Σωστό ή λάθος;

2 Min Read

Δήλωση Νο1 Τα social media δεν επέτρεψαν να γίνει το πραξικόπημα στην Τουρκία

Δήλωση Νο 2 Ο λαός αυθόρμητα αντιστάθηκε στο στρατό

- Advertisement -

Δήλωση Νο 3 Ουδείς γνώριζε για το πραξικόπημα

Δήλωση Νο 4 Το πραξικόπημα έγινε από το στρατό, χωρίς ανάμειξη άλλων παραγόντων

Σταχυολογώντας πρόχειρα τέσσερις απο τις αμέτρητες δηλώσεις βεβαιότητας που έγιναν και αναπαρήχθησαν σχετικά με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, αντιλαμβάνεται κάποιος την ευκολία με την οποία μπορεί μια παρατήρηση να μετατραπεί σε γενικευμένο συμπέρασμα.

Το βράδυ της περασμένης Παρασκευής είδαμε σε ζωντανή σύνδεση τα τανκς να βγαίνουν τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και δραματικές εκκλήσεις να γίνονται μέσω skype. Είδαμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να πρωταγωνιστούν και τις γνωστές μιντιακές απεικονίσεις που αγαπούν να ξεχωρίζουν μεταξύ “καλών και κακών” να βγαίνουν αβίαστα.

Αυτά είδαμε. Αυτά έγιναν, όμως, ή υπήρξαμε για μια ακόμη φορά ακούσια θύματα μιας διαμεσολαβημένης πραγματικότητας, με βάση την οποία ο κόσμος θα πιστέψει αυτό που θα δει;

Αλήθεια ή ψέμματα, σημασία έχει να μη βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Μια προσεκτική ανάγνωση και μια ακόμη πιο προσεκτική παρατήρηση αυτών που θα ακολουθήσουν θα μας δείξει τι πραγματικά συμβαίνει, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι σε τέτοιες περιπτώσεις το πρώτο μεγάλο θύμα είναι η αλήθεια.

Μοιραστείτε την είδηση