«Σωτηρία» από την κατάρρευση του γεφυριού της Σβόλιανης

2 Min Read

Την «σωτηρία» του γεφυριού της Σβόλιανης με ένταξη 74.400,00€ στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους εισηγήθηκε στην Οικονομική Επιτροπή της 10ης Νοεμβρίου ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης Γρηγόρης Τσιούμαρης.
Έτσι παίρνει οριστικά πλέον τον δρόμο της δημοπράτησης για την αποκατάσταση του περίφημου γεφυριού, σύμφωνα με την μελέτη της Δ.Τ.Ε. Π.Ε. Κοζάνης, που εδώ και χρόνια εκπέμπει σήμα κινδύνου για την κατάρρευση δομικών του όγκων.
Το γεφύρι της Σβόλιανης είναι αναμφισβήτητα από τα ομορφότερα και πλέον εντυπωσιακά από στατικής άποψης πέτρινα γεφύρια της χώρας μας. Βρίσκεται 1,5 χλμ νοτιοανατολικά του οικισμού Αγίας Σωτήρας Βοΐου στον άνω ρου του ποταμού Πραμόριτσα. Είναι δίτοξο και κατασκευάστηκε το 1851 με ενέργειες του πατρός Νικηφόρου Ξενόπουλου για να συνδέσει την Αγία Σωτήρα με τον Δίλοφο, το Δασύλλιο, την Χρυσαυγή αλλά και το βουνό της Τσούκας. Ένας από τους μαστόρους του γεφυριού ήταν ο Γιώργος Αντωνόπουλος από την Αγία Σωτήρα. Το μήκος του φτάνει τα 26 μ. και το ύψος του τα 8,50 μ. Το μεγαλύτερο τόξο του εδράζεται με περίτεχνο-εντυπωσιακό τρόπο στον απέναντι ψηλό βράχο δημιουργώντας την αίσθηση της φυσικής του συνέχειας.
Κάτω απ΄ αυτό έχουν δημιουργηθεί σταλακτίτες 10-15 εκατοστών από τα άλατα ασβεστίου του κονιάματος που παρασέρνονται από την βροχή. Είναι κυριολεκτικά από τα έργα που δημιουργούν οι άνθρωποι για να προεκτείνουν την ομορφιά της φύσης.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση