Στ. Πράσσος: «Έχουμε χαρακτηριστεί ως αγωνιστές και οι κοινωνικοί αγώνες είναι η βάση μας»

7 Min Read

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας με την ΑΡ.ΣΥ. Στέφανος Πράσσος μιλάει στο «Χ»

Για μια Δυτική Μακεδονία με ισότητα και καλύτερη ποιοτικά ζωή έκανε λόγο στη συνέντευξή του στο «Χ» ο περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας και υποψήφιος Περιφερειάρχης με την ΑΡ.ΣΥ. Στέφανος Πράσσος. Ο κ. Πράσσος μίλησε εν μέσω άλλων και για τους κοινωνικούς αγώνες που έχουν δώσει δίπλα στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας και για το πώς θα γίνει η καθημερινότητα πιο «ανθρώπινη» με εστίαση στον άνθρωπο.

Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που ο Στέφανος Πράσσος θα κατέβει ως υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας με την Αριστερή Συμπόρευση για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία. Έχει, ωστόσο, παρελθόν στα συνδικάτα ως πρόεδρος συνδικάτου εργαζομένων της ΔΕΗ, μέλος του Δ.Σ. του εργατικού κέντρου αλλά και της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και ιδρυτικό μέλος της ΑΡ.ΣΥ. με μακριά δράση στο συνδικαλιστικό κίνημα και πολιτική και κοινωνική δράση από 18 χρονών.

Αυτό που τον οδήγησε να ασχοληθεί με τα κοινά ήταν η επιθυμία του να παλέψει απέναντι στην αδικία σε όλα τα επίπεδα προς τους πολίτες και τους εργαζομένους και με τον ίδιο να δίνει το «παρών» σε όσους αγώνες των πολιτών έχουν γίνει στην περιοχή. «Αξίζει τον κόπο να ασχοληθείς με τα κοινά, για μια ισότητα στους πολίτες, για το δίκιο των εργαζομένων, για το δίκιο των ανθρώπων που καταπιέζονται και το δίκιο των ανθρώπων του μόχθου» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας «οι κοινωνικοί αγώνες είναι η βάση για να ζήσουν καλύτερα οι πολίτες».

«Το ότι θα φέρουν επενδυτές στην περιοχή το ακούμε πάνω από 40 χρόνια, αλλά αυτό δεν μας αρκεί αν δεν ζει καλύτερα αυτός που θα δουλεύει σε αυτές τις επιχειρήσεις και ο κάτοικος της Δυτικής Μακεδονίας. Όλοι μιλάνε για τα αγροτικά και τα κτηνοτροφικά, αλλά ποτέ κανείς δεν μιλάει για τη ζωή των ανθρώπων στην ύπαιθρο» τόνισε ο κ. Πράσσος, εστιάζοντας στο ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν γιατρούς, νοσοκομεία, κέντρα υγείας, σχολεία, τρόπους ψυχαγωγίας και διασκέδασης, δρόμους και πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά.

«Στα μέλη της ΑΡ.ΣΥ. υπάρχουν άνθρωποι ανένταχτοι σε κινήματα, ανένταχτοι της Αριστεράς αλλά και αγωνιστές, οι οποίοι είναι σε πολιτικές οργανώσεις του ευρύτερου ριζοσπαστικού αντικαπιταλιστικού πόλου και της μαχόμενης Αριστεράς» είπε ο κ. Πράσσος. «Θεωρούμε ότι είμαστε ένα κοινωνικό – πολιτικό μέτωπο των αγωνιστών της βάσης, χωρίς να παίρνουμε υπόψιν το σε ποια κομματική οργάνωση ανήκει ο καθένας. Εμείς παίρνουμε συλλογικά και δημοκρατικά αποφάσεις, κάνουμε σύνθεση απόψεων και αυτό είναι η δύναμη μας, διότι συνθέτουμε απόψεις από διαφορετικά ρεύματα» σημείωσε.

Το πρόγραμμα της ΑΡ.ΣΥ. είναι ένα πρόγραμμα διεκδίκησης, αγώνα και εναλλακτικών προτάσεων που απευθύνεται κυρίως στα κινήματα και τους ανθρώπους της Δυτικής Μακεδονίας με πρώτο πυλώνα την αντίσταση, καθώς υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, τα οποία πρέπει να λυθούν όπως οι αξιοπρεπείς μισθοί και οι καλές συνθήκες εργασίας, ο τουρισμός,  ο πρωτογενής τομέας δίνοντας την εναλλακτική πρόταση της αναγεννητικής και βιολογικής γεωργίας, αλλά και οι βιομηχανικές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες παίρνουν έναν χαρακτήρα «ολοκαυτώματος» για τη Δυτική Μακεδονία, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πράσσος.

«Γυρίσαμε όλη τη Δυτική Μακεδονία και είδαμε ανθρώπους σε απόγνωση, η ζημιά είναι τεράστια και δημιουργείται ασφυξία στους κατοίκους» τόνισε ο ίδιος, αναφερόμενος κυρίως στην οικολογική καταστροφή περιοχών, όπως η λίμνη Πολυφύτου, το Νυμφαίο, η Καλαμιά, τα Πιέρια, η ΜΑΒΕ κ.α. «Εμείς θέτουμε και ένα άλλο ζήτημα, πως όχι μόνο θα αγωνιστούμε για να μην γίνουν, αλλά να αρχίσει και το ξήλωμα από περιοχές Natura, εθνικά πάρκα και εθνικούς δρυμούς. Η δύναμη της Δυτικής Μακεδονίας πρέπει να είναι το περιβάλλον, τα δάση, τα βουνά, οι λίμνες, τα ποτάμια γιατί αυτό είναι το πλεονέκτημα της, αν το χάσει και αυτό θα γίνει μια έρημη περιοχή και θα μας μείνει μόνο η καταστροφή». 

Σε ό,τι έχει να κάνει με την απολιγνιτοποίηση, η ΑΡ.ΣΥ. έχει καταθέσει ήδη μια εναλλακτική πρόταση στο περιφερειακό συμβούλιο η οποία ψηφίστηκε ομόφωνα υπέρ της επαναλειτουργίας των δύο ορυχείων, Αμυνταίου και Καρδιάς, με πρώτο βήμα την αποκατάστασή των εδαφών τους, ενώ οι τρεις καινούριες μονάδες που πληρούν περιβαλλοντολογικά στάνταρ, η Πτολεμαΐδα  5, ο ΑΗΣ Μελίτης και ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου 5 προτείνεται να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, όπως και τα ορυχεία Αμυνταίου, η 5η μονάδα του ΑΗΣ Καρδιάς που εγκαταλείφθηκαν λόγω απολιγνιτοποίησης και φέρουν τεράστια περιβαλλοντολογικά προβλήματα στην περιοχή. «Γίνονται αυταναφλέξεις λιγνιτών και δεν σβήνουν μόνο με νερό, αυτή η ατελής καύση εκπέμπει μονοξείδιο του άνθρακα και αν πάρουν κοιτάσματα μέσα στα ορυχεία, πιθανόν να πρέπει να εκκενωθούν πόλεις ολόκληρες, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και δεν μιλάει κανένας για αυτό επειδή έχουν συμφωνήσει με την απολιγνιτοποίηση» σημείωσε ο κ. Πράσσος.

Πρότυπο τους είναι αυτό που γίνεται σήμερα από το Δήμο Αμυνταίου, ο οποίος «τρέχει» ένα πρόγραμμα αποκατάστασης του ορυχείου Βεγόρας, το οποίο θέλουν να το κλείσουν και να δημιουργήσουν εκτάσεις που θα μπουν αμπελώνες με στόχο αφού αποκατασταθεί πλήρως η φυτική γη, να δοθεί σε ακτήμονες αγρότες, σε συνεταιρισμούς και νέους αγρότες και ένα άλλο μέρος να αναδασωθεί. «Θέλουμε να μας δώσουν πίσω το οξυγόνο που μας έκλεψαν 70 χρόνια» ανέφερε ο κ. Πράσσος.

Τέλος, η Δυτική Μακεδονία που θέλει να δει, θέλει να είναι πράσινη και γεμάτη από δέντρα και φυτά και όχι από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, ενώ κάλεσε τον κόσμο να συμπορευθεί με την ΑΡ.ΣΥ. και να τους ψηφίσει γιατί είναι συνεπείς στις δεσμεύσεις τους και μιλάνε με τις πράξεις τους, καθώς ήταν πάντα δίπλα στους πολίτες.

Θένια Βασιλειάδουwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση