Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια: Για τις εξελίξεις στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης

4 Min Read

Η πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου για το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι ενταγμένη στην προσπάθεια του αστικού κράτους να περιορίσει τις εργατικές διεκδικήσεις , να βάλει στο γύψο το εργατικό κίνημα. Τα αστικά δικαστήρια που βγάζουν παράνομες και καταχρηστικές τις 9 στις 10 απεργίες, σε αυτήν την περίπτωση με την απαράδεκτη απόφαση τους βάζουν βόμβα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η απόφαση ανάγει με το σκεπτικό της τα δικαστήρια σε υπέρτατο κριτή των δημοκρατικών διαδικασιών των συνδικάτων, αφού η δικαστική απόφαση ισχυρίζεται ότι τα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα δεν έχουν καμία αρμοδιότητα στον έλεγχο και στη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων τους, αλλά ότι τέτοια αρμοδιότητα έχουν μόνο τα δικαστήρια. Όλα αυτά σε μια περίοδο που ετοιμάζουν το νέο συνδικαλιστικό νόμο στα πλαίσια της 3ης αξιολόγησης που στόχο έχει τον έλεγχο και την καθυπόταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.
Ευθύνη για την κατάσταση αυτή έχει ο παλιός και νέος εργοδοτικός συνδικαλισμός των ΔΑΚΕ –ΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ. Αφού συμφωνούν στα βασικά όπως είναι ο μονόδρομος της Ε.Ε, η ανταγωνιστικότητα, η στήριξη της μιας η άλλης κυβέρνησης στην προώθηση της αντεργατικής – αντιλαϊκής πολιτικής, αφού χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους παραχάραξης της βούλησης των εργαζομένων (υπενθυμίζουμε ότι το συνέδριο έκοψε αντιπροσώπους της ΔΑΚΕ, ΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ) τώρα έδωσαν πάτημα στην δικαιοσύνη να ρυθμίζει τα θέματα του Εργατικού Κέντρου θυμίζοντας άλλες εποχές. Οι αντιθέσεις τους στο Ε.Κ Κοζάνης δεν έχουν να κάνουν με τα συμφέροντα των εργαζομένων αλλά με τα ποια συμφέροντα εξυπηρετεί ο καθένας. Δεν έχασε την ευκαιρία ο πρόεδρος του Ε.Κ σε συνέντευξη του σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό να φτιάξει το «φιλεργατικό» προφίλ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ την στιγμή που έχουν ψηφίσει μνημόνια, περικοπές και το σύνολο της αντεργατικής –αντιλαϊκής πολιτικής, όπως επίσης εκλεγμένους στην τοπική διοίκηση που προσπαθούν να προχωρήσει το επόμενο βήμα της ιδιωτικοποίησης με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις από τους εργαζόμενους και το λαό.
Οι παρατάξεις ΔΑΚΕ- ΠΑΣΚΕ –ΑΚΕ η όπως αλλιώς ονομάζονται στη ΓΕΝΟΠ, το Σπάρτακο ,την ΕΝΩΣΗ, την ΕΤΕ και αλλά σωματεία υπηρετούν ένα και μόνο στόχο το πώς θα προσδέσουν το εργατικό κίνημα στα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και των κυβερνήσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο τέως και ο νυν πρόεδροι του Ε.Κ (ΔΑΚΕ- ΑΚΕ) λίγο διάστημα μετά το συνέδριο του Ε.Κ φιγουράριζαν στο ίδιο ψηφοδέλτιο της ΔΑΚΕ στο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ. Όλοι μαζί στην ΓΕΝΟΠ προωθούν την ιδιωτική ασφάλιση , υπερασπίζονται τις απολύσεις ου ονομάζουν «εθελούσια», συμφωνούν με την αξιολόγηση που προωθεί η εργοδοσία και στόχο έχει την εντατικοποίηση της εργασίας και την μείωση της μισθοδοσίας. Όλοι μαζί στηρίζουν την άποψη του «μικρότερου κακού» , το «μην μιλάς, μη ζητάς, δεν βλέπεις τι γίνεται» , να «βάλουμε πλάτη στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνάει η επιχείρηση» κ.α. που μας έχει οδηγήσει από ήττα σε ήττα.
Ποιον βολεύει το γεγονός ότι μπροστά στο επόμενο βήμα της απελευθέρωσης ιδιωτικοποίησης της ενέργειας που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους εργαζομένους και το λαό το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση;
Καλούμε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματα τους για το ρόλο της αστικής δικαιοσύνης και εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού. Να συμμετέχουν μαζικά στα σωματεία, να τα μετατρέψουμε σε κύτταρα μαχητικού αγώνα για την υπεράσπιση των εργαζομένων και του λαού και όχι φερέφωνα της εργοδοσίας, των κυβερνήσεων και του κράτους.
ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ

Μοιραστείτε την είδηση