Αύξηση 50 ευρώ το μήνα που θα συμπαρασύρει τριετίες και 18 επιδόματα
Στα 830 ευρώ μικτά το μήνα, θα ανέρχεται από την 1η Απριλίου ο νέος κατώτατος μισθός, για την ανακούφιση των εργαζομένων, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το μεσημέρι της Παρασκευής.
Πρόκειται για την τέταρτη αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019 που ήταν στα 650 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 27%, και θα συμπαρασύρει προς τα πάνω οι τριετίες που «ξεπάγωσαν» μετά από 12 χρόνια αλλά και 18 επιδόματα τα οποία συνδέονται με τον κατώτατο μισθό, από το επίδομα ανεργίας και εποχικής απασχόλησης έως και το ισόποσο επίδομα μητρότητας, το οποίο έχει ήδη επεκταθεί στις αγρότισσες και τις ελεύθερες επαγγελματίες. «Αυτό σημαίνει υψηλότερες αποδοχές έως και 30% για χιλιάδες εργαζόμενους με σημαντική προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
«Μετά τις αυξήσεις λοιπόν στο Δημόσιο, μετά τις αυξήσεις στις συντάξεις, γίνεται πράξη ένα ακόμα βήμα στην εφαρμογή των προγραμματικών μας δεσμεύσεων. Με μόνιμα μέτρα – να το τονίσω αυτό, μόνιμα μέτρα- τα οποία αφορούν εκατομμύρια νοικοκυριά και τα οποία προφανώς θα ισχύουν και μετά το πέρασμα της διεθνούς ακρίβειας, ώστε να μπορούμε να πετύχουμε τον στόχο τον οποίο έχουμε θέσει: το 2027 ο μέσος μισθός στην πατρίδα μας να είναι 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός 950 ευρώ» υπογράμμισε.
Συνέχισε λέγοντας πως αυτή η απόφαση είναι σωστά μελετημένη, θα ανακουφίσει τους εργαζόμενους χωρίς να επηρεάσει τις αντοχές της οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα των ίδιων των επιχειρήσεων. Πρόκειται για μια απόφαση, που σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα στηρίξει το εισόδημα αλλά δεν θα επιβαρύνει το κόστος παραγωγής, βάζοντας σε κίνδυνο τη μείωση της ανεργίας και χωρίς να οδηγήσει σε νέες προσδοκίες σχετικά με τον πληθωρισμό. Για το ύψος της αύξησης έλαβαν υπόψη εισηγήσεις κοινωνικών και επιστημονικών φορέων, ενώ και φέτος η αύξηση αυτή έρχεται νωρίτερα, προκειμένου να ωφεληθούν από αυτή και όλοι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό.
«Είναι η ίδια συνετή πολιτική την οποία ακολουθήσαμε και στις προηγούμενες αυξήσεις. Τα στοιχεία, νομίζω, επιβεβαιώνουν ότι έχουμε βρει το σωστό μέτρο και τη σωστή ισορροπία: οι μισθοί αυξάνονται, η ανεργία έχει πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό, μετά από 15 χρόνια» τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε αναφέροντας πως η ανάπτυξη των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, δείχνει να μπορούν οι επιχειρήσεις να απορροφήσουν τελικά αυτό το πρόσθετο κόστος, υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι τυχαίο ότι το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα εμφανίζει τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη βελτίωση μεταξύ 82 χωρών».
Αναφορά έγινε και στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει πως το 2023 το κατά κεφαλήν ΑΕΠ παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Προφανώς, δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε να είμαστε, γιατί κουβαλάμε το βάρος μιας δεκαετούς κρίσης. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η συνολική πορεία της οικονομίας και η πορεία αύξησης των εισοδημάτων κινείται προς τη σωστή, προς τη θετική κατεύθυνση. Παρά τις δυσκολίες λοιπόν, παραμένουμε απολύτως προσηλωμένοι στη μάχη της καθημερινότητας, σε δύο πρωτίστως μέτωπα: υψώνουμε αναχώματα στις ανατιμήσεις. Έχουμε ήδη πολύ θετικά αποτελέσματα, τα είδαμε και τα βλέπουμε στο ηλεκτρικό ρεύμα, όπου η πτώση των τιμών θα έλεγα ότι μπορεί να ξεπέρασε και τις δικές μας προσδοκίες, αποτέλεσμα της μεγαλύτερης διαφάνειας που επιβάλαμε στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος και του περισσότερου ανταγωνισμού. Έχουμε σημαντικές μειώσεις στο βρεφικό γάλα, σε πολλά προϊόντα ευρείας χρήσης και προφανώς ο Υπουργός Ανάπτυξης γνωρίζει ότι αυτή είναι μία μάχη η οποία είναι συνεχιζόμενη, έως ότου φτάσουμε πια σε ένα σημείο μόνιμης αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού» κατέληξε ο πρωθυπουργός.