Σκρέκας: Άκρως ανταγωνιστικό, βάσει στοιχείων, το mega φωτοβολταϊκό της ΔΕΗ στη Δυτ. Μακεδονία – Σε 16 μήνες η ηλέκτριση του πάρκου

2 Min Read

Με τους καλύτερους οικονομικούς όρους και «οιωνούς» ξεκινάει το σχέδιο της ΔΕΗ Aνανεώσιμες για το mega φωτοβολταϊκό ισχύος 200 MW στη Δυτική Μακεδονία.

Μιλώντας στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο Υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας υπογράμμισε πως το έργο από αρχικό προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ κατέληξε σε 83,7 εκατ. ευρώ, όντας ένα από τα πιο ανταγωνιστικά έργα στην Ευρώπη αυτή την στιγμή, μιας και το κόστος αναλογεί σε 420 χιλιάδες ευρώ ανά μεγαβάτ.

- Advertisement -

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός τόνισε πως η ταρίφα αποζημίωσης της παραγόμενης ενέργειας στα 49 ευρώ/MWh συνιστά μια εξαιρετικά συμφέρουσα τιμή «τόσο για την ΔΕΗ όσο και για τους πολίτες», καθώς είναι πολύ χαμηλότερη από την μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας χονδρεμπορικής αγοράς. «Παράγουμε ενέργεια με πολύ μικρότερο κόστος από αυτό που προκύπτει από το Μοντέλο-Στόχος και μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην στρατηγική της ΔΕΗ, επισήμανε την πρόθεση της επιχείρησης να συνδράμει τα μέγιστα στην προσπάθεια απανθρακοποίησης της χώρας, υιοθετόντας ένα νέο παραγωγικό μοντέλο ενέργειας, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν οι ΑΠΕ έναντι του λιγνίτη. Από την άποψη αυτή, η ΔΕΗ λαμβάνει ενεργό μέρος με νέες επενδύσεις στην προσπάθεια ενεργειακής μετάβασης, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη δίκαιης μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές.

Σύμφωνα με τον CEO της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνο Μαύρο, ο χρόνος εκτέλεσης και ηλέκτρισης του έργου προσδιορίζεται στους 16 μήνες από την έγκριση της σχετικής επένδυσης από την Βουλή, με την τελική παράδοση του έργου να αναμένεται σε 42 μήνες. Πρόκειται για χρόνους – ρεκόρ, όπως ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας πως το τελικό κόστος του έργου αποτελεί την καλύτερη τιμή που υπάρχει αυτή την στιγμή στην Ευρώπη.

Μοιραστείτε την είδηση