Σωτήρης Ζαριανόπουλος: Η Συμφωνία των Πρεσπών έγινε για το ΝΑΤΟ. Ούτε για το όνομα, ούτε για τον Μέγα Αλέξανδρο – Συνέντευξη στους Σωκράτη Μουτίδη και Παναγιώτη Τσαρτσιανίδη στις Βρυξέλλες

7 Min Read

Με τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο κλείνει ο κύκλος των συνεντεύξεων που πήραν στις Βρυξέλλες οι Σωκράτης Μουτίδης και Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης και δημοσιεύει καθημερινά «Ο Χρόνος».
Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές για να αποδυναμώσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, καταγγέλλει το ρόλο του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια και αναφέρει ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν γίνεται για το όνομα ή για τον Μέγα Αλέξανδρο, αλλά για την ενέργεια και την γεωστρατηγική κυριαρχία.
Για τις ευρωεκλογές και το αν θα πρέπει ο κόσμος να ψηφίσει μαζικά
Το ΚΚΕ λέει να ψηφίσει ο κόσμος μαζικά στις ευρωεκλογές, όχι για να δυναμώσει, αλλά για να αποδυναμώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και να της καταφέρει ένα αποφασιστικό πλήγμα για τις πολιτικές που έχει ακολουθήσει σε όλη την Ευρώπη και με μεγάλη ένταση στη χώρα μας, τα γνωστά μνημόνια. Δεν βγήκαμε από τα μνημόνια. Αντίθετα οι συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η ενσωμάτωση όλων των προηγούμενων μνημονίων για την επόμενη δεκαετία, αλλά και ακόμα πιο αρνητικές αλλαγές, όπως τα μέτρα που θα παίρνει αναγκαστικά η χώρα για να επιτυγχάνει αυτά τα θηριώδη πλεονάσματα.
Για παράδειγμα η μη περικοπή των συντάξεων, την οποία όλοι πανηγυρίζουν, αφορά μόνο στους παλιούς συνταξιούχους, προ του νόμου Κατρούγκαλου και όχι στους καινούργιους. Γι’ αυτούς οι περικοπές είναι δεδομένες. Σε ερώτηση του ΚΚΕ προς τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ για το αν θα επανέλθει το θέμα των περικοπών, αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, η απάντηση ήταν σιωπή. Τουτέστιν παραδοχή ότι θα ξαναγυρίσουν οι περικοπές.
Είναι γνωστή εξάλλου η ευρωπαϊκή επιλογή να αντικατασταθεί η δημόσια ασφάλιση από την ιδιωτική.
Εμείς λέμε ο κόσμος να ψηφίσει και με την πείρα του να καταδικάσει όλα αυτά τα κόμματα συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης που τον κορόιδεψαν, να καταδικάσει αυτό το μόρφωμα και να στηρίξει το ΚΚΕ που εδώ και χρόνια είχε προειδοποιήσει για το τι εστί Ε.Ε. και δικαιώθηκε πλήρως.
Για το αν μπορεί να υπάρξει σύγχυση ανάμεσα στις θέσεις των ακραίων εθνικιστικών κομμάτων και του ΚΚΕ σχετικά με τη συμμετοχή στην Ε.Ε.
Καμία απολύτως σύγχυση δεν μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στις θέσεις των ακραίων εθνικιστικών κομμάτων και του ΚΚΕ. Βρίσκονται στον αντίποδα. Καταρχάς δεν πρέπει να πιστεύει κανένας ότι αυτά τα κόμματα είναι εναντίον της Ε.Ε. Την κατηγορούν, αλλά στην ουσία συμφωνούν με την πολιτική της. Π.χ. υπάρχει ένα κόμμα στην Ελλάδα, οι φασίστες, ναζιστές, εγκληματίες της «Χρυσής Αυγής» που παριστάνουν εντός Ελλάδας τους αντιευρωπαϊστές. Ξέρετε ποια ήταν η πρόταση ευρωβουλευτή τους στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου; Τα παιδιά αντί να τραγουδούν κάθε πρωί μόνο το εθνικό ύμνο της Ελλάδας, να τραγουδούν κι αυτόν της Ε.Ε.
Για δείτε λίγο το θέμα των Σκοπίων. Η έκθεση αυτή πανηγυρίζει, γιατί η απαράδεκτη κατά τη γνώμη μας, Συμφωνία των Πρεσπών προετοίμασε την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Το επαναλαμβάνει εφτά φορές, επιβεβαιώνοντας τα όσα λέει το ΚΚΕ ότι το θέμα δεν ήταν το όνομα, αλλά η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ. Ξέρετε κανένα κόμμα στην Ελλάδα, εκτός του ΚΚΕ, που να αντιτίθεται στο ΝΑΤΟ και στην επέκτασή του στα Δυτικά Βαλκάνια;
Οι πάντες και πρώτα απ’ όλα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο σημαιοφόρος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, στηρίζουν τις επιλογές αυτές. Και η Χ.Α. το ίδιο. Όσοι ομνύουν στο όνομα του ΝΑΤΟ μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι. Όλους αυτούς δεν τους πειράζει ο ρόλος που παίζει το ΝΑΤΟ. Στην άλλη πλευρά είναι το ΚΚΕ που λέει ότι το ΝΑΤΟ είναι ανασφάλεια και πόλεμος και πρέπει όλοι οι λαοί των Βαλκανίων συντονισμένα να ξεσηκωθούν.
Για την μήνυση εναντίον του ΚΚΕ όταν στα διόδια Πολυμύλου σταμάτησε τη φάλαγγα του ΝΑΤΟ
Αποδεικνύεται ότι η κινητοποίησή του λαού έχει τρόπο να αποτρέψει. Αυτό το δολοφονικό κατασκεύασμα, το ΝΑΤΟ, πρέπει να πάρει απάντηση από την κινητοποίηση των λαών.
Ο λαός μας πρέπει να δει τι κέρδισε και τι έχασε από τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.
1974 το ΝΑΤΟ βάζει πλάτη στην στρατιωτική επέμβαση των Τούρκων στην Κύπρο και ουσιαστικά σήμερα έχουμε δύο μέρη στην Κύπρο. Το ΝΑΤΟ σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, προωθεί διχοτομικές λύσεις. Θέλει να τελειώσει το Κυπριακό με αυτό τον τρόπο και να επέμβει ως διαιτητής για να εξασφαλίσει τα συμφέροντα μεγάλων πολυεθνικών. Το ίδιο γίνεται και με την λογική της συγκυριαρχίας στο Αιγαίο. Δεν αναγνωρίζει σύνορα, αλλά ζώνες επιχειρησιακής ευθύνης. Το ΝΑΤΟ δεν δημιούργησε το θέμα των Σκοπίων με τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας;
Το ΝΑΤΟ δεν αλλάζει σύνορα και ανοίγει ορέξεις στα Βαλκάνια, όπως πχ. στην Τουρκία; Δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει αυτό. Μας προστατεύει σε τι; Από τις υπερπτήσεις; Είδατε καμία παρέμβαση στο θέμα των προσφύγων; Μόνο δεινά μπορεί να φέρει. Δεν μπορούν το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε. να αφήσουν στα χέρια της Ρωσίας, την Τουρκία. Θα έρθει κάποια στιγμή που αυτοί που λένε σήμερα ότι μας προστατεύει το ΝΑΤΟ, θα το μετανιώσουν πικρά.
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Το μεγάλο ζήτημα σήμερα είναι το πώς το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε. θα μπορέσουν να αποκλείσουν την αντίπαλή τους Ρωσία, που είναι κι αυτή μια καπιταλιστική χώρα και θα μπορέσουν να ελέγξουν γεωστρατηγικά την περιοχή, τις πηγές ενέργειας και τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας στην Κεντρική Ευρώπη που θέλει να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία. Άρα το όλο ζήτημα έχει να κάνει με τη διεύρυνση της επιρροής. Η Συμφωνία των Πρεσπών έγινε για το ΝΑΤΟ. Δεν έγινε για το όνομα, ούτε για τους απογόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτά είναι ανοησίες. Και στη συμφωνία αυτή υπάρχουν αλυτρωτισμοί. Ο εθνικισμός δεν θα σταματήσει. Το σύνθημα που μεταδίδεται ότι «η Μακεδονία είναι μια και είναι ελληνική», είναι ιστορικά ανυπόστατο, επικίνδυνο και εθνικιστικό. Κανένας δεν θα πρέπει να έχει το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης. Αυτή τη στιγμή εντείνονται εθνικισμοί και στα Σκόπια και στην Ελλάδα.

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση