Σοβαρό εργατικό ατύχημα με τραυματισμό δυο εργαζόμενων στον ΑΗΣ Καρδιάς – Έσπασε στη μέση ο αποθέτης – απολήπτης της αυλής λιγνίτη

4 Min Read


Από καθαρή τύχη σώθηκαν οι δυο εργαζόμενοι της ΔΕΗ που εργάζονταν το βράδυ της Τρίτης στον έναν από τους τρεις απολήπτες που βρίσκονται στην αυλή λιγνίτη του ΑΗΣ Καρδιάς. Το τεράστιο μηχάνημα κόπηκε κυριολεκτικά στη μέση με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος και να τραυματίσει δυο εργαζόμενους, ευτυχώς ελαφρά.
Το σοβαρό εργατικό ατύχημα έγινε περίπου στις 8 το βράδυ. Στο σημείο έσπευσαν άμεσα τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κοζάνης μ’ ένα γερανοφόρο όχημα και 12 πυροσβέστες. Η επιχείρηση απεγκλωβισμού διήρκησε αρκετή ώρα αφού ο δεύτερος εργαζόμενος ήταν εγκλωβισμένος σε σημείο τέτοιο που ήταν δύσκολο, λόγω ύψους, να φτάσουν ευκλοα οι πυροσβέστες.

Οι δηλώσεις των σωματείων

- Advertisement -

Μόσχος Μόσχου Πρόεδρος «Σπάρτακου»: Μιλήσαμε με το διευθυντή και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Περιμένουμε το επίσημο πόρισμα για να μάθουμε το πώς έγινε αυτή η πολύ μεγάλη ζημιά. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα. Περιμένουμε επίσημα στοιχεία να μάθουμε το λόγο που έσπασαν τα συρματόσχοινα και θα κάνουμε κι εμείς τις δικές μας διεργασίες. Πιστεύουμε θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να μην έχουμε ξανά το μέλλον τέτοια ατυχήματα.
Ηλίας Στογιάννης Πρόεδρος «Ένωσης»: Είχαμε ακόμα ένα ατύχημα στον ΑΗΣ Καρδιάς κι ευτυχώς ο παράγοντας τύχη έπαιξε τον ρόλο του. Όπως καλά γνωρίζετε κατέρρευσε ο απολήπτης στην αυλή, όπου βρισκόταν δύο συνάδελφοι που τραυματίστηκαν ελαφρά. Επισκεφθήκαμε και χθες το σημείο και σήμερα. Περιμένουμε κι εμείς να μάθουμε τα αίτια του δυστυχήματος. Ζητούμε να προσέχουν οι συνάδελφοι γιατί τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ζωή μας.
Κώστας Ασαλουμίδης, Πρόεδρος «Εργατικής Αλληλεγγύης»: Το συγκεκριμένο ατύχημα έγινε με τον ίδιο τρόπο. Δεν είναι η πρώτη φορά και φοβάμαι πως δεν θα είναι η τελευταία. Πολλά τέτοια μηχανήματα έχουν χρόνια στην παραγωγή και θα έπρεπε είτε να έχουν ανακατασκευαστεί, είτε να έχουν αποσυρθεί. Τέτοια μηχανήματα «σαράβαλα» έχουμε στα ορυχεία και στους σταθμούς πολλά. Κάτι θα πρέπει να γίνει με αυτό. Γιατί καλό είναι το στούντιο που θα δημιουργηθεί στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, αλλά αυτό μόνο ταινίες τρόμου μπορεί να δείξει.

Το πρωί της Τετάρτης η ΔΕΗ εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση για το εργατικό ατύχημα η οποία λέει:

Στις 11.12.2018, και ώρα 19:30 στην αυλή λιγνίτη του ΑΗΣ Καρδιάς σημειώθηκε ζημία σε τμήμα της άνω δομής σε έναν από τους τρεις απολήπτες – αποθέτες που είχε ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό δύο εργαζομένων.
Άμεσα κινήθηκε η διαδικασία εκτάκτων καταστάσεων του Σταθμού και σε πρώτη φάση απεγκλωβίσθηκε ο πρώτος των εργαζομένων και μεταφέρθηκε με το ασθενοφόρο του Σταθμού στο Νοσοκομείο Κοζάνης. Ο εν λόγω εργαζόμενος φέρει θλαστικά τραύματα στα πλευρά του και παραμένει στο Νοσοκομείο για νοσηλεία. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς μετά και τις προβλεπόμενες εξετάσεις, η κατάσταση του δεν εμπνέει ανησυχία. Ο δεύτερος εργαζόμενος απεγκλωβίσθηκε και με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, χωρίς να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα και μεταφέρθηκε επίσης στο Νοσοκομείο Κοζάνης για προληπτικούς λόγους.
Η Επιχείρηση διερευνά τα αίτια που οδήγησαν στην αστοχία του μηχανήματος. Η βλάβη στο μηχάνημα το καθιστά επί του παρόντος μη λειτουργικό, αλλά υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες και εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στην τροφοδοσία του ΑΗΣ Καρδιάς με λιγνίτη.

Μοιραστείτε την είδηση