπαταριών. Υπάρχει ο ίδιος ενθουσιασµός από ιδιωτικά κεφάλαια και εµπορικές τράπεζες σήµερα; Προφανώς και όχι. Είναι τυχαίο ότι έχουµε δει 15 ακυρώσεις εργοστασίων παραγωγής στοιχείων µπαταριών στη ∆ύση; Είναι σύµπτωση ότι µόνο κινεζικές εταιρείες επενδύουν κυρίως στην Ουγγαρία; Στην Ευρώπη ποιος θα αναλάβει το τεχνολογικό και εµπορικό ρίσκο επενδύσεων σε µεταβαλλόµενες γεωπολιτικές συνθήκες;

– Ποιος είναι ο σχεδιασµός για το giga-factory στη Δυτ. Μακεδονία;

– Η Sunlight κράτησε σταθερό το τιµόνι των αποφάσεων και δεν παρασύρθηκε σε βεβιασµένες αποφάσεις γύρω από την παραγωγή στοιχείων λιθίου. Από το 2019 δηµιούργησε ένα διεθνές κέντρο καινοτοµίας και το 2022 ξεκινήσαµε την κατασκευή της πιλοτικής γραµµής, µε υποστήριξη από την Ευρώπη, που είναι και η µόνη που υπάρχει σήµερα για παραγωγή στοιχείων λιθίου που χρειαζόµαστε. Η επενδυτική συνέπεια της εταιρείας αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη έγκριση 245 εκατ. από το European Innovation Fund για επένδυση τουλάχιστον 1,2 δισ. Ωστόσο, αν δεν απαντηθούν σηµαντικά ερωτήµατα, δεν µπορεί να καταρτιστεί σχέδιο και κατ’ επέκταση να δεσµευτούν πόροι για την υλοποίηση δεύτερου gigafactory για λίθιο.

Θα παράσχει έµπρακτη και µακροχρόνια στήριξη η Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να ανταγωνιστούµε την Κίνα; Είναι ενδεικτικό ότι µεγάλη κινεζική εταιρεία έχει 20.000 µηχανικούς, ενώ επενδύει 1 δισ. ευρώ τον χρόνο σε έρευνα και ανάπτυξη. Επίσης, θα στηρίξουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες την παραγωγή µε εγγυηµένες µακροχρόνιες συµβάσεις προµήθειας για την εξασφάλιση τραπεζικού δανεισµού; Και σε ποιες τιµές αγοράς; ∆ιότι ναι µεν θέλουν Ευρωπαίους προµηθευτές, αλλά σε τιµές Κίνας – από 30% έως 50%, χαµηλότερες, συγκριτικά µε τις ευρωπαϊκές.

∆εν έχουµε καµία διάθεση να αποτελέσουµε την επόµενη Northvolt του Νότου. Αλλωστε, η Sunlight δεν αντιµετωπίζει σήµερα κάποιο ρίσκο, διότι θα συνεχίσει να προµηθεύεται στοιχεία λιθίου από την Κίνα και άλλους προµηθευτές. Στις επιλογές µας υπάρχει και η διερεύνηση συνεργατικών σχηµάτων µε κινεζικές επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στην Ευρώπη ή και µε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που θέλουν να αντλήσουν τεχνογνωσία από τη Sunlight.

Στην Olympia Group υποστηρίζουµε χωρίς κανένα δισταγµό τη Sunlight στο επενδυτικό της πλάνο µε καινοτόµα προϊόντα, επέκταση σε άλλες αγορές όπως η ναυτιλία και τα light commercial vehicles και σε νέους γεωγραφικούς προορισµούς. ∆ιαθέτουµε ένα πενταετές πλάνο µε ορίζοντα το 2030 που περιλαµβάνει και τον διπλασιασµό της εταιρείας.

Πηγή energypress

Μοιραστείτε την είδηση