Σοβαρές καταγγελίες για τις κλίνες ΜΕΘ στην περιοχή

2 Min Read

Στη Δυτική Μακεδονία με 750 νοσοκομειακά κρεβάτια, με υψηλά ποσοστά κάλυψης και πληθυσμό 300.000 κατοίκους διαθέτουν 4 κλίνες ΜΕΘ (Γ.Ν. Πτολεμαΐδας) αντί 75!!!» καταγγέλει στην έκθεσή της με τα στοιχεία της μεγάλης έρευνας που πραγματοποίησε σε 74 νοσοκομεία της χώρας.
Η έρευνα της ΠΟΕΔΗΝ αναδεικνύει τις ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας σε κομβικά του σημεία.
Πολλά νοσοσοκομεία, όπως λέει η ΠΟΕΔΗΝ, δεν διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ, σε άλλα οι μονάδες είναι κλειστές, ενώ οι ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Σύμφωνα με την έρευνα λειτουργούν μόλις 540 κλίνες ΜΕΘ, στα 500 Δημόσια Νοσοκομεία και 40 σε Ιδιωτικές κλινικές, ενώ βάσει των ανεπτυγμένων κλινών των νοσοκομείων θα έπρεπε να λειτουργούν 3.500 κλίνες ΜΕΘ.
Ενδεικτικά, ολόκληρη η Δυτική Μακεδονία διαθέτει μόλις τέσσερις κλίνες ΜΕΘ, η Στερεά Ελλάδα οκτώ, η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη 27, η Ήπειρος 29 και η Κρήτη 38. Στα Δωδεκάνησα λειτουργούν μόνο έξι κλίνες ΜΕΘ, στα Επτάνησα τέσσερις και στις Κυκλάδες καμία.
Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι τα Δημόσια Νοσοκομεία έχουν αναπτυγμένες και πλήρως εξοπλισμένες 650 κλίνες ΜΕΘ εκ των οποίων οι 150 είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα 1.000 ασθενείς ετησίως να χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της μη λειτουργίας τους. «Και 5.000 ασθενείς ετησίως θα μπορούσαν να ζουν εάν λειτουργούσε επαρκής αριθμός κλινων ΜΕΘ», επισημαίνεται στην έκθεση.

Μοιραστείτε την είδηση