Στα 52εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το 2018

3 Min Read

Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το 2018 συζητήθηκε στο  Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας, απόντος του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδη, ο οποίος αναχώρησε την  Κυριακή για το Στρασβούργο για λόγους που σχετίζονται με το Ταμείο Μετάβασης.

Για μια ακόμη χρονιά τα οικονομικά είναι περιορισμένα, όπως τόνισαν όλοι στις εισηγήσεις τους, ενώ η αντιπολίτευση έθεσε το ζήτημα του κατά πόσο μπορεί ένας τόσος περιορισμένος προϋπολογισμός να είναι αναπτυξιακός.

- Advertisement -

Ο φετινός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 52.283.200,00, αυξημένος κατά 8 εκ. ευρώ, σύμφωνα με τα όσα εισηγήθηκε στη  σχετική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ηλίας Κάτανας.

Οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί είναι η υγεία, η παιδεία, οι επενδύσεις, η πρόνοια (ΤΕΒΑ-επιδόματα) και τα λειτουργικά.

«Είναι ένας  προϋπολογισμός υπηρεσιακός και ισοσκελισμένος» τόνισε ο κ. Κάτανας και πρόσθεσε πως «στόχος μας ήταν να ξεχρεώσουμε παλιές οφειλές και φέτος είναι η πρώτη χρονιά που δεν έχουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές».

Από την πλευρά του ο Γ. Δακής επέκρινε για ακόμη μια φορά την απουσία Επιχειρησιακού Σχεδιασμού.  «Το χρονικό διάστημα που διένυσε η σημερινή περιφερειακή αρχή είναι όσο ήταν η δική μας θητεία άρα μπορούμε να κάνουμε ξεκάθαρες συγκρίσεις. Ο προϋπολογισμός όπως και όλη η πολιτική του κ. Καρυπίδη στερείται σχεδιασμού για τη Δυτική Μακεδονία. Είμαστε η μοναδική περιφέρεια της χώρας που δεν έχει επιχειρησιακό σχέδιο. Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά θλιβερό γιατί χωρίς σχεδιασμό δεν μπορούν να αξιοποιηθούν τα εργαλεία που έχουμε ούτε αποτέλεσμα μπορούμε να έχουμε».

Ως προϋπολογισμό που δε διαφέρει από τους προηγούμενους», έκανε λόγο ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Βήττας.

Η Γ. Ζεμπιλιάδου με τη σειρά της υποστήριξε πως «είναι ο 4ος προϋπολογισμός της περιφερειακής αρχής και άρα είναι ότι καλύτερο μπορεί  να κάνει ενώ υπάρχει και η «μαύρη σκιά» που ρίχνουν οι εξελίξεις τη ΔΕΗ. Πιστεύει κανείς πως αυτός ο προϋπολογισμός δημιουργεί ελπίδες στους πολίτες;H απάντηση είναι όχι γιατί  για να δημιουργεί προσδοκίες  στους πολίτες, πρέπει να έχει επενδύσεις που να φέρουν την ανάπτυξη και δουλειές. Στον φετινό προϋπολογισμό δεν υπάρχουν  επενδύσεις, δεν υπάρχουν μεγάλα έργα  είναι μειωμένος, μίζερος και ισχνός».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε επί τάπητος και το θέμα του ΕΣΠΑ και των χαμηλών δεικτών του, με τον εντεταλμένο σύμβουλο Στ. Γιαννακίδη να τονίζει ότι «φυσικά δεν είμαστε ευχαριστημένοι απο την πρόοδο του ΕΣΠΑ» αλλά αυτό αφορά στο γενικότερο πλαίσιο σε επίπεδο χώρας και όχι στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.

Μοιραστείτε την είδηση