Στ. Πιτσιόρλας: Σε έργα ΣΔΙΤ το 20% των δημοσίων επενδύσεων από το 2017

3 Min Read

Μεγάλη ώθηση στα έργα ΣΔΙΤ σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιο Πιρτσιόλα, ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι από φέτος ένα ποσοστό ένα 20% του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) θα διατίθεται σε αυτή τη μέθοδο υλοποίησης έργων, με την οποία επιτυγχάνεται και μεγαλύτερη μόχλευση κεφαλαίων.

Ο κ. Πιρτσιόλας αναφέρθηκε στο θέμα των ΣΔΙΤ με αφορμή την επίσκεψή του στην Κοζάνη όπου ενημερώθηκε για την έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας της  πρώτης Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο πλαίσιο του πρώτου στη χώρα Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων της Δυτικής Μακεδονίας με πρωτοβουλία και ευθύνη της ΔΙΑΔΥΜΑ (Διαχείριση Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας).

Πρόκειται για επένδυση ύψους 48 εκατ. ευρώ, που υλοποιήθηκε με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) από την Ηλέκτωρ (θυγατρική της Ελλάκτωρ) η οποία και θα λειτουργήσει τη μονάδα για 25 χρόνια.

Κατά την παρουσίαση του έργου ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιρτσιόλας χαρακτήρισε το γεγονός της ολοκλήρωσης της συγκεκριμένης επένδυσης ως μια θετική είδηση, αλλά και ως παράδειγμα που έχει ανάγκη η χώρα. «Τέτοια παραδείγματα δείχνουν την Ελλάδα της δημιουργίας» σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και πρόσθεσε «χρειαζόμαστε μια νέα κουλτούρα σαν χώρα για να πάμε μπροστά μια νέα κουλτούρα στο πως συνεργαζόμαστε. Έχουμε ένα έργο που είναι υποδειγματικό το οποίο ολοκληρώθηκε ένα μήνα νωρίτερα, από τα προβλεπόμενα στη σύμβαση με τον ανάδοχο και χωρίς καμιά υπέρβαση του προϋπολογισμού».

Ο κ. Πιρτσιόλας πρόσθεσε πως η μέθοδος των ΣΔΙΤ είναι ένα εργαλείο που θα πρέπει η χώρα να το χρησιμοποιήσει πολύ περισσότερο και όχι μόνον για τη διαχείριση των απορριμμάτων.  Αναφορικά με τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων ΣΔΙΤ σημείωσε πως ακολουθούν τα αντίστοιχα σε Ήπειρο, Πελοπόννησο και Σέρρες.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στο κλείσιμο της αξιολόγησης από τους θεσμούς:  «Ελπίζουμε στο επόμενο διάστημα να ολοκληρωθεί και να κλείσει η αξιολόγηση. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν. Αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα απ΄ τις διαφωνίες των δανειστών μεταξύ τους για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, όμως, θα κάνουμε ό,τι πρέπει να κάνουμε, διότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί τεράστιες θυσίες υλοποιώντας αυτό το πρόγραμμα. Αυτό το πρόγραμμα πρέπει να ολοκληρωθεί ώστε να βγούμε από την επιτήρηση. Βρισκόμαστε στο τελευταίο σημείο, στον τελευταίο σταθμό και πρέπει να τον ξεπεράσουμε. Και θα το ξεπεράσουμε κλείνοντας τώρα την αξιολόγηση, μπαίνοντας στην ποσοτική χαλάρωση και δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα θετική γύρω από την οικονομία μας. Η εικόνα είναι ότι υπάρχει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, υπάρχουν πολλές δυνατότητες, και οφείλουμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες για να πάμε μπροστά».​

http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1204865/st-pitsiorlas-se-erga-sdit-to-20-ton-dimosion-ependuseon-apo-to-2017

Μοιραστείτε την είδηση