«Σοκ» στο οικοσύστημα της περιοχής με την «εισβολή» των Μινγκ στη φύση – Απούσα η πολιτεία 8 χρόνια μετά

3 Min Read


Οκτώ χρόνια συμπληρώθηκαν από τη μέρα που ακτιβιστές εισέβαλλαν παράνομα σε εκτροφεία γουνοφόρων ζώων στην Καστοριά και απελευθέρωσαν χιλιάδες Μινγκ στη φύση. Η «τρομοκρατική για το περιβάλλον ενέργεια» όπως τη χαρακτηρίζει ο αντιπρόεδρος της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, διατάραξε το οικοσύστημα της περιοχής της Καστοριάς και όχι μόνο και μέχρι σήμερα η πολιτεία, όπως λέει, δεν ενδιαφέρθηκε για να περιορίζει το πρόβλημα.
«Οι πληθυσμοί των πουλιών έχουν μειωθεί αισθητά, η φωλεοποίηση γίνεται με πολύ πολύ λιγότερες αναπαραγωγικές φωλιές πουλιών που ζουν κοντά σε καλαμώνες, υπάρχει ανταγωνισμός με τη Βίδρα ένα είδος που ζει στην περιοχή της λίμνης της Καστοριάς και άλλες επιπτώσεις στην πανίδα της περιοχής προκαλούνται από την εισβολή των Μινγκ τα οποία επιδιώκουν να βρεθούν στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας και τρώει τα πάντα και αναπαράγεται με γοργούς ρυθμούς» δηλώνει ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Το γουνοφόρο Μινγκ είναι ζώο εργαστηρίου και εξελίχθηκε με αποκλειστική χρήση την εκμετάλλευση της γούνας του από τον άνθρωπο. Δεν πρόκειται για ζώο που ζει στη φύση και η είσοδος του σε αυτή μετά την απελευθέρωση έγινε βίαια προκαλώντας πολλά προβλήματα όχι μόνο στο οικοσύστημα της Καστοριάς αλλά και στης Κόνιτσας, Βεγορίτιδας, Χειμαδίτιδας και Πρέσπας όπου έχει εξαπλωθεί.
«Δεν είμαστε σε φάση να μιλήσουμε για τον ακριβή αριθμό του πληθυσμού του σήμερα αν και έχουμε συλλέξει στοιχεία όλα αυτά τα χρόνια. Ζητάμε την έγκριση ενός ερευνητικού προγράμματος στο οποίο θα δώσουμε τη βάση δεδομένων και θα προκύψουν αποτελέσματα. Μετά από οκτώ χρόνια υπολογίζουμε ότι έχουν γίνει πολλές αναπαραγωγές μεταξύ έξι με οκτώ. Όλες αυτές οι οικογένειες που έχουν δημιουργηθεί έχουν «αφομοιωθεί» στο περιβάλλον της λίμνης και αυτό είναι που μας προβληματίζει» προσθέτει ο κ. Παναγιωτόπουλος.
13 δισεκατομμύρια ευρώ «κοστίζει» στην Ευρώπη κάθε χρόνο η προστασία της βιοποικιλότητας από εισβλητικά είδη. Οι ενέργειες ακτιβιστών όμως, όπως αυτή στην Καστοριά, είναι πιο σπάνιες από τις επικίνδυνες ενέργειες των ίδιων των πολιτών οι οποίοι απελευθερώνουν στη φύση τα κατοικίδια τους προκαλώντας προβλήματα που ούτε μπορούν να φανταστούν.
«Αγοράζοντας ένα ζωάκι του Αμαζονίου ή άλλης περιοχής, μια χελώνα, ένα φίδι ή οτιδήποτε άλλο πρέπει να ξέρουμε ότι αυτό μεγαλώνει και επειδή «δενόμαστε» με αυτό δεν το σκοτώνουμε αλλά το απελευθερώνουμε στη φύση χωρίς να σκεφτούμε τι προβλήματα θα προκληθούν. Στην Ελλάδα τις κοκκινομάγουλες χελώνες του Αμαζονίου για παράδειγμα τις βρίσκουμε ακόμη και στη λίμνη της Καστοριάς. Όλα αυτά τα ξενικά είδη στοιχίζουν και οικονομικά και στη φύση» καταλήγει ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Η Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας έχει υποβάλλει πρόταση για να ξεκινήσει ένα ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με τις επιπτώσεις της εισβολής των Μινκγ στο οικοσύστημα και αναμένει τη χρηματοδότησή του. Εφόσον υλοποιηθεί υπολογίζεται ότι μετά από ενάμιση χρόνο από την έναρξή του θα υπάρχουν αποτελέσματα για τον πληθυσμό των Μινγκ.
Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση