Στα 40 δις ευρώ η πρόταση της Κομισιόν για το “Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης” – Απανθρακοποίηση, εργαζόμενοι και “πράσινες” επιχειρήσεις οι βασικοί άξονες

2 Min Read

Στο πενταπλάσιο αύξησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την χρηματοδότηση της απανθρακοποίησης των ανθρακικών περιοχών (Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, Just Transition Fund), με νέα κεφάλαια να προστίθενται από το νέο ταμείο ανάκαμψης που συστάθηκε για την αντιμετώπιση των συνεπειών στις ευρωπαϊκές οικονομίες από την κρίση του κορωνοϊού.

“Φωτιά” φαίνεται να έχουν πάρει οι αξιώσεις των κρατών μελών αποβλέποντας στο τι θα λάβουν από τον ευρωπαϊκό κορβανά, ενώ, 18 κράτη-μέλη ετοιμάζονται να υποβάλλουν αίτηση για στήριξη με προμετωπίδα, την απανθρακοποίηση τομέων, την επανεκπαίδευση εργαζομένων και την βοήθεια σε επιχειρήσεις εντάσεως άνθρακα να στραφούν σε “πράσινες” δραστηριότητες.

Σήμερα, η Επιτροπή επιβεβαίωσε πόσα χρήματα θα διατεθούν με το ποσό να φτάνει τελικώς τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Από αυτά τα 30 δισεκατομμύρια θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης του Κορωνοϊού και τα υπόλοιπα 10 δις ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ένωσης 2021-2027.

Μάλιστα σε πραγματική αξία, χοντρικά μιλάμε για 44 δις ευρώ σε σημερινές τιμές, καθώς τα παραπάνω ποσά έχουν υπολογιστεί σε τιμές του 2018. Μετά την παρουσίαση της πρότασης ενώπιον του Ευρωκοινουβουλίου, ακολουθεί η έγκριση από τα κράτη μέλη και από τα αρμόδια νομοθετικά όργανα της Ένωσης.

Να θυμίσουμε ότι με βάση την προηγούμενη πρόταση της Κομισιόν – συνολικού προϋπολογισμού 7,5 δις ευρώ – όλες οι ευρωπαϊκές χώρες είχαν δικαίωμα να αιτηθούν χρηματοδότησης, ωστόσο προτεραιότητα είχαν οι περιοχές των οποίων οι θέσεις εργασίας και η οικονομική δραστηριότητα εξαρτιόταν από βιομηχανίες που ρύπαιναν, όπως είναι τα ορυχεία άνθρακα στην Πολωνία ή οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου στην Εσθονία.

Σε συνδυασμό με τα 10 δισεκατομμύρια σε μορφή δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (Just Transition Fund) στοχεύει να δημιουργήσει συνολικά τουλάχιστον 150 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις μετάβασης για την περίοδο 2021-2027, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών κεφαλαίων, σύμφωνα με όσα σημειώνει η Κομισιόν.

Ωστόσο, μένει να αποτυπωθούν στο χαρτί συγκεκριμένα νούμερα ανά χώρα, μιας και δεν διευκρινίστηκε πως θα γίνει ο καταμερισμός των πόρων μεταξύ των χώρων.

Μοιραστείτε την είδηση