Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του ΤΕΒΑ διαπιστώνει έκθεση του Υπουργείου

3 Min Read

Σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση του προγράμματος ΤΕΒΑ, από την Π.Ε. Κοζάνης, το Δήμο Κοζάνης και τον πρώην Δήμο Σερβίων- Βελβεντού, διαπιστώνει έκθεση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που έφερε στο φως η ενημερωτική ιστοσελίδα kozanimedia.
Σύμφωνα με την έκθεση όλα ξεκίνησαν, στις 12 Απριλίου του 2019 όταν υπήρξε επώνυμη καταγγελία από ωφελούμενη πως στη διανομή τροφίμων της 11ης Απριλίου 2019 έλαβε διαφορετικές ποσότητες από αυτές που δικαιούνταν.
Άμεσα συστήθηκε επιτροπή, που πραγματοποίησε λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης 2 ελέγχους.
Εκεί αρχικά διαπιστώθηκε, σύμφωνα πάντα με το έγγραφο, πως οι χειριστές της εφαρμογής του ΤΕΒΑ, από πλευράς της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Κοζάνης, «κλείδωσαν» ποσότητες στο σύστημα διανομής διαφορετικές (μικρότερες) από τις τελικές που έδωσε η Π.Ε. Κοζάνης καθώς δεν αντικατέστησαν την αρχικές ποσότητες, που είχε δώσει η Περιφέρεια με την ορθή επανάληψη.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διανείμει μικρότερες ποσότητες κρέατος στους ωφελούμενους κατά 2.591 τεμάχια μοσχάρι και 1.826 τεμάχια χοιρινό, χωρίς όμως να αυτό να καταγραφεί είτε στην Π.Ε. Κοζάνης είτε στην Κοινωφελή του Δήμου.
Στην ερώτηση των ελεγκτών για τι απέγιναν οι ποσότητες, η υπεύθυνη διανομής του Δήμου, όπως σημειώνεται στην έκθεση , έδωσε διάφορες απαντήσεις, οι οποίες δεν κρίθηκαν ως βάσιμες.
Παράλληλα στο πόρισμα υπάρχουν και άλλα ευρήματα όπως προβλήματα στον Οδηγό Εφαρμογής του προγράμματος αλλά και προβλήματα με τις ψηφιακές υπογραφές, που έμπαιναν σε άλλες μέρες από αυτές της διανομής ενώ φαίνεται πως καταγράφηκαν διανομές, που ποτέ δεν έγιναν.
Σύμφωνα με την έκθεση ο Δήμος Σερβίων- Βελβεντού παρουσιάζει «ίδιου χαρακτήρα και ποιότητας ευρήματα» με αυτά του Δήμου Κοζάνης ενώ χωρίς προβλήματα έγιναν οι διανομές στους Δήμους Σερβίων- Βελβεντού και Βοίου.
Η έκθεση καταλήγει διαπιστώνοντας «μη νομιμότητα και μη κανονικότητα στην υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου της πράξης και συνεπώς τη μη νομιμότητα και κανονικότητα των συντελεσμένων δαπανών, που αντιστοιχούν στο σύνολο των συνταγών, που εκτελέστηκαν από τους εταίρους Π.Ε. Κοζάνης,Δήμο Κοζάνης και Δήμο Σερβίων – Βελβεντού», «ανεπαρκής παρακολούθηση του φυσικού αντικειμένου του έργου», «οτι θίγεται η αξιοπιστία των διανομών», «συστηματική παρατυπία εις βάρος των ωφελούμενων», κ.α.
Η έκθεση απευθύνει αυστηρές συστάσεις συμμόρφωσης στους δικαιούχους ενώ κρίνει δαπάνες ύψους 453.658 ευρώ, που έγιναν σε επίπεδο Π.Ε Κοζάνης ως μη κανονικές και μη επιλέξιμες για τη δράση προς δήλωση στο λογαριασμο του ΤΕΒΑ και προτείνεται πως αν δεν καλυφθεί μέχρι την ολοκλήρωση της πράξης να γίνει ανάκτηση του.
Το τι εξελίξεις θα πυροδοτήσει η έκθεση αυτή μένει να φανεί το επόμενο διάστημα.

Γιάννης Κωσταρέλλας

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση