Σκυλακάκης: Η απολιγνιτοποίηση θα μας οδηγήσει στο μέλλον – Έως και μια 10ετία για την απόσβεση των επενδύσεων

3 Min Read

Στις επιπτώσεις και τις προκλήσεις της διαδικασίας της απολιγνιτοποίησης, αλλά και στα δυνητικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης στη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Ταμείο Ανάκαµψης & Σχέδιο Απολιγνιτοποίησης – τα όπλα για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοῖού», που συνδιοργάνωσαν η Eurobank και η Grant Thornton.

«Οι οικονομικές ενισχύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης που θα κατευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα θα αφορούν σε εκείνους που πραγματικά θέλουν να επενδύσουν και όχι σε αυτούς που απλά θέλουν επιδοτήσεις. Θεμελιώδης προτεραιότητα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης αποτελεί η πραγματοποίηση χιλιάδων παραγωγικών ιδιωτικών επενδύσεων και η δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων βιώσιμων θέσεων εργασίας», ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.

- Advertisement -

«Για το σχέδιο Απολιγνιτοποίησης ειδικότερα το Ταμείο Ανάκαμψης παίζει συμπληρωματικό ρόλο, με έμφαση στην αποκατάσταση των εδαφών και υποδομών και στην αναβάθμιση των υφιστάμενων δικτύων τηλεθέρμανσης, με βάση τα νέα δεδομένα», συμπλήρωσε ο Αναπλ. Υπουργός.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε, επίσης, ότι «η  απολιγνιτοποίηση δεν είναι το κλειδί. Το κλειδί είναι η μετάβαση σε μια ενέργεια που είναι κατά βάση εγχώρια που θα σταματήσει να μας επιβαρύνει. Η μετάβαση σε ΑΠΕ σε μεγάλο βαθμό και από την άλλη η ηλεκτροκίνηση στα οχήματα, μαζί και με τις διασυνδέσεις στα νησιά θα μειώσουν δραματικά το κόστος της ενέργειας. Αυτό είναι το τρίτπυχο που οδηγεί σε μια οικονομία πιο ανταγωνιστική, η οποία θα παράγει δικό της φτηνό καύσιμο».

Απαντώντας σε ερώτηση για το χρονικό ορίζοντα της απόσβεσης των σχετικών επενδύσεων, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι η απόσβεση θα γίνει σε 7-8 χρόνια, ίσως και σε μία δεκαετία.

«Θα αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο. Επίσης οι πόλεις μας, που έχουμε από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις στην Ευρώπη, θα αναβαθμιστούν. Η μετάβαση στην αυτόνομη ηλεκτρική οδήγηση θα σημάνει μια τεράστια αλλαγή στην ποιότητα της πόλης μας. Και στην τσέπη μας. Γιατί στο μάκρος του χρόνου το κόστος της μετακίνησης θα μειωθεί. Υπάρχει μια καμπύλη καινοτομίας και οικονομιών κλίμακος, και είμαστε ακόμη στην αρχή των ηλεκτρικών μεταφορών. Όταν αυτή η καμπύλη προχωρήσει, θα μειωθεί δραματικά το κόστος μετακίνησης και η ρύπανση της μετακίνησης. Θα αυξηθεί και ο διαθέσιμος δημόσιος χώρος. Όλα αυτά θα ξεκινήσουν από την απολιγνιτοποίηση, αυτή θα μας σπρώξει προς το μέλλον», επεσήμανε ο κ. Σκυλακάκης.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι «η Ελλάδα έχει τον πιο γηρασμένο στόλο οχημάτων. Από τα αυτοκίνητα που μπορέσαμε και αγοράσαμε τη δεκαετία του 2000, τώρα θα πάμε σε αυτοκίνητα πιο σύγχρονα και πιο καθαρά και οικονομικά», τόνισε

Μοιραστείτε την είδηση